Renaște din cenușă alianța „Ciuma Roșie”?

victor.pitigoi

Senior Editor

“A fura idei de la cineva este plagiat. A le fura de la mai mulți este cercetare” (Murphy)

Unii spun ca mocnește răzmerița în PSD și că liderașii mai mici nu-l mai vor lider pe Ciolacu, chiar dacă deocamdată nu găsesc pe altcineva în loc.

Alții cred că viitorul Congres va fi unul pro domo, că îl va înghiți nemestecat pe actualul interimar, tocmai pentru că altul mai breaz nu există și, ca urmare, aidoma precedentului caz Dăncila, anteprecedentului Dragnea și anteriorului Ponta, partidul este condamnat să-și aleagă iarăși un  „faute de mieux”.

Însuși Marcel Ciolacu simte cum îi cam fuge pământul de sub picioare, cum în atâtea luni de interimat nu i-a sclipit nimic deosebit pe creier, cum nemulțumiții din partid sunt tot mai mulți și cum sondajele arată mai curând o stagnare decât mult așteptata creștere spectaculoasă.

Tripleta Ciolacu-Firea-Stănescu n-are cum să atragă un electorat dezgustat de tot ce s-a petrecut în ultimii ani, aliați de încredere nu se găsesc în preajmă și, ca urmare, singura soluție pentru partid este să-și caute aliați in exterior.

O alianță  din cioburi de iubire

Nu cred că-și face cineva vreo iluzie despre refacerea gloriei de altădată, numai cu speranțe în ALDE și în PRO România, dar mișcarea pare bună pentru păcălit electoratul naiv, sugerându-i că,  pe cât de tare a fost odinioară PSD doar lângă ALDE, pe atât va fi și mai teribil, dacă își pune alături pe cartea de vizită și un PRO RO!

ADVERTISING

Dar nici  ALDE nu mai este cel care a fost și nici PRO România nu-i mai mult decât un second hand, adunat de ici, de colo, numai din cioburi de iubire.

De altfel, chiar dacă toate cioburile s-ar pune la un loc într-a alianță de stânga, abia s-ar ridica (dupa ultimul sondaj al POLITICO.EU) la cel mult 37%, respectiv  PSD 24%, ALDE 4% şi PRO România 9%. Departe de ceea ce a fost PSD plus ALDE.

Ameninţarea lui Ciolacu cu o alianţă de stânga-dreapta are însă și partea ei bună: trezește simțul de conservare al dreptei românești, nedezmeticită încă după o lungă hibernare.  Mingea i-a venit singură la plasă după alegerile de anul trecut, dar și după sondajele actuale care dau de înțeles că românii caută orice altceva decât PSD.

Cu simțul de conservare trezit (în sfârșit), liberalii au acceptat acum vreo trei luni să-l susțină împreună pe independentul Nicușor Dan la Primăria Capitalei, alături de USR și PLUS, ca s-o zdrobească pe Gabriela Firea.

De atunci și până acuma, aceasta a ieșit de nenumărate ori la rampă, ba că o mână criminală a spart conducta de apă caldă, ba că  dușmanii domniei sale ar fi incendiat un troleibuz, ba că o sabotează Opoziția din Consiliul General, ba că-i urmarită cu telefonul de conspiratori, ba că testează bucureștenii anti-COVID, ba că nu-i mai testeaza, cu grijă să apară de fiecare dată doar chipul domniei sale pe ecrane și nu al altora.

Dar unde ni s-a arătat chipul lui Nicușor Dan în acest timp? Cui îi dădea domnia sa replică? Cine îi demonta urzelile Gabrielei Firea, pentru ca bucureșteanul cinstit, dar naiv să nu se lase îmbrobodit de tromboanele televizate ale fostei vedete TV?  Îmi pare foarte rău, dar am așteptat mai mult de la Nicușor Dan.

Bucureștenii au nevoie de un edil, nu de un politruc

N-aș vrea să fiu înțeles greșit. Am o părere excelenta despre Nicușor Dan, personalitatea care a pus pe picioare un partid luat de la zero, un matematician apreciat, omul care a câştigat medalia de aur la două olimpiade internaţionale, care a studiat în Franţa (licenţă, masterat, doctorat), și care putea să rămână definitiv acolo, cadru universitar, dacă nu opta să se întoarcă în țara sa.

Nicușor Dan este un bun cunoscător al problemelor edilitare ale Capitalei, a ocupat acolo un scaun de consilier general, dar nimeni nu poate pretinde că ar fi și un politician desăvârșit.

De altfel, Bucureștiul nu duce dorul unui politruc (are deja unul). Un edil îi trebuie orașului, un om operativ, o mână competentă și profesionistă, adică exact ce-i lipsește cu desăvârșire Gabrielei Firea.

Ca să ajungă și Nicușor Dan pe toate canalele, la toate televiziunile, ca să dea toate interviurile, are nevoie de sprijin politic.  Nu este vina lui faptul că Gabriela Firea se manifestă mai zeloasa decât dânsul,  că este omniprezentă în spațiul public, că se bagă singură în față și că ajungi s-o vezi tot pe ea, chiar și atunci când ți s-a facut lehamite.

Sunt vinovați susținătorii USR+PLUS+PNL că nu-și împing candidatul, să  fie cel puțin la fel de vizibil.

Ei trebuiau să-i găsească spațiul de antenă necesar, să-l sfatuiască în luarea pozițiilor, să-i furnizeze informațiile utile pentru campania ce se pregătește (se anunță acerbă), să-i pregătească interviurile și să pună umărul peste tot, pentru buna imagine a candidatului lor în fața alegătorilor.

Ce au făcut din toate acestea sprijinitorii Barna, Cioloș si Orban?  Simplele impulsuri și îndemnuri de tipul „hai să haidem” nu sunt destule.  Îmi face impresia că acești vajnici lideri antiPSD (dacă or mai fi ei anti-) nu înțeleg cât de mare este miza. S-ar putea  să fie în joc mai mult decât Primăria Capitalei.

Unde am ajunge dacă ar mai câștiga tot Firea încă un mandat?

Mă gândesc ce cutremur s-ar dezlănțui în lumea politică, dacă Firea ar câștiga un al doilea mandat. Ar fi un semnal către țară că stânga este încă puternică în Capitală, ar readuce PSD pe un trend ascendent și chiar ar ridica șansele Gabrielei Firea de a câștiga prezidențialele din 2024, când actualul președinte nu va mai participa!

„Sprijinitorii” declarați ai lui Nicușor Dan par să nu observe marele pericol de a pierde încă o dată Primăria Capitalei, doar din miopie politică, nu din altceva. În schimb, Ciolacu și ai lui știu perfect că de Firea depinde însăși soarta partidului și poate a țării. De aceea, ei încearcă din greu ceea ce celorlalți le-ar veni mai ușor sa încerce: o coagulare a forțelor prietene.

Nu mi se pare deloc periculoasă o coaliție PSD-ALDE-PRO RO, dacă forțele adverse sunt și ele coagulate, nu neapărat într-o coaliție, dar într-un consens hotărât să înlăture Ciuma Roșie  din viața cetății.

Dacă dreapta politică n-ar nutri valențe de  dezbinare și n-ar fi măcinata de orgolii, ar putea spulbera planurile cu care PSD încearcă să recâștige puterea pierdută. 

Dar dacă PNL-USR-PLUS (și eventual alții pe lângă ei) nu fac mai mult decât să mimeze lupta pentru București, lăsându-l pe Nicușor Dan singur, fără sprijinul politic de care are nevoie și acordându-i numai un sprijin declarat, atunci toți aceștia se fac complici chiar cu cei pe care îi combat.

Căci, repet, miza este uriașă.  Mai mult decât oricând, câștigarea Primăriei Capitalei este un semnal către întreaga țară.  Sprijinindu-l politic și cu toate forțele pe Nicușor Dan, partida este ca și câștigată. Lăsându-l singur,  este abandonată nu numai bătălia pentru București.

Atunci, Ciuma Roșie va avea toate șansele să mai câștige încă un mandat în Capitala și să primească oxigen pentru alegerile parlamentare, indiferent dacă este Ciolacu lider sau nu este, dacă-și face PSD congres, sau nu-și face și chiar indiferent dacă iese ceva din alianța cu ALDE și cu PRO RO sau nu iese nimic.

PSD încă mai poate câștiga, dar nu el deține cheia. Și nici PNL. Cheia o dețin forțele antiPSD. Toate. Obligatoriu toate.

Sper să mai existe.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇