Preşedintele Klaus Iohannis a mers marți după-amiază la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti din Floreasca, pentru a vizita răniţii din incendiul de la Crevedia, iar după aceea a făcut câteva declarații în fața jurnaliștilor, fiind prima sa apariție publică de când tragediile se țin lanț în România, una mai brutală decât alta.
Șeful statului a susținut întâi o scurtă declarație în care a lăudat curajul pompierilor și medicilor și le-a urat răniților „să revină cât mai repede la munca lor”.
A admis că e nevoie de verificări și analize, considerând că este „inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe”. La tirul întrebărilor jurnaliștilor, însă, a făcut cam exact acest lucru.
Iohannis crede că față de Colectiv Guvernul și autoritățile și-au făcut treaba și s-au mișcat rapid și de data asta nu mai spune că „a fost nevoie să moară oameni ca să demisioneze Guvernul”.
S-a dezis și de sintagma cu „statul eșuat”, pe care a folosit-o în octombrie 2021, când a avut loc incendiul de la Spitalul de Boli infecțioase de la Constanța. Acum spune că sintagma e folosită de „politicienii în vâltoarea abordărilor electorale”, atunci se declara îngrozit că nişte români au ars de vii în spitale.
Și după 8 ani în fruntea țării ne-a transmis astăzi și că „trebuie să ne apucăm și să facem lucrurile să funcționeze și să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună”.
Întrebat dacă el putea face mai mult, a spus că nu, ba chiar a pretins să-i fie recunoscute meritele pentru banii negociați la Bruxelles.
În rest, a evitat orice întrebare incomodă. A evitat să spună dacă Raed Arafat a greșit sau nu, dacă secția pentru Mari Arși de la Floreasca funcționează, după cele 9 milioane de euro cheltuite de stat, iar de câte ori a fost întrebat dacă e mulțumit de acțiunea autorităților la Crevedia sau Constanța a dat un răspuns ce părea memorat dinainte.
Și a încheiat rapid conferința, pentru că deja se strânseseră în față câțiva protestatari care îl huiduiau.
SpotMedia.ro v-a prezentat, în format LIVE TEXT, declarațiile șefului statului:
15:44 - Iohannis a venit în fața jurnaliștilor.
- Bună ziua. Am fost în vizită. Am vizitat pompierii răniți care sunt aici în spital. Am întâlnit două categorii de persoane pe care le admir și le stimez: Pompierii care au fost la intervenție, profesioniști, hotărâți, dăruiți și care din păcate au fost răniți, pe de altă parte, medicii, întregul corp medical care s-a mobilizat incredibil.
- Aceste intervenții foarte rapide cred că putem spune că au salvat vieți și destine.
- Pe pacienți i-am întrebat și despre intervenție, am avut un dialog cu ei și le-am dorit însănătoșire grabnică.
- Acum e foarte foarte important ca persoanele care au suferit să primească tot ce se poate face ca cei care sunt răniți să poată să revină cât mai repede la munca lor.
- Este momentul să ne gândim și la familiile victimelor, să le arătăm că suntem real alături de ei, că le înțelegem suferința.
- Aceste lucruri sunt cele care trebuie să se întâmple acum, care sunt urgente. Dar trebuie să vedem și un pic mai departe.
- Am avut în ultimele săptămâni tragedie după tragedie: tragedia de la 2 Mai, de la Botoșani, de la Crevedia, de la Alba. Toate pot fi clasificate ca accidente, dar cred că autoritățile trebuie să meargă mult mai mult în profunzime.
- Întrebarea pe care ne-o punem toți este de ce s-a ajuns până aici? De ce nu s-a prevenit? Autoritățile trebuie să găsească explicații și soluții.
- Trebuie să vedem: a fost neglijență, sau conivență sau ignoranță, sau n-au fost bune procedurile, sau cineva a încălcat legea penală?
- Nu pot să accept explicații de genul că pe noi nu ne-a sesizat nimeni. Este un pic greu de acceptam de exemplu în cazul Crevedia că cei de acolo n-au știut.
- Nu vreau în acest moment să acuz pe nimeni, dar aștept ca instituțiile abilitate să-și facă datoria, cei vinovați să primească pedepse exemplare.
- Este inacceptabil să dăm din umeri și să mergem mai departe. O astfel de serie de tragedii nu poate să rămână fără urmări clare, dar în toată această situație să nu uităm de eroii pozitivi: pompierii și personalul medical care și-au făcut cu vârf și îndesat datoria, punându-și viața în pericol.
ÎNTREBĂRI
Iohannis: Dacă aveți o întrebare sau două sau hai să zicem 3...
Reporter: Sunt mai multe anchete în cazul Crevedia, până la finalizarea lor, cine considerați că e vinovatul moral pentru ce s-a întâmplat?
Iohannis: Nu vreau să dau eu răspunsuri în locul autorităților. Sunt anchete, dar ce am spus este că nu accept să se spună la sfârșit că asta e, au fost accidente. Trebuie îmbunătățite sistemele. Și da, înțeleg unde bateți, nici o analiză politică nu trebuie evitată.
Reporter: România a fost zguduită de tragedie după tragedie. Am văzut polițiști lăsând să plece un tânăr drogat, deși i-au găsit droguri în mașină, mesajele unei tinere care spunea în spital că nu are aer, am văzut o stație GPL funcționând într-un loc unde Poliția a spus că era gardul înalt și nu știa ce se întâmplă. Românii percep statul din ce în ce mai mult ca pe un stat eșuat. Ce le transmiteți celor care vor să-și trimită copiii în alte țări, celor care simt că statul nu e în stare să le protejeze nici măcar dreptul la viață?
Iohannis: Acum, dați-mi voie să vă spun că sintagma cu statul eșuat o mai folosesc politicienii în vâltoarea abordărilor electorale. Dar nu trebuie să ne facem acum că în România nimic n-ar funcționa. Sunt lucruri care nu funcționează și sunt lucruri care funcționează. În spatele meu este un spital exemplar. Nu putem să aruncăm totul în aceeași oală. Dar da, sunt lucruri care nu funcționează, sunt instituții care nu funcționează, sunt persoane care sunt neglijente și așa mai departe. Mai este mult de lucru, dar trebuie să ne apucăm și să facem lucrurile să funcționeze și să facem România mai eficientă, mai puternică, mai bună. Asta îmi doresc eu, asta vă doriți dvs și sunt convins că din ce în ce mai mulți politicieni și funcționari își doresc același lucru. Pentru asta trebuie să avem curajul să spunem lucrurilor pe nume: aici nu a funcționat, se sancționează, se verifică, se îmbunătățește și trecem la următoarea chestiune.
Reporter: Erați președinte la Colectiv, sunteți și acum. Au fost promise 4 centre de arși, au rămas trei doar pe hârtie. Cum vi se pare lucrul acesta, că nu avem nici măcar un centru pentru marii arși?
Iohannis: Am discutat cu conducerea spitalului și mi-au spus că lucruri s-au făcut, progrese există, dar suntem încă departe de ce s-a promis la vremea aia. Poate promisiunile au fost prea mari sau poate angajamentul unor persoane care trebuiau să miște lucruri a fost prea mic. Mai avem destul de mult de lucru. Dar progrese s-au făcut, se fac. Aici, în spitalul de urgență, am văzut lucruri extraordinare.
Reporter: Cât de competente sunt autoritățile și câtă încredere pot avea românii în ele, în condițiile în care românii îi văd că spun „nu știam”?
Iohannis: Nu autoritățile știu sau nu știu. Sunt întotdeauna oameni care știu sau nu știu, care sunt competenți sau incompetenți, care sunt la locul potrivit sau nepotrivit. Și eu îmi doresc să avem cât mai mulți oameni care să fie potriviți la locul potrivit. Tocmai de aceea, în realitate nu trebuie să începem de sus să-i facem mai buni, că ei sunt gata pregătiți, trebuie să începem de jos. De aia m-am luptat pentru România Educată. Trebuie să avem proceduri mai bune, să selectăm oameni onești, bine pregătiți, care vor să vadă, care vor să audă, care vor să rezolve problema și să scăpăm din acest narativ că nu se poate și n-am știut. Trebuie să facem lucrurile mai bine.
Reporter: Unitatea pentru Mari Arși de la Floreasca ați putut să o vizitați acum? E cea care nu funcționa pe vremea Colectiv, deși statul a cheltuit 9 milioane de euro.
Iohannis: Asta o să vă spună cu mare precizie conducerea spitalului. Dați-mi voie să nu mă pronunț pe chestiuni care privesc funcționarea spitalului.
Reporter: Dvs personal sunteți mulțumit de modul în care polițiștii au intervenit în cazul accidentului de la 2 Mai?
Iohannis: Dați-mi voie să puneți această întrebare la MAI, care verifică procedurile și sper în timp scurt să aibă răspunsurile. Unii s-au străduit și unii nu. Asta e realitatea. Și cei care nu.. vor trebui să suporte rigorile legii sau regulamentului.
Reporter: Sunteți mulțumit de acțiunea pompierilor la Crevedia? Era nevoie de mai multe măsuri de protecție?
Iohannis: Din toate relatările a reieșit că pompierii au acționat corect și curajos.
Reporter: Mai mulți pompieri de la Crevedia au spus că echipamentele nu erau pregătite sunt imagini cu căști care erau topite (Arafat spune că erau fake news - n.red.). Credeți că aceste echipamente nu au fost destul de bune, s-a intervenit corect?
Iohannis: Toate relatările pe care le-am primit arată că s-a intervenit corect. Iar în ce privește fotografiile am auzit că unii au o părere, alții au altă părere, dați-i voie să las lămurirea la specialiști, adică la ISU.
Reporter: După Colectiv ați spus că a fost nevoie ca oameni să moară ca Guvernul să demisioneze. Și acum au murit oameni, și acum vedem pacienți cu arsuri trimiși în străinătate la tratament. Așteptați vreo demisie?
Iohannis: De data aceasta autoritățile și Guvernul au intervenit cu rapiditate și au fost luate măsurile care au putut fi luate. Mai departe vedem ce aduce o analiză politică.
Reporter: Sunteți de acord cu testele antidrog în școli?
Iohannis: Este un fapt foarte îngrijorător că avem tot mai multe semnale că sunt elevi care consumă substanțe interzise. Și atunci este o variantă să se încerce introducerea de teste, cu acceptul părinților și așa mai departe. Dar nu putem doar să stăm și să observăm fenomenul și să nu facem nimic. Deci ceva trebuie găsit în sensul și să-i educăm pentru a preveni consumul de droguri, dar și să fim mai fermi și să-i detectăm pe cei care nu înțeleg cu binețe.
Reporter: S-a tot vorbit că nu s-a acționat corect la Crevedia. Cum vi se pare că a gestionat situația Raed Arafat?
Iohannis: Toate relatările pe care le-am primit și toate explicațiile și de la pompierii răniți m-au dus la concluzia că s-a acționat corect.
Reporter: În 2015 spuneați că spitalele sunt o prioritate, acum ați spus că s-au făcut progrese, dar tot nu suntem unde trebuie. Din calitatea de președinte ați fi putut face mai mult?
Iohannis: Din calitatea de președinte nu cred că se putea face mai mult. Președintele e doar formal executiv, lucrurile în practică le fac guvernele. Și atunci putem să ne întrebăm dacă guvernele în practică ar fi putut face mai mult. Rămâne o discuție care se poate purta. Ceea ce am făcut eu ca președinte a fost să mă lupt la Bruxelles pentru bani și îmi permit să vă reamintesc că am obținut 80 de miliarde de euro pentru România, o parte fonduri uzuale, o parte în așa-numitul PNRR, care se tot discută, se negociază, se schimbă, pentru a rezolva de exemplu această problemă.
(Pe fundal se aud tot mai tare protestatari care îl huiduie)
Bine. Vă mulțumesc tuturor!
15:00 - Iohannis a ajuns la Floreasca în jurul orei 15:00.
Starea răniților
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mai sunt 3 pacienţi internaţi la spitalele Floreasca şi Bagdasar din Capitală care sunt în stare critică după exploziile de la Crevedia, iar prognosticul este rezervat în privinţa lor deoarece au arsuri pe 90 la sută din suprafaţa corpului.
Totodată, pacientul dus la Milano care se află în stare critică va fi transferat într-o clinică specializată. Alţi 12 pacienţi au fost externaţi în cursul zilei de luni.
„Sunt 3 pacienţi în Bucureşti - doi la Floreasca, unul la Bagdasar - care sunt în situaţie critică. Aceşti trei pacienţi au peste 90 la sută din suprafaţa corporală arsă. Sigur că totdeauna, în astfel de situaţii, prognosticul este rezervat.
Sunt pacienţi intubaţi şi care sunt îngrijiţi foarte bine, dar sigur că într-o astfel de situaţie cred că trebuie să discutăm şi despre norocul omului şi despre o minune care se poate întâmpla pentru că, din păcate, puterea noastră este limitată în astfel de cazuri”, a declarat Alexandru Rafila, la Medika TV, luni seară.