Urziceni, un oraș liniștit, cu 18.000 de locuitori, aflat la 60 de kilometri de București, s-a transformat peste noapte într-un butoi cu pulbere.
Conform autorităților centrale, primarul orașului și angajații Spitalului Municipal discriminează membrii comunității rrome.
Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat în urma declarațiilor edilului Constantin Sava.
Femeia care a născut în stradă „are un handicap, mă rog, Doamne ferește, e surdomută sau ceva de genul ăsta, dar asta contează mai puțin, sau că e de etnie rromă”, a declarat primarul orașului Urziceni, la scurt timp după incidentul care a șocat opinia publică.
„Consiliul va face procedura atât legat de situația de la Urziceni, cât și de declarațiile primarului din localitate”, a declarat Csaba Asztalos, șeful instituției care combate discriminarea din România.
Investiție de 2 milioane de euro
Pentru prima zi de august, Urziceniul era aglomerat. În centrul orașului, pensionarii jucau remi, iar copiii se dădeau în leagăne, în parcul umbrit din vecinătatea bisericii.
Primarul Constantin Sava, 68 de ani, aflat la al patrulea mandat în fruntea micului oraș din județul Ialomița, a evitat presa pe tot parcursul zilei de marți.
După declarațiile șocante făcute cu o seară în urmă despre femeia care a născut în fața spitalului, criza și tensiunea din primărie s-au accentuat.
Instituția n-a dat niciun comunicat, Constantin Sava nu a prezentat scuze pentru remarcile rasiste și nici nu a concediat managerul spitalului la mai mult de 24 de ore de la șocantul episod.
Alexandru Dovleac, portarul primăriei, a fost singurul care a discutat cu presa, acesta oferind o mulțime de explicații despre absența edilului șef, susținând că nu se ascunde de opinia publică.
Urziceni era un oraș liniștit, controlat de peste un deceniu de liberali, aflat în vecinătatea Bucureștiului.
În localitate s-au făcut unele investiții, iar străzile largi sunt curate, cu locuri de parcare marcate cu vopsea albă și umbrite de copaci cu coroane verzi și bogate.
Deși era o zi de marți, din mijlocul verii, oamenii ieșiseră din case să-și rezolve treburile.
Traficul era intens, Urziceniul fiind tranzitat de multe automobile din împrejurimi care se îndreptau spre București.
Primăria Urziceni se află într-un capăt al străzii Alexandru Ioan Cuza, spitalul municipal în celălalt, între ele fiind o distanță de cel mult 300 de metri.
În luna aprilie 2022, consiliul local aproba o investiție de peste 2 milioane de euro pentru construirea și dotarea unui nou corp de clădire a spitalului municipal, o sumă uriașă pentru un oraș cu o populație sub 20.000 de locuitori.
VIDEO. O naștere pe trotuar provoacă o criză politică și socială într-un mic oraș din sudul României - Sursa: Spotmedia.ro
De ce nu vin medicii la Urziceni?
În soarele dogoritor de câmpie, în capătul străzii Alexandru Ioan Cuza, se ridică o construcție ce seamănă cu palatul unui feudal, înconjurat de casele modeste ale supușilor.
Corpul central al spitalului are șase etaje, iar celelalte două câte patru, fiind un imobil mai mare, ca multe spitale din București.
Episodul nașterii pe trotuar a fost explicat de Daniela Elena Ianuș, directoarea instituției, ca fiind o problemă de birocrație, combinată cu o criză de personal.
Situația e, totuși, paradoxală. Urziceniul e la o oră de București, iar mulți medici din Capitală fac ore suplimentare în spitalele din apropiere.
De ce nu sunt tentați să vină în micul oraș din județul Ialomița care are un spital atât de mare și în care se investesc atât de mulți bani?
Conform unor persoane care cunosc situația, dar au vrut să rămână anonime din cauza sensibilității subiectului, marea criză de personal a spitalului este cauzată de comunitatea de rromi din localitatea Bărbulești, aflată la patru kilometri de Urziceni.
Au existat multe cazuri în care intrarea în spital și camera de gardă au fost luate cu asalt de rude și prieteni ale unor bolnavi din Bărbulești, în general răniți în urma unor confruntări violente sau accidente, iar medicii și asistentele au fost amenințați sau au lucrat sub presiune.
Dacă există o astfel de situație, responsabilitatea e tot a primarului Constantin Savu, care era obligat să investească în protecția personalului, astfel încât tratarea bolnavilor să nu fie discriminatorie sau să pună în pericol activitatea personalului medical.
Revoltă și durere
Bărbatul de 47 de ani înaintează greu spre ieșirea din spital. Se sprijină într-o cârjă de pe care a sărit vopseaua. E slab, tuns scurt, neras, cu o barbă încărunțită.
Suferința i se citește pe chip, la fiecare pas pe care-l face o grimasă de durere îi biciuie figura îmbătrânită înainte de vreme.
Distanța dintre clădire și poarta spitalului e în jur de 200 de metri. Persoanele care au fost internate nu sunt însoțite la ieșire de personal medical, ci sunt lăsate să se descurce singure, eventual să fie ajutate de familie.
VIDEO. Matei Florin părăsește spitalul din Urziceni bolnav și nemulțumit - Sursa: Spotmedia.ro
Matei Florin e din comuna Bărbulești. A fost internat cinci zile, iar acum merge acasă, „mai bolnav decât atunci când l-am adus”, susține fiul lui care-l însoțește.
„Nu m-au tratat. Nu mi-au dat medicamente. Nu mi-au făcut nimic”, spune bărbatul, ajuns cu greu la poarta spitalului.
Fiul lui e revoltat. Spune că le-a cerut medicilor să-i dea tatălui său o trimitere pentru un spital din București, dar a fost refuzat.
„Nu mi-a dat nimeni niciun ajutor”, acuză Matei Florin.
La o zi după ce o femeie a născut pe stradă, un alt bolnav e trimis acasă pe jos, deși nu se poate deplasa. Membrii familiei acestuia se chinuie să-l urce într-un automobil, dar e o procedură dificilă și dureroasă pentru toată lumea.
„Mai bine să ia foc spitalul ăsta”, spune o rudă a lui Matei Florin, care se află la volanul unui BMW gri, cu mulți kilometri la bord.
Fiul bărbatului se întinde peste scaunele mașinii, ia o sticlă cu apă și i-o întinde tatălui său.
În suferința, neputința și revolta acestor oameni față de Spitalul Municipal din Urziceni e multă simplitate și durere. Vor să fie auziți, respectați, vor să fie tratați omenește, dar marele palat e depășit de probleme, n-are oameni și în jur e prea multă corupție.
PNL Ialomița cere demisia directoarei spitalului
Daniela Ianuș a fost consilier local PNL, iar primarul liberal Constantin Sava a numit-o directoare. Ianuș nu e medic, ci contabil.
A lucrat pentru o companie agricolă înainte să preia managementul uriașului spital municipal, o instituție care secătuiește bugetul local al Urziceniului, nereușind să acorde asistență medicală corespunzătoare oamenilor din oraș și localitățile din împrejurimi.
Luni dimineața, la ora 06:00, o tânără de 24 de ani a născut pe trotuar, la intrarea în Spitalul Municipal din Urziceni. Ea nu a fost internată din motive birocratice, cum susține directoarea instituției.
Paramedicul Marian Iordache și colega sa Gabriela Dobra au ajutat-o pe tânără să ducă nașterea la capăt, în condițiile date, salvând atât viața mamei, cât și pe cea a copilului, o fetiță care nu are nicio problemă de sănătate.
Episodul a avut un impact major și asupra PNL, partid aflat la guvernare. Organizația județeană a partidului a dat publicității un comunicat în care-l critică atât pe Constantin Sava, primarul liberal al orașului, cât și pe protejata sa, directoarea spitalului pe care n-a demis-o, deși i s-a cerut specific acest lucru.
„Cele întâmplate la spitalul din Urziceni stau, categoric, sub semnul inadmisibilului. PNL Ialomița dezaprobă cu fermitate și se delimitează de comportamentele degradante și de neconceput atunci când vorbim de dreptul la servicii medicale de urgență în sistemul de stat. Managementul și modul de acțiune în acest caz, atât din partea Primăriei Urziceni, cât și a conducerii spitalului, au fost profund incorecte.
Primăria ar fi trebuit să monitorizeze cu atenție managementul Spitalului Urziceni și să adopte măsuri în consecință!”, se arată în document.
„Facem un apel pentru o anchetă serioasă și aplicarea măsurilor care se impun. Avem obligația de a garanta acces liber la serviciile de sănătate din sistemul public la nivelul tuturor comunităților și tuturor cetățenilor, indiferent de etnie, probleme de sănătate, vârstă sau sex!”, cere conducerea PNL din județul Ialomița.