Americanii sunt fascinați de zăpadă roz de pe creste (Foto&Video). Cum a apărut și cât e de periculoasă

Americanii sunt fascinați de zăpadă roz de pe creste (Foto&Video). Cum a apărut și cât e de periculoasă

O zăpadă rozalie observată pe culmile munţilor din statul american Utah fascinează drumeții, dar a provocat şi îngrijorări legate de sănătate și climă.

Sus pe vârful munţilor, rămășițele zăpezii de iarnă sunt punctate cu nuanțe purpurii sau portocalii. Cei care se aventurează pe munte au asemănat această zăpadă cu limonada roz sau… sângele diluat, scrie The Guardian.

„Este aproape ca și cum a fost presărată sare de Himalaya”, a spus Jana Brough, o femeie care a făcut o excursie cu prietenii și familia la Tony Grove Lake în Logan Canyon, Utah, săptămâna aceasta.

Cum zona munţilor din statele americane Utah şi Idaho a înregistrat ninsori record iarna trecută, acum, când se încălzește, zăpada de pe creste a căpătat nuanțe rozalii.

ADVERTISING

Prezența așa-numitei „zăpezi ca pepenele” este izbitoare pe creste, unde s-ar fi topit până acum în anii în care nu a nins aşa de mult.

'Watermelon snow' appears in Utah mountains

Zăpada tehnicoloră apare în medii de mare altitudine de pe tot globul, inclusiv în Alpii francezi și munții Japoniei. Însă este nevoie de anumite condiții de conținut de apă, lumina soarelui, temperatură și prezența nutrienților în alge verzi numite Chlamydomonas nivalis, care prosperă la rece.

Aceste alge înoată pe suprafața zăpezii, unde ulterior înfloresc. Atunci când sunt încălzite de soare și raze ultraviolete, culoarea lor se schimbă, pentru a absorbi radiațiile și a se proteja.

ADVERTISING

Scott Hotaling, un specialist al Universității de Stat din Utah, care studiază biodiversitatea în medii reci și de mare altitudine, a asemănat capacitatea algelor de a produce un pigment secundar cu aceea a pielii umane, care folosește pigmentarea pentru a absorbi radiațiile ultraviolete și a se proteja de soare.

„Au nevoie de pigmentare pentru a preveni daunele legate de UV-ul ridicat al mediului în care se află. Deci produc pigmentul secundar în mare parte în acest scop, pentru a se proteja”, a spus el.

Pinkish watermelon snow appears in Utah mountains | WION Climate Tracker | Latest World News

Mulți se întreabă dacă pot mânca zăpada roz. Răspunsul: Tehnic da, pentru că nu este dăunătoare. Cu toate acestea, nu este recomandat, deoarece în zona unde zăpada se topeşte există, de obicei, murdărie și praf care conțin toxine, spune expertul.

ADVERTISING

Algele prezintă un risc redus pentru sănătatea umană sau pentru animale, dacă ajung în apa din râuri. Dar fenomenul de „zăpadă ca pepenele” face ca neaua să se topească mai rapid şi aduce îngrijorări legate de mediu, cu privire la longevitatea ghețarilor în care se știe că algele prosperă.

Zăpada care devine apă hrăneşte algele, însă apariţia pământului gol, lipsit de stratul de nea, determină cât de multă lumină este reflectată versus absorbită. Culorile mai închise absorb mai multă lumină solară, transformând mai repede banchizele și ghețarii în lichid.

Schimbările acestea pot cauza probleme, afectând ecosistemele și speciile care se bazează pe apa rece în aval și rezervoarele concepute pentru a găzdui o topire mai lentă a zăpezii.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇