Ziua 495 de război a început cu multiple atacuri cu drone și rachete lansate de Rusia în mai multe regiuni ale Ucrainei. Apărarea aeriană ucraineană a anunțat că a doborât 13 din cele 17 drone lansate de ruși, iar celelalte patru nu și-au atins țintele.
Contraofensiva ucraineană câștigă teren pas cu pas. Forțele Kievului au eliberat săptămâna trecută aproape 30 kmp în sud. În est avansul înregistrat este mai mic, fiind eliberați 9 kmp.
Totuşi, o analiză AFP arată că mai nimic nu se mişcă. Sunt doar câteva câştiguri neînsemnate ruseşti în Donbas, progrese modeste ale ucrainenilor în sud, pe un front aproape static: la peste o lună de la începutul contraofensivei Kievului, niciuna dintre părţi nu pare în măsură să înregistreze progrese decisive.
FSB a anunțat arestarea unui cetățean rus care pregătea asasinarea guvernatorului prorus al Crimeii, iar fostul rabin șef al Moscovei face apel la evreii din Rusia să plece din această țară înainte de a fi prea târziu.
A apărut şi vocea lui Evgheni Prigojin: Şeful Wagner, care a dispărut din spaţiul public din data de 24 iunie, a publicat luni un mesaj audio.
Rusia ia în considerare să amâne alegerile în regiunile pe care le ocupă în Ucraina, din cauza situaţiei de securitate tensionate, iar la Haga se deschide un birou internaţional de investigare a invaziei, un prim pas înainte de înfiinţarea unui tribunal special care îi va judeca pe oficialii ruşi de cel mai înalt rang pentru declanşarea războiului din Ucraina.
Situația de pe front
- Atac cu rachete și drone - Apărarea aeriană ucraineană a transmis în cursul nopții alerte privind atacuri cu drone în raionul Jîtomîr și în regiunile Cerkasî, Vinița și Hmelnițki. Atacuri nocturne cu rachete au fost semnalate în regiunile Zaporojie și Odesa. 13 din cele 17 drone lansate de Rusia în timpul nopții au fost doborâte. Cele patru drone pe care apărarea ucraineană nu le-a distrus nu și-au atins țintele, au anunțat forțele aeriene ale Ucrainei.
- Cum se duc luptele în Donețk - Forțele armate ucrainene au difuzat un montaj video care prezintă secvențe din timpul contraofensivei din direcția Donețk.
- Rușii preiau spitalele din Lisiciansk - Toate unitățile medicale din orașul Lisiciansk, regiunea Lugansk, aflat sub ocupație, au fost transformate în spitale militare pentru trupele ruse, a anunțat luni primarul ucrainean Valerii Șîbiko, aflat în exil, potrivit Kyiv Independent.
- Ucraina avansează încet - Forțele ucrainene au eliberat 28,4 kmp în sud și 9 kmp în est săptămâna trecută, a transmis adjuncta ministrului ucrainean al Apărării, Hanna Maliar.
- Zelenski laudă contraofensiva - Liderul de la Kiev a declarat luni că forțele ucrainene fac progrese în contraofensiva de recucerire a teritoriilor ocupate de Rusia. "Săptămâna trecută a fost dificilă pe linia frontului. Dar facem progrese. Mergem înainte, pas cu pas! Le mulțumesc tuturor celor care apără Ucraina, tuturor celor care conduc acest război spre victoria Ucrainei!", a scris acesta pe Telegram.
- Atac în Sumî - O persoană a fost ucisă într-un atac cu dronă asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Sumî, a anunțat pe Twitter Ministerul ucrainean al Apărării.
- Analiza frontului: Nu se mişcă mai nimic - Câteva câştiguri neînsemnate ruseşti în Donbas, progrese modeste ale ucrainenilor în sud, un front aproape static: la peste o lună de la începutul contraofensivei Kievului, niciuna dintre părţi nu pare în măsură să înregistreze progrese decisive, constată AFP într-o analiză.
Ce se întâmplă în Rusia
- Apel către evreii din Rusia - Fostul rabin șef al Moscovei face apel la evreii din Rusia să plece imediat din această țară, avertizând că situația s-a schimbat radical acolo după invadarea Ucrainei. Rabinul Pinchas Goldschmidt, care a părăsit Rusia în martie 2022 și trăiește acum în Israel, le transmite evreilor că trebuie să plece din țara condusă de Putin, întrucât riscă să devină "țapi ispășitori" pentru eșuarea campaniei militare din Ucraina, relatează Insider. "Rusia și-a schimbat fața. Fac apel la comunitatea evreiască să părăsească țara înainte de a fi prea târziu", se arată într-un comunicat al rabinului, emis pe 1 iulie.
- Copiii ucraineni luați de Moscova - Rusia a dus aproximativ 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina pe teritoriul rusesc, a declarat Grigori Karasin, şeful comitetului internaţional din cadrul Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus. "În ultimii ani, 700.000 de copii au găsit refugiu la noi, fugind de bombardamentele şi obuzele din zonele de conflict din Ucraina", a scris Karasin pe canalul său de mesagerie Telegram. Moscova spune că programul său de a aduce copii din Ucraina pe teritoriul rusesc are ca scop protejarea orfanilor şi a copiilor abandonaţi în zona de conflict. În iulie 2022, Statele Unite au estimat că Rusia a "deportat cu forţa" 260.000 de copii, în timp ce Ministerul ucrainean al Integrării Teritoriilor Ocupate afirmă că 19.492 de copii ucraineni sunt consideraţi în prezent ca fiind deportaţi ilegal.
- A apărut vocea lui Prigojin - Evgheni Prigojin, care a dispărut din spaţiul public din data de 24 iunie, când a condus o rebeliune armată eşuată în Rusia, a publicat luni un mesaj audio în care mulţumeşte poporului rus pentru sprijin şi anticipează "noi victorii pe front", dar fără să precizeze locul în care se află. "Astăzi avem nevoie de sprijinul dvs mai mult ca oricând. Şi vă mulţumesc pentru asta", declară Prigojin în mesajul difuzat de canalul Telegram Grey Zone, apropiat de Grupul Wagner. Potrivit lui Prigojin, Marşul dreptăţii a avut ca obiectiv lupta împotriva trădătorilor şi mobilizarea societăţii. "Cred că am realizat multe din toate aceste lucruri", susţine liderul Wagner.
- Alegeri amânate? - Rusia ia în considerare să amâne alegerile în regiunile pe care le ocupă în Ucraina, din cauza situaţiei de securitate tensionate. Alegerile locale erau aşteptate să aibă loc la 10 septembrie - la fel ca în Rusia -, dar potrivit preşedintei Comisiei Electorale a Federaţiei Ruse, Ella Pamfilova, "circumstanţe neprevăzute" ar putea conduce la schimbarea planurilor.
Alte informații importante
- Rusia susține că a dejucat o tentativă de asasinat - FSB anunță arestarea unui cetățean rus care pregătea asasinarea guvernatorul prorus al Crimeii, Serghei Aksionov. Suspectul a fost reținut. FSB a difuzat o înregistrare video din timpul operațiunii și acuză spionajul militar ucrainean (SBU) că a orchestrat tentativa de asasinat.
- UE îndulcește sancțiunile - Uniunea Europeană ia în considerare propunerea ca Banca Agricolă Rusă (Rosselhozbank) să înfiinţeze o filială pentru a se reconecta la reţeaua financiară globală, ca o favoare pentru Moscova, în speranţa că astfel Kremlinul va accepta prelungirea acordului pentru transportul cerealelor pe Marea Neagră după data de 17 iulie, când înțelegerea expiră. Noua filială bancară ar avea permisiunea de a utiliza sistemul global de mesagerie financiară SWIFT, care a fost închis pentru cele mai mari bănci ruseşti, după invazia rusă din Ucraina de anul trecut.
- Parlamentari britanici, la petrecerea ambasadorului Rusiei - Doi membri ai parlamentului britanic s-au numărat printre cele 50 de persoane care au participat luna trecută la o petrecere organizată de ambasadorul Rusiei în Marea Britanie la reşedinţa sa opulentă din vestul Londrei, pentru "a marca momentul constituirii unei Rusii independente de Uniunea Sovietice". Diplomatul rus, care are interdicţie de acces în parlamentul britanic, a spus atunci că "Crimeea este cu siguranţă rusească" şi că Moscova are pretenţii legitime asupra regiunilor Doneţk şi Lugansk. Detalii AICI.
- A murit Victoria Amelina - Scriitoarea ucraineană premiată care s-a ocupat de cercetarea crimelor de război şi a fost rănită săptămâna trecută în urma unui atac cu rachete ruseşti asupra unui restaurant a încetat din viaţă. Amelina (37 de ani) a fost rănită când o rachetă rusească a distrus marţi restaurantul Ria Pizza din oraşul Kramatorsk, în estul Ucrainei, ucigând 12 persoane, inclusiv patru copii, şi rănind zeci de oameni. Detalii AICI.
- India, cel mai bun client al Moscovei - Livrările de petrol ale Rusiei către India au atins un nou record în luna iunie: 2,2 milioane de barili pe zi, anunță Bloomberg.
- Începe investigarea invaziei ruse - Un birou internaţional însărcinat cu investigarea invaziei ruseşti din Ucraina se deschide luni, la Haga. Centrul internaţional pentru urmărirea penală a crimei de agresiune împotriva Ucrainei (ICPA) reuneşte procurori de la Kiev, din Uniunea Europeană, Statele Unite şi Curtea Penală Internaţională (CPI). Această instituţie are sarcina de a investiga şi de a strânge probe şi reprezintă un prim pas înainte de înfiinţarea unui tribunal special pentru a-i judeca pe oficialii ruşi de cel mai înalt rang pentru declanşarea războiului din Ucraina, o solicitare făcută de Ucraina.
- Trimisul Vaticanului nu a vorbit de pace - Misiunea cardinalului Matteo Zuppi la Moscova nu a implicat nicio discuție despre un plan de pace, a precizat luni trimisul papei.