Victor Ponta, consilierul onorific al premierului Marcel Ciolacu, susține că spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii în stare bună de la Crevedia, iar pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici.
Atât șeful DSU, Raed Arafat, cât și consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Gabriel Diaconu, au reacționat imediat. Ulterior, a venit o reacţie oficială şi de la Guvern.
”Spitalele din străinătate se ocupă doar de pacienţii care sunt în stare bună. Pacienţii în stare rea sunt lăsaţi în România, să moară aici. Vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român, acesta este interesul lor. Guvernul a făcut foarte bine că i-a pus în avion şi i-a trimis în străinătate pe cei care aveau nevoie de îngrijiri medicale de specialitate, dar e posibil ca românii să se întrebe: Noi nu plătim taxe? Pe noi de ce nu ne trimit în străinătate”, a declarat Ponta, la România TV, în urma incendiului de la o staţie GPL din Crevedia, care s-a soldat cu două decese şi zeci de răniţi, majoritatea pompieri.
Arafat: Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate
În replică, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a precizat că au fost transferați în străinătate mulți pacienți intubați.
“Din ce ştiu există încă pacienți intubați, dar nu pot să vă dau cifra exactă. Asta o să o comunice poate Ministerul Sănătăţii mai târziu. Mai era un pacient sau doi intubaţi, dar acest lucru, transferabilitatea lor, suprafaţa arsă fac, bineînţeles, parte din ecuaţie pentru a decide transferul sau nu. Deci noi am transferat mulţi pacienţi intubaţi.
Am auzit că, de fapt, au fost duse cazurile uşoare. Nu. Majoritatea cazurilor care au fost duse sunt cazuri intubate şi cazurile care au fost duse sunt cazuri complexe, inclusiv dintre pompierii care au avut probleme la mâini au fost transferaţi afară.
Nu putem să spunem că medicii noştri nu ştiu să rezolve, nu pot să rezolve, dar când apar cazuri în care ai zeci de pacienţi, o parte dintre ei poţi să-i trimiţi în altă parte ca să decongestioneze spitalele, mai ales că spitalele erau deja cu pacienţi arşi din alte incidente în ţară. Şi nu erau paturile goale în aşteptare, lucru pe care l-am văzut şi când am solicitat din alte ţări”, a explicat Arafat, citat de News.ro.
Consilierul lui Rafila: Declaraţii iresponsabile
O reacție mai dură a venit de la consilierul onorific al ministrului Sănătăţii, Gabriel Diaconu: Baliverne!
”Simt nevoia să fac o precizare, după ce domnul Ponta a făcut nişte declaraţii iresponsabile în spaţiul public privind transferul pacienţilor de la Crevedia în străinătate. România, prin medicii români şi celula de criză la nivelul Ministerului Sănătăţii, respectând criterii MEDICALE şi jurământul hipocratic, a decis ce pacienţi vor fi transferaţi.
Niciuna din ţările care au primit pacienţi români, dincolo de disponibilitatea - prin Mecanismul de Protecţie Civilă - de-a ajuta, nu a avut un rol în selecţia pacienţilor. Această selecţie a fost făcută la nivel naţional din dorinţa de-a maximiza supravieţuirea fiecărui pacient”, a spus medicul.
El a precizat că ”pacienţii în stare ”rea” nu sunt ”lăsaţi” să moară în România. Fiecare dintre pacienţi merită cea mai bună şansă la supravieţuire”.
”Pe de altă parte nu putem omorî, cu bună ştiinţă, un pacient ne-transportabil prin decizia de-a-l trimite cu avionul în altă ţară, când însuşi zborul ar putea să-i fie fatal. Restul sunt, simplu spus, baliverne”, a mai comentat Diaconu.
Guvernul se delimitează şi atât
Declarația lui Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea Guvernului, transmite Executivul într-un răspuns la o solicitare Mediafax.
„Declarația domnului Victor Ponta reprezintă opinie personală, care nu are legătură cu activitatea Guvernului. Dumnealui are calitatea de consilier onorific al prim-ministrului în domeniul relațiilor economice internaționale și nu are nicio putere de decizie la nivelul Guvernului”, este precizarea de la Palatul Victoria.
Cioloş și Drulă cer demiterea lui Ponta
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a transmis, luni, că aşteaptă de la premierul Ciolacu să explice sau să îşi asume declaraţiile consilierului său Victor Ponta.
"Aştept de la premierul Ciolacu să explice sau să îşi asume declaraţiile consilierului său Victor Ponta, care spune că spitalele din Europa care primesc arşi din România vor doar să trimită facturi uriaşe către statul român şi că pacienţii aflaţi în stare gravă sunt lăsaţi să moară în România. Domnule Ciolacu, este aceasta poziţia Guvernului României?
Oamenii mor în tentaculele caracatiţei PSD, dar pentru Ponta important e să mai găsească un motiv să spună de străinii care ne vor răul şi banii pentru că nu îi tratează şi pe arşii netransportabili. Ei, străinii, sunt de vină, nu cei care au asfixiat şi căpuşat sistemul de sănătate decenii la rând. Cinism fără margini"”, a scris Dacian Cioloş, pe Facebook.
La rândul său, preşedintele USR, Cătălin Drulă, consideră inacceptabile declaraţiile lui Ponta și spune că ar trebui demis imediat.
„Victor Ponta este ultimul om care ar trebui să comenteze despre tragedia de la Crevedia. Au murit oameni pentru că nu a vrut să accepte sprijinul comunităţii europene la Colectiv. Au murit oameni pentru că voia el să spună «avem de toate». După declaraţiile lui, Marcel Ciolacu ar fi trebuit să îşi elibereze consilierul din funcţie imediat. Credeţi că o va face? Şi Ciolacu gândeşte la fel. Nu le pasă de oamenii care au murit şi au fost răniţi la Crevedia”, spune Cătălin Drulă.
Comisia Europeană: 9 ţări s-au oferit să primească pacienţi
12 persoane care au suferit arsuri grave la Crevedia au fost deja transferate în spitale din alte ţări europene, a anunţat luni Comisia Europeană citată de News.ro.
În total, nouă ţări s-au oferit să primească pacienţii prin intermediul mecanismului de protecţie civilă al UE.
Cele nouă ţări sunt Austria, Belgia, Bulgaria, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Norvegia şi Suedia.
Belgia, Italia, Austria, Germania şi Norvegia au primit deja 12 pacienţi.