Nașterea de pe trotuar: DSP a găsit nereguli grave la spitalul din Urziceni. Sancțiuni pentru directoare, medicul și asistenta de gardă

Nașterea de pe trotuar: DSP a găsit nereguli grave la spitalul din Urziceni. Sancțiuni pentru directoare, medicul și asistenta de gardă
FONDURI UE. Spitalul din Urziceni înghite bugetul orașului, dar și bani europeni - Foto: Spotmedia.ro
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

DSP Ialomiţa a finalizat raportul de control la Spitalul Urziceni, unde o femeie a născut pe trotuarul din faţa unităţii medicale, asistată de angajaţii de la ambulanţă.

DSP a constatat o lipsă acută de personal, dar şi nerespectarea mai multor prevederi legale.

Potrivit raportului:

  • Secţia Obstretică-Ginecologie este, de fapt, nefuncţională
  • Pacienta nu a fost consultată de către medicul de gardă, care este chirurg
  • Asistenta a încercat să o împiedice să iasă din spital până la sosirea ambulanţei

S-au aplicat 3 sancțiuni pentru manager (4.000 lei), medicul de gardă (3.000 lei) și asistentă (4.000 lei).

DSP Ialomiţa a anunţat că, la data verificării, pe secţia de Obstetrică - Ginecologie, erau patru saloane, patru paturi, niciun pacient, un medic şi două asistente. 

“În concluzie, secţia de Obstetrică - Ginecologie este nefuncţională la data controlului. Spitalul Municipal Urziceni are în structura sa 20 de paturi OG, cinci paturi de neonatologie (care au fost transformate în paturi Covid-19), fără a avea linie de gardă pe vreuna de specialităţile enunţate mai sus”, se arată în raportul DSP. 

ADVERTISING

Medicul nu a văzut gravida, dar îşi lăsase parafa la asistentă

Sursa citată a menţionat că din documentele puse la dispoziţie de unitatea sanitară reiese faptul că, în data de 31 iulie, în jurul orei  5.21 pacienta B. R., de 24 de ani, din localitatea Bărbuleşti, s-a prezentat la camera de primiri urgenţe, a fost înregistrată în registrul de consultaţii, însă fără a fi consultată de medicul de gardă (medic cu specialitate de chirurgie generală). 

“Menţionăm că pacienta  prezenta dizabilităţi fiind surdo-mută, motiv pentru care era însoţită de către soţ şi soacra. În registrul de consultaţii  nu apar completate toate rubricile, nefiind menţionată ora de prezentare a pacientei.

De asemenea, în registru pacienta figurează ca şi diagnosticată cu «sarcina la termen», existând şi parafa medicului de gardă (nu s-a putut identifica motivul lăsării acesteia).

ADVERTISING

Din nota de relaţie a acestuia reiese faptul că nu a fost anunţat de către asistentă, nu a văzut pacienta, dar parafa se afla la dispoziţia cadrelor medii sanitare”, mai precizează raportul.

De asemenea, raportul consemnează că, potrivit graficului de gărzi afişat pe site-ul unităţii sanitare şi a notei explicative a asistentei medicale, reiese faptul că în serviciul de gardă figurau doi medici (medicii de gardă sunt pe secţiile spitalului, având obligaţia să coboare în CPU la solicitări pentru urgenţe), două asistente medicale şi o infirmieră.

Echipajul de pe ambulanţă a găsit copilul cu capul deja ieşit

“Asistenta de gardă a apelat serviciul de ambulanţa Ialomiţa, prin 112, pentru a prelua gravida, timp în care pacienta s-a deplasat în curtea unităţii spitaliceşti.

Din imaginile înregistrate de camerele de supraveghere reiese faptul că asistenta medicală de gardă încearcă să o împiedice să părăsească incinta CPU, dar fără rezultat, aceasta îndreptându-se către poarta spitalului însoţită de membrii familiei.

ADVERTISING

La scurt timp, soţul revine în CPU solicitând material moale, deoarece soţia dădea semne de naştere iminentă. La ora 5.30 se produce naşterea  direct pe paviment, în prezenţa echipajului de pe ambulanţă, care a răspuns la solicitarea asistentei de la CPU.

Echipajul de pe ambulanţa consemnează în fişa de solicitare caz faptul că pacienta este găsită în curtea Spitalului Urziceni, în decubit dorsal, în travaliu, cu capul ieşit între picioare”, a mai menţionat DSP Ialomiţa.

Spital fără neonatolog, moaşe sau linie de gardă pentru naşteri

DSP a menţionat că Spitalul Municipal Urziceni informase Serviciul de Ambulanţă, încă din 13 iunie, că nu are linie de gardă Obstretică Ginecologie, nu are neonatolog, nu are asistente specializate (moaşe), de asemenea, după ora 15.00 nu are medic anestezist.

Managementul cazurilor obstetricale şi/sau ginecologie admise în CPU Urziceni după ora 15:00 “ar trebui făcute de chirurgul de gardă, dar acesta nu dispune de cunoştinţele necesare pentru a gestiona un caz ce aparţine altei specialităţi.

Având în vedere pericolul deosebit la care ar fi expuşi mama şi fătul, medicii de gardă şi conducerea Spitalului Municipal Urziceni nu-şi asumă acest risc.

Drept pentru care, SM Urziceni nu este de acord şi nici nu-şi poate asuma primirea cazurilor de OG după ora 15.00. Sugerăm, având în vedere situaţia temporară creată la Spitalul Slobozia, prin restrângerea secţiei de neonatologie pentru doar 10 zile, stabilirea de către DSP Ialomiţa a unui protocol de admisie a pacientelor la unităţi sanitare competente, care au în structura linie de gardă specializată OG”.

Adresa către Serviciul de Ambulanţă este semnată de către managerul spitalului, Daniela Ianuş, şi directorul medical, Leonid Turcan.

Ce neconformităţi a mai descoperit DSP

În urma controlului, DSP Ialomiţa a descoperit mai multe neconformităţi la Spitalul Urziceni.

Printre acestea:

  • lipsa personalului de specialitate în Compartimentul de neonatologie şi deficit de personal în secţia de Obstetrica-Ginecologie;
  • neasigurarea unei linii separate de gardă în specialitatea Obstetrică-Ginecologie şi a unui medic anestezist dupa ora 15.00;
  • nerespectarea de către conducerea unităţii sanitare a condiţiilor minime privind organizarea şi dotarea CPU;
  • lipsa de personal de specialitate (cinci asistente medicale şi doi medici în concediu medical) în secţia de pediatrie, fapt ce a dus la suspendarea temporară a activităţii acestei secţii şi a liniei de gardă pediatrie, în perioada 28.07-.2023-15.08.2023 de către Comitetul Director al spitalului.
  • neîndeplinirea de către medicul de gardă a oricărei obligaţii prevăzute de dispoziţiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor, în structurile de primiri urgenţe;
  • nerespectarea dispoziţiilor legale în vigoare privind procedura de preluare şi internare a cazurilor de urgenţă;
  • neconcordanţă între structura organizatorică aprobată de Ministerul Sănătăţii şi structura funcţională prevăzută în Autorizaţia Sanitară de Funcţionare temporară;
  • secţia de pediatrie nu funcţionează, lipsă de personal.

Raportul DSP a fost semnat şi de managerul spitalului, cu următoarea mențiune: „Nu sunt de acord, având în vedere că unele neconformități nu sunt conform prevederilor legale în vigoare, nu corespund realității din spital”, fără a preciza punctual neconformitățile la care face referire.

Amintim că, după 3 zile de la incident, primarul din Urziceni a decis să o suspende din funcție pe directoarea spitalului unde o femeie a născut pe trotuar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇