În ziua 518 de război, Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orihiv, potrivit autorităţilor ruse, însă Kievul păstrează tăcerea.
În schimb, ucrainenii anunță că avansul la sud de Bahmut (regiunea Doneţk) continuă, iar forțele ruse au suferit pierderi grele. Ucraina încearcă de câteva săptămâni să spargă rezistența rusă în acea zonă.
Dar un raport al serviciilor secrete germane arată că armata ucraineană nu reușește să facă progrese semnificative, deoarece nu implementează pe deplin pregătirea primită din partea Occidentului.
Potrivit raportului, deși soldații ucraineni antrenați în Occident au căpătat aptitudini de luptă foarte bune, comandanții lor, care nu au trecut prin taberele de pregătire, favorizează promovarea soldaților cu experiență de luptă față de cei care au primit instrucție la standarde NATO.
În ceea ce privește programul de instruire a piloților pe avioane F-16, deși ucrainenii sperau că va începe în această vară, partenerii occidentali nu au convenit încă asupra unui plan.
Între timp, preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone” și că atacurile cu ele vor continua, precizând că se fac și pași importanți pentru eliberarea Crimeii. Și și-ar pregăti și prima vizită în România de la începutul războiului.
Iar Consiliul NATO-Ucraina a condamnat atacurile rușilor din această săptămână. În declarația emisă după ședința prezidată de secretarul general adjunct Mircea Geoană, sunt menționate pericolele care decurg din acțiunile rușilor la doi pași de granița română, precum și după ce Moscova a stabilit noua zonă de avertizare în Marea Neagră, în cadrul zonei economice exclusive a Bulgariei.
Situația pe front
- Ucraina ar fi lansat o ofensivă majoră în sud - Oficiali locali ruşi şi bloggerii militari susţin că forţele ucrainene au lansat o ofensivă majoră în regiunea Zaporojie, la sud de Orihiv, bazându-se pe faptul că au reuşit în ultimele două zile să obţină aici unele câştiguri modeste, dar s-ar fi blocat în cele din urmă în prima linie de apărare a ruşilor. Ucraina a păstrat tăcerea, aşa cum face de obicei, şi nu a comentat încă această ofensivă care ar fi rezultatul unor progrese pe care forţele sale le-au făcut în zonă în zilele precedente. În actualizarea sa de dimineaţă, Statul Major a spus doar că „forţele de apărare ucrainene continuă să desfăşoare operaţiuni ofensive în direcţiile Bahmut, Melitopol şi Berdiansk”.
- Nemţii explică progresele minore - Armata ucraineană nu reușește să facă progrese semnificative, deoarece nu implementează pe deplin pregătirea primită din partea Occidentului. Un raport al serviciilor secrete germane arată că ucrainenii “își împrăștie trupele pe o linie a frontului de peste 1.000 km”, preferând să folosească unități mici, în loc să atace concentrat și să spargă apărarea rusească. Raportul mai arată că, deși soldații ucraineni antrenați în Occident au căpătat aptitudini de luptă foarte bune, comandanții lor, care nu au trecut prin taberele de pregătire, favorizează promovarea soldaților cu experiență de luptă față de cei care au primit instrucție la standarde NATO. Liderii ucraineni au recunoscut că ofensiva a făcut doar progrese limitate.
- Pași pentru eliberarea Crimeii - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a indicat, miercuri seara, că eliberarea peninsulei Crimeea, anexate ilegal de Rusia în 2014, este una dintre ţintele contraofensivei ucrainene în curs de desfăşurare şi a spus că sunt pregătiţi o serie de paşi în acest sens, anunţul venind în ziua în care serviciile secrete ale Kievului au recunoscut oficial atacul din octombrie asupra podului Kerci, care face legătura cu Rusia continentală: „Pregătim o listă de paşi pentru eliberarea Crimeii de sub ocupaţie. Acestea sunt cuprinzătoare: de securitate, economice şi sociale. Putem reintegra rapid Crimeea în ţesutul naţional al Ucrainei. De fapt, ocupanţii din Crimeea ar trebui să se gândească deja că, atât timp cât podul din Crimeea încă mai funcţionează, ar trebui să se întoarcă acasă, în Rusia”.
- Înaintare la Bahmut - Forțele ruse aflate la sud de Bahmut au suferit pierderi grele, potrivit relatărilor oficiale și neoficiale ale ucrainenilor. Ucraina încearcă de câteva săptămâni să spargă rezistența rusă în acea zonă. Avansul în apropiere de Andriivka face parte dintr-un plan de încercuire a Bahmutului și de alungare a forțelor ruse, a declarat purtătorul de cuvânt al grupării de est a forțelor armate ucrainene, Serghei Cherevati.
- Antrenamentele pe F-16 - Partenerii occidentali nu au convenit încă asupra unui plan de instruire a piloților ucraineni pe avioane de luptă F-16, potrivit Politico, care citează oficiali americani. Până acum, nicio decizie finală cu privire la planurile programului de instruire nu a fost luată, în ciuda speranțelor că acesta va începe în această vară.
- Armată de drone - Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat că Ucraina face progrese în construirea propriei „armate de drone”, în condiţiile în care în ultima vreme şi-a intensificat atacurile cu astfel de arme în Crimeea, dar şi pe teritoriul Rusiei. Zelenski a sugerat că atacurile cu drone de fabricaţie ucraineană vor continua. Detalii AICI.
- Alertă în sud - O alertă de raid aerian a fost declanșată în sudul Ucrainei, inclusiv în regiunile Zaporojie și Herson.
- Atac cu rachete la Herson - Zona Herson a fost bombardată intens de ruși în ultimele 24 de ore, au anunțat autoritățile ucrainene. A fost vizată în special partea de sud a regiunii. Guvernatorul regional Oleksandr Prokudin a anunțat miercuri, pe Telegram, că 55 de obuze au lovit regiunea. Două persoane au fost ucise după ce rachetele au lovit o clădire rezidențială și o fermă în districtul Kahovka, la aproximativ 65 km nord-est de orașul Herson.
- Atac în Donețk - Forțele armate ruse susțin că au bombardat un depozit de combustibil și un centru de antrenament din Donețk. „Rachetele au lovit depozitul de combustibil din Drujkivka și centrul de pregătire a brigăzii mecanizate separate a forțelor armate ale Ucrainei din Kostiantinivka”, a declarat colonelul rus Vadim Astafiev.
- Flota rusă pregăteşte blocada - Flota rusă de la Marea Neagră se poziţionează pentru blocada porturilor ucrainene, după ce Moscova a suspendat acordul pentru transportul cerealelor. Corveta modernă a Rusiei "Serghei Kotov" patrulează deja pe traseul dintre Bosfor şi oraşul-port ucrainean Odesa, a declarat Ministerul Apărării britanic miercuri, în raportul său zilnic despre războiul din Ucraina. Raportul britanic susţine că "există o posibilitate realistă că aceasta va face parte dintr-un grup însărcinat să intercepteze navele comerciale despre care Rusia crede că se îndreaptă spre Ucraina".
Alte informații relevante
- Zelenski, în România? - Volodimir Zelenski ar putea veni anul acesta în România. Liderul de la Kiev ar urma să participe în calitate de invitat la Summit-ul celor Trei Mări, care va avea loc la București, potrivit Antena 3. Dacă se va concretiza, vizita din septembrie a lui Zelenski în România ar fi prima efectuată în țara noastră de liderul de la Kiev, de la începutul războiului.
- Reuniunea Consiliului NATO-Ucraina - Consiliul NATO-Ucraina s-a reunit la nivel de ambasadori într-o ședință prezidată de secretarul general adjunct Mircea Geoană și a condamnat atacurile rușilor din această săptămână: „Aliaţii şi Ucraina au condamnat ferm decizia Rusiei de retragere din Acordul exporturilor de cereale pe Marea Neagră şi tentativele deliberate de oprire a exporturilor agricole ucrainene, de care depind sute de milioane de oameni din întreaga lume. Au condamnat şi recentele atacuri cu rachete ale Rusiei (…), inclusiv atacul cinic cu drone al Moscovei asupra unui depozit de cereale din portul Reni, situat pe Dunăre, foarte aproape de frontiera română. Aliaţii au notat că noua zonă de avertizare stabilită de Rusia în Marea Neagră, în cadrul zonei economice exclusive a Bulgariei, a creat noi riscuri privind interpretări greşite şi escaladare, precum şi impedimente grave asupra libertăţii de navigaţie".
- Deputat ucrainean în Maldive - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski denunţă ”trădarea” deputatului Iuri Aristov, vicepreședintele comisiei de apărare, văzut recent într-un hotel de 5 stele în Maldive, în contextul în care şeful statului evocă frecvent datoria liderilor politici de a da un exemplu, în plin război împotriva Rusiei. În urma acestor dezvăluiri, David Aharamia, preşedintele grupului partidului prezidenţial, a anunţat că a cerut ”suspendarea imediată” a deputatului din cadrul grupului parlamentar.
- Şoigu, primit cu covorul roşu la Phenian - Coreea de Nord l-a primit cu covorul roşu pe ministrul rus al Apărării, Serghiei Şoigu, într-o ”atmosferă de bun venit călduroasă”, scrie miercuri presa de stat nord-coreeană. Delegaţii ale Moscovei şi Beijingului urmează să asiste joi la comemorarea a 70 de ani de la armistiţiul Războiului Coreei de la 27 iulie 1953.