O acadea ar putea fi o recompensă dulce pentru un copil care a îndurat o vizită la cabinetul medicului. Dar ar putea fi mult mai mult: un test de diagnosticare mai puțin invaziv, plăcut deghizat, funcțional nu doar pentru copii, cât și pentru adulți.
Cercetătorii au demonstrat că un sistem de colectare a salivei pe bază de acadea poate fi eficace ca test pentru diverse bacterii din organism.
Tampoanele de gât sunt utilizate în mod obișnuit pentru a colecta probe pentru diagnosticarea unei mari varietăți de boli, inclusiv prezența în gât a streptococului.
O metodă care provoacă mai puțin greață este prelevarea de salivă. Deoarece acest tip de eșantion poate fi colectat direct de către pacient, tehnica este populară pentru testarea la domiciliu și a cunoscut o utilizare extinsă în timpul pandemiei Covid-19.
Colectarea cantității necesare de salivă poate fi însă oarecum neplăcută, motiv pentru care unii oameni de știință caută să îmbunătățească acest proces. Așa a apărut ideea unui colector de salivă deghizat într-o acadea dulce, CandyCollect.
La prima vedere, CandyCollect seamănă cu majoritatea acadelelor, cu excepția bastonului său asemănător unei linguri cu o canelură în formă de spirală sculptată în partea superioară.
Acest capăt aplatizat este acoperit cu bomboane, permițând salivei să curgă ușor în canelură, pe măsură ce acadeaua este savurată, scrie Science Daily.
Cercetătorii au arătat deja în testele de laborator că dispozitivul poate capta bacteria responsabilă de streptococul din gât.
Acum, ei au vrut să vizeze și alte bacterii care apar în mod natural și să vadă cum se compară sistemul lor cu alte metode de prelevare de salivă la domiciliu, disponibile în comerț, pe o populație reală.
Cercetătorii au trimis CandyCollect și două kituri convenționale de prelevare a mostrelor de salivă la 28 de voluntari adulți, care le-au folosit, au răspuns la câteva întrebări într-un chestionar, apoi au trimis dispozitivele înapoi la laborator.
Cercetătorii au evaluat probele și apoi au cuantificat bacteriile Streptococcus mutans și Staphylococcus aureus cu ajutorul qPCR.
Ori de câte ori una sau ambele metode convenționale au detectat bacteriile țintă, s-a dovedit că și CandyCollect le-a detectat în 100% din cazuri.
În plus, bomboanele au fost cea mai populară metodă dintre cele trei, în rândul participanților, care au fost, de asemenea, de acord că metoda acadelei a fost „cea mai igienică” și „cea mai puțin dezgustătoare”.
Mai mult, dispozitivele au produs rezultate precise și după ce au fost depozitate timp de un an.