Cum ne îmbrăcăm pentru a suporta mai ușor canicula? Albul nu e întotdeauna răspunsul

Cum ne îmbrăcăm pentru a suporta mai ușor canicula? Albul nu e întotdeauna răspunsul

Modul în care ne îmbrăcăm este esențial pentru a face față valurilor severe de căldură cu care ne confruntăm tot mai des.

Potrivit cercetătorilor, cu vestimentația corespunzătoare putem să folosim mai puțin aerul condiționat, iar acest lucru se va vedea atât în factura la energie, cât și la nivelul emisiilor de gaze cu efect de seră, scrie BBC.

Deci cum ne îmbrăcăm pe caniculă?

Când vine vorba de culoare, pentru cei mai mulți oameni alegerea este albul, care reflectă razele soarelui, spre deosebire de negru, care absoarbe lumina. Lucrurile sunt însă mai complexe dacă  ne uităm și la grosimea materialului și la mărime, conform sursei citate, deoarece căldura nu vine doar de la soare, ci este produsă și de corpurile noastre. Iar când căldura corporală întâlnește hainele albe este reflectată înapoi la noi.

ADVERTISING

Un studiu realizat în 1980 pentru a vedea de ce beduinii, populație seminomadă din Peninsula Arabică, Orientul Mijlociu și Africa de Nord, poartă robe negre în deșert a relevat că expunerea la căldură a fost aceeași, indiferent dacă membrii tribului au purtat robe negre ori au îmbrăcat robe albe.

”Secretul” beduinilor este faptul că hainele pe care le poartă sunt lejere, ceea ce ajută mai ales atunci când bate vântul. În ceea ce privește căldură absorbită de țesăturile negre, aceasta s-a disipat înainte de a ajunge la piele, a arătat studiul. Astfel, lejeritatea este mai importantă decât culoarea.

ADVERTISING

Totuși, albul ar trebui să rămână principala opțiune pentru cei care aleg să poarte haine strâmte. Pot fi luate în considerare materiale cu textură, ca cele întâlnite la tricourile polo, de exemplu, care previn lipirea hainelor de piele.

Desigur, materialul în sine este deosebit de important. Materiale țesute ușoare ca bumbacul și mătasea ”cad” mai lejer decât materialele tricotate. Acest lucru este important în special în caz de umiditate ridicată.

”În termeni de haine, e mai bine să ai un material care să permită trecerea vaporilor de apă, astfel încât să nu blocheze evaporarea transpirației. Unele dintre materialele sportive noi fac acest lucru. Bumbacul nu este foarte bun la asta”, spune Rhett Allain, profesor de fizică la Southeastern Louisiana University.

ADVERTISING

Toate materialele textile captează într-o oarecare măsură radiația infraroșie generată de corpul nostru, ceea ce este folositor atunci când este frig, dar nu și în zilele toride, când este important să purtăm haine ”respirabile”.

Bumbacul, inul și poliesterul sunt considerate astfel de materiale într-un anumit grad. Bumbacul și poliesterul absorb și reflectă majoritatea radiației cu care intră în contact, dar permit în același timp trecerea a 30-40% din lumina vizibilă.

Această combinație poate duce la încălzirea mai rapidă a corpului. Dar transpirația joacă și ea un rol. Bumbacul absoarbe umezeala, dar nu se usucă repede, astfel încât este mai puțin confortabil pentru persoanele care transpiră mai mult. Inul, un material purtat adesea vara, prezintă și el aceeași problemă ca bumbacul.

Fibrele de nylon și poliesterul sunt folosite cel mai des în hainele pentru activități sportive, deoarece absorb căldura corpului și se usucă repede – dezavantajul este că rețin mirosurile neplăcute.

Alternativa ar putea fi materiale inteligente noi în care companii precum Nike și Adidas investesc milioane.

Până la urmă, cu cât purtăm mai puține haine cu atât favorizăm mai mult schimbul de căldură prin evaporare între pielea noastră și aer, mai spun specialiștii.

Sau ar putea ajuta să purtăm pur și simplu haine ude – apa are nevoie de căldură pentru a se evapora și folosește căldura emanată de corp în procesul de tranziție, ajutându-ne să ne răcorim.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇