Un general explică noile puteri ale SRI, care poate să închidă site-uri: Nici nu se știe că suntem noi în spate! (Video)

Un general explică noile puteri ale SRI, care poate să închidă site-uri: Nici nu se știe că suntem noi în spate! (Video)

Şeful Centrului Naţional Cyberint, generalul Anton Rog, a explicat ce poate face SRI pentru a împiedica un partid care utilizează ”acțiuni hibride” pentru a câștiga alegerile. În plus, generalul SRI a precizat că toate serviciile de informații ale Rusiei au încercat să atace cibernetic România, de când a început războiul din Ucraina, iar un minister a fost vizat de toate trei.

Directorul Cyberint a purtat recent un dialog pe canalul StakeBorg de pe YouTube despre acţiunile pe care SRI le poate întreprinde dacă un partid se foloseşte de social media pentru a câştiga capital electoral prin dezinformare, cu bani de la actori externi.

Moderatorul a întrebat: ”Dacă un partid X, sau AUR, s-a folosit de social media în 2020 printr-o agenție aparent necunoscută din Iași, dacă există argumente, dovezi că cineva care participă activ la un proces electoral, e finanțat sau are consultanță de la cineva văzut ca potențial dușman și folosește respectivele informații pe social media, care e mandatul Cyberint?”.

În răspunsul său, generalul SRI s-a referit la o lege nouă (în vigoare din martie) care oferă puteri sporite SRI. Ne referim la legea securității cibernetice, despre care puteţi citi aici ce pericole aduce.

ADVERTISING

Noi n-avem voie să facem politică.

Rămânem la X (numele partidului – n.red.).

Mandatul e simplu: legea 51/91 privind securitatea națională.

Pe 14 martie 2023, după ce a fost atacată la CCR legea securității și apărării cibernetice – CCR e o curte care văd că acum ține cu România, nu mai ține cu alte lucruri – a declarat legea constituțională în integralitatea sa.

Așa că acum avem legea 58/2023, care la un articol a modificat și legea 51. La articolul 3 s-au adăugat 3 litere. Litera p se referă la acțiuni hibride, dezinformare care schimbă ordinea constituțională. Dacă discutăm de alegeri, ne aflăm în această situație”, a spus generalul, citat de G4Media.

Anton Rog spune că acum, pe noua lege, SRI e obligat să acţioneze şi poate chiar să închidă site-urile care se fac vinovate de dezinformare şi influențarea alegerilor.

”Deci din 14 martie avem lege care ne obligă să acționăm. Ce face centrul Cyberint în această situație? Dacă acea campanie e de dezinformare, de influență, un atac hibrid la ordinea constituțională, adică influențează alegerile – înseamnă că voința electoratului, parte din Constituție, e schimbată – atunci noi ne folosim toate mijloacele și forța de care dispune un serviciu de informații pentru a elimina acea amenințare (...)

ADVERTISING

Ce înseamnă? Contracarăm campania în online. Dacă discutăm de o agenție de informații sau site-uri, le punem jos, le închidem cu ajutorul ANCOM, al Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

În multe situații, nici nu se știe că suntem noi în spate, că noi am făcut toată treabă: mergem la instituțiile cu atribuții legale de a închide, le furnizăm toate informațiile și ele iau acele măsuri.

Dacă ajungem și la persoane, dacă știm sigur că fac treaba aia, luăm mandat de securitate națională semnat de director, avizat de procuror, semnat de procurorul general, aprobat de un judecător.

Un astfel de mandat îl putem obține în mai puțin de o oră. Avem sisteme electronice, nu se mai întâmplă nimic pe hârtie. În SRI managementul tuturor documentelor e exclusiv electronic din 2012. Serviciul e cu 10-20 de ani înaintea societății tehnologic și în multe feluri, cum e și normal și sănătos la cap”, a explicat oficialul SRI.

Toate serviciile Rusiei au încercat să atace cibernetic România

În aceeaşi discuţie online, generalul Rog a vorbit şi despre cum serviciile de informații ale Rusiei au încercat să atace cibernetic România, după începerea războiului, iar un minister e atacat constant de toate trei.

ADVERTISING

„Toate cele trei servicii de informații din Rusia, FSB, GRU și SVR, au atacat instituții importante din Guvernul României cu un malware complex de tip Advanced Persistent Threat (APT).

E un malware care nu face zgomot, care rămâne foarte mult în rețele, care are niște metode extrem de inovative de a fura date și care stă acolo pentru foarte mult timp”, a susţinut Anton Rog, citat de Digi24.

FSB este serviciul de informații interne al Rusiei, SVR e cel de informații externe, iar GRU este serviciul de informații al armatei.

„Până să înceapă războiul din Ucraina, erau două servicii care ne bâzâiau întruna – GRU cu APT28 și FSB, cu un malware mult mai complex. GRU e mai zgomotos, e de la armată. FSB e mai stilat și cu un malware mai complex.

De când a început războiul, a venit și SVR, cu APT29. Advanced Persistent Threat este o grupare de criminalitate cibernetică finanțată și coordonată de un serviciu de informații, de statul respectiv. Noi îl numim în limbaj de lemn actor statal.

Ca să poți da denumirea asta, trebuie să faci atribuirea. E un proces prin care eu reușesc să dovedesc că malware-ul respectiv este similar în proporție de 95% cu un alt malware pe care îl am de la parteneri sau de la atribuirea anterioară, că modus operandi – cum a intrat în rețea, ce face în rețea, cum fură datele, cum face mișcări laterale – e similar cu ce știu despre un serviciu de informații care îl coordonează.

Sau, dacă sunt foarte bun, pot să caut fluxul de bani pe care guvernul respectiv, prin diverse mijloace, l-a împins către grupare pentru a o finanța. Sau, dacă sunt și mai bun și penetrez în sistemele lor, pot să văd clădirile din care lucrează, pot să îi filmez când fac atacuri, pot să arăt că în încăpere era un individ care, după face recognition, e un ofițer de informații.

Dar acolo trebuie să fii printre cei mai buni dintre cei mai buni”, a adăugat Rog după aceste detalii tehnice.

Generalul a spus că există un minister al României din care toate serviciile de informații rusești încearcă să fure date.

SRI: TREI SERVICII SECRETE DIN RUSIA AU ATACAT ROMANIA

Reacţii politice

Claudiu Târziu, co-președintele AUR, a cerut, marți, audierea de urgență în Comisia de Control SRI a generalului Anton Rog.

„SRI ne anunță că redevine poliție politică? Comisia parlamentară pentru controlul Serviciului Român de Informații trebuie să-l audieze de urgență pe generalul SRI Anton Rog în legătură cu afirmațiile sale publice, realmente periculoase, în legătură cu așa-zisele atribuții legale de control și intervenție pe care Serviciul le-ar avea în privința influențării politice a electoratului. Trebuie să aflăm dacă l-a luat gura pe dinainte sau a avut ordin să amenințe cu revenirea SRI la metodele poliției politice”, afirmă Claudiu Târziu.

O reacţie a venit şi de la Marian Cucșa, fost deputat PSD şi actualmente președintele Partidului Republican din România. El vorbeşte din postura de fost vicepreședinte al Comisiei de Control SRI:

"Generalul SRI Anton Rog, director al Centrului Naţional Cyberint, amenință public partidele politice care nu sunt de partea sistemului!

Astfel, potrivit generalului SRI, începând cu alegerile de anul viitor nu se va mai putea repeta situația din 2020, când unele partide s-au folosit de campanii pe rețelele sociale pentru a convinge românii să voteze, invocând modificările recente ale legislației, prin care consideră mesajele unor partide pot fi considerate drept atacuri la ordinea constituțională în mod total subiectiv de către oameni precum domnul Rog, care își doresc crearea unui nou câmp tactic.(...)

În loc să se ocupe de gestionarea situației geopolitice, domnul Rog de la SRI se gândește cum poate reduce libertatea de exprimare, libertatea de opinie, dacă ea este contrară intereselor celor aflați la butoane.

(...) Solicit de urgență domnului Anton Rog să își prezinte demisia din funcțiile pe care le deține. Totodată, condamn lipsa de reacție a Comisiei SRI a Parlamentului, care asistă impasibilă la un atac al generalului Anton Rog la ordinea constituțională din România. O astfel de gândire, precum cea a domnului Rog, reprezintă o amenințare pentru democrația din România și un pericol pentru viitoarele alegeri din 2024".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇