Cercetătorii de la Universitatea din Leeds au dezvoltat un robot minuscul care poate pătrunde adânc în plămâni, pentru a detecta și trata primele semne de cancer.
Robotul, sub forma unui tentacul ultra-moale, care măsoară doar 2 milimetri în diametru, poate ajunge la unele dintre cele mai mici bronșiole și ar putea transforma tratamentul cancerului pulmonar, se arată într-un articol publicat pe site-ul universității.
Noul dispozitiv deschide calea pentru o abordare mai precisă, personalizată și mult mai puțin invazivă a tratamentului și a fost dezvoltat de ingineri, oameni de știință și clinicieni de la STORM Lab din Leeds.
Cercetătorii au testat robotul pe plămânii unui cadavru și au constatat că acesta poate pătrunde cu 37% mai adânc decât echipamentul standard, deteriorând, prin urmare, mult mai puțin țesuturile.
Cancerul pulmonar are cea mai mare rată de mortalitate dintre toate tipurile de cancer la nivel mondial.
În stadiul incipient fără celule mici, care reprezintă aproximativ 84% din cazuri, intervenția chirurgicală este standardul de tratament. Aceasta este, de obicei, foarte invazivă și duce la îndepărtarea semnificativă de țesut. Această abordare nu este potrivită pentru toți pacienții și poate avea un impact asupra funcției pulmonare.
Programele de depistare a cancerului pulmonar au dus la îmbunătățirea ratelor de supraviețuire, dar au evidențiat, de asemenea, nevoia urgentă de a găsi metode neinvazive de diagnosticare și tratament precoce al pacienților.
Pe lângă îmbunătățirea navigării în interiorul plămânilor în timpul biopsiilor, robotul testat ar putea deschide calea pentru un tratament mult mai puțin invaziv, permițând medicilor să vizeze doar celulele rele, neafectându-le pe cele normale și sănătoase.