Febra înseamnă o temperatură a corpului mai mare de 38 de grade Celsius și, de obicei, este un simptom al infecțiilor virale și bacteriene. De asemenea, febra sau starea subfebrilă se poate instala și ca reacție în urma vaccinării. Uneori, aceasta este însoțită și de alte simptome, precum: transpirații, frisoane, lipsa poftei de mâncare, cefalee, dureri musculare și dureri articulare. În unele cazuri severe de febră pacientul poate prezenta convulsii.
În acest articol explicăm cauzele, tratamentul și patru dintre analizele recomandate de medici în cazul în care acest simptom se manifestă.
Cauzele posibile ale febrei
Sunt numeroase cauze ale febrei, iată câteva dintre ele:
- COVID-19;
- boala Crohn;
- mononucleoza infecțioasă;
- intoxicația alimentară;
- erupția dentară;
- encefalita;
- holera;
- scarlatina;
- cistita;
- sinuzita;
- varicela;
- pneumonia;
- oreionul;
- faringita;
- gripa;
- infecțiile urinare.
Când este periculoasă febra
Febra în sine nu este periculoasă, fiind o reacție normală a organismului la infecții sau alte afecțiuni. Cu toate acestea, dacă febra este mare și persistă timp îndelungat sau dacă te simți foarte rău, trebuie să consulți un medic pentru evaluare și tratament.
Iată cum este încadrată febra:
- până în 37.5 ˚C: starea este de subfebrilitate;
- 37.5 - 38 ˚C: febră ușoară;
- 38 - 39 ˚C: febră intermediară;
- 39 - 40.5 ˚C: febră ridicată.
Analize care pot fi recomandate de medic în caz de febră
Pentru că febra este un simptom întâlnit în cazul multor afecțiuni, medicul poate recomanda efectuarea unor analize specifice pentru a stabili corect cauza acestui simptom.
Proteina C reactivă
Proteina C reactivă (CRP) este o proteină produsă de ficat care este eliberată în fluxul sanguin atunci când în organism pătrund invadatori celulari. Rezultatul analizei oferă medicului informații despre prezența și gravitatea inflamației. Cu toate acestea, proteina C reactivă nu oferă informații despre localizarea inflamației sau cauza acesteia. Această analiză se recomandă mai ales pentru a stabili cât de mare este riscul pacientului de a dezvolta o boală coronariană sau de a face infarct miocardic.
Anticorpi toxoplasmă gondii IgG
Această analiză se recomandă mai ales în caz de toxoplasmoză, o boală infecțioasă care se dezvoltă în urma consumului de alimente sau apă contaminată. Prezența toxoplasmozei gondii la femei este recomandată înainte de concepție pentru că există un risc scăzut de a transmite infecția fătului. Determinarea anticorpilor IgG anti toxoplasma gondii poate fi realizată ca analiză de sine stătătoare sau poate fi realizată în cadrul profilului TORCH (un set de analize care analizează stadiul imunitar).
Ag. virus respirator sincițial
Virusul respirator sincițial este cauza cea mai frecventă a afecțiunilor căilor respiratorii inferioare la copii mici. Infecția se manifestă mai ales la sfârșitul toamnei, iarna și primăvara. Este importantă determinarea acestui virus în organism pentru că infecția afectează pe de o parte bebelușii, dar și seniorii care pot dezvolta pneumonie. Virusul este un agent patogen nosocomial care poate infecta pacienții internați la secția de pediatrie și nu numai.
Testul antigen COVID-19
Infecția cu noul coronavirus (SARS-CoV-2) se dezvoltă la nivelul aparatului respirator. Testul antigen COVID-19 este un test imunologic rapid care detectează antigenii specifici ai SARS-CoV-2 din probele nazofaringiene sau orofaringiene.
Tratamentul febrei
Cel mai important aspect care trebuie reținut este că febra se tratează medicamentos numai dacă produce un disconfort major. Se pot administra analgezice sau antiinflamatoare nesteroidiene, eliberate de la farmacie, fără prescripție medicală.
Important de reținut
- În cazul unei temperaturi de peste 39 ˚C care nu scade în urma administrării de antitermice, trebuie consultat de urgență medicul.
- Nu se recomandă administrarea imediată a medicamentelor, pentru a permite sistemului imunitar să intervină.
- Se recomandă consult de urgență dacă temperatura nu scade sub 39 ˚C timp de mai multe zile și dacă apar și alte simptome îngrijorătoare.
- Febra este un semn că în organism există o infecție. Poate fi vorba despre o infecție virală, dar în cazul răcelilor ușoare nu este nevoie de tratament cu antibiotice.
- Febra poate fi declanșată și de alte boli inflamatorii: poliartrita reumatoidă, sau anumite tipuri de cancer.
- Atunci când febra se manifestă la bebelușii de până la 3 luni, trebuie mers de urgență la medic.
Surse suplimentare de informare:
- „Fever”: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/fever/diagnosis-treatment/drc-20352764
- „How to diagnose a fever at home”: https://www.medicalnewstoday.com/articles/326160
- „Fever”: https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/fever