Insulina pe bază de plante, care ar putea revoluționa tratamentul pentru diabetici. Funcționează la fel, dar are un avantaj

Insulina pe bază de plante, care ar putea revoluționa tratamentul pentru diabetici. Funcționează la fel, dar are un avantaj
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oamenii de știință au dezvoltat un nou tip de insulină, pe bază de plante, care se poate administra pe cale orală și care reglează nivelul de zahăr din sânge similar cu insulina naturală.

Insulina este vitală pentru pacienţii cu diabet zaharat insulino-dependent, acest medicament salvând vieți în rândul celor 537 de milioane de adulți care trăiesc cu această afecţiune la nivel mondial.

Cel care a creat-o este un cercetător american de la Universitatea din Pennsylvania (Penn), Henry Daniell. Avantajul insulinei create de acesta este că nu duce la hipoglicemie, așa cum se întâmplă cu tratamentele actuale pentru diabet, scrie The Brighter Side of News.

ADVERTISING

Metoda ”tradițională”, prin injectare, poate face ca insulina să ajungă atât de repede în sânge încât poate apărea hipoglicemia (scăderea nivelului de zahăr din sânge sub limitele sănătoase).

Injectoarele automate pot furniza precis insulină și pot minimiza acest risc, dar sunt costisitoare și sunt disponibile doar pentru o mică parte dintre pacienții cu diabet din întreaga lume.

Administrarea insulinei pe bază de plante pe cale orală ar putea rezolva aceste inconveniente, arată studiul derulat de cercetător.

ADVERTISING

Deși insulina clinică este utilizată de câteva decenii, îi lipsește una dintre cele trei peptide care apar în insulina naturală.

Laboratorul în care lucrează cercetătorul a creat un tip de insulină pe bază de plante care conține toate cele trei peptide. Insulina administrată pe cale orală este livrată la ficat prin intermediul axei intestin-ficat.

Folosind șoareci diabetici, echipa de cercetători a descoperit că insulina pe bază de plante a reglat glicemia în 15 minute de la ingestie, foarte asemănător cu insulina secretată în mod natural.

ADVERTISING

Șoarecii tratați cu injecții tradiționale de insulină au înregistrat o scădere rapidă a nivelului de glucoză din sânge, ceea ce a dus la hipoglicemie tranzitorie.

„Riscul de hipoglicemie este unul dintre cele mai mari dezavantaje ale sistemului actual de administrare și poate duce chiar la comă”, spune Daniell.

Pentru producerea insulinei nu e nevoie de echipamente de laborator complexe și costisitoare, iar produsul rezultat este stabil la raft, la temperatura camerei.

Următorul pas este ca insulina pe bază de plante să fie testată pe subiecți canini și umani.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇