Primarii din toată Italia se tem că se vor confrunta cu un val de procese după ce Consiliul Local din Brescia a fost condamnat în instanță la plata unor daune din cauza zgomotului nocturn de pe străzi.
În primul proces de acest tip din Italia, o țară cunoscută pentru viața de noapte efervescentă, Curtea Supremă de Casație a condamnat Consiliul Local al orașului Brescia la plata sumei de 50.000 de euro drept compensație către un cuplu care nu se putea odihni noaptea din cauza zgomotului de pe stradă, potrivit The Guardian.
Decizia instanței superioare survine după un proces de zece ani.
Cuplul care trăiește în Carmine, un cartier din nordul Bresciei popular pentru viața de noapte, s-a luptat în tribunal pentru dreptul la „o viață liniștită" și la „odihnă".
Cei doi s-au plâns că au fost nevoiți să îndure nenumărate nopți albe, din cauza zgomotului continuu produs de oamenii care se îmbată pe străzile din apropierea locuinței lor.
Curtea de Casație a recunoscut situația dificilă în care se aflau locatarii și a admis decizia unei instanțe inferioare care a stabilit că „strigătele" care se aud din barurile și restaurantele învecinate le-au afectat sănătatea celor doi.
Curtea a arătat că zgomotul era prea puternic și invaziv și le încălca dreptul la liniște.
În urma acestei decizii, primarii din alte orașe italiene se tem că instituțiile lor vor fi nevoite să achite mii de compensații către rezidenții din zonele cu localuri de noapte.
Curtea de Casație urmează să se pronunțe și într-un proces deschis de 29 de rezidenți din cartierul torinez San Salvario. Dacă localnicii vor avea câștig de cauză, Consiliul Local va trebui să le plătească o compensație totală de 1,2 milioane de euro.
Și în alte orașe s-au înregistrat astfel de cazuri. În Bari, 140 de cetățeni au depus, vara trecută, o plângere la biroul procurorului, exasperați de „perturbările continue" ale liniștii publice din zona Umbertino. Deși încă nu s-a ajuns la un proces, primarul orașului Bari, Antonio Decaro, a recunoscut că situația de acolo a fost „foarte delicată".
Michele De Pascale, edilul din Ravenna, este de părere că trebuie implementate noi reglementări pentru ca regulile care acoperă viața de noapte să fie respectate, „în caz contrar daunele pentru autoritățile locale pot fi enorme".
Alessio D’Amato, consilier din regiunea Lazio, din jurul Romei, a spus că autoritățile trebuie să se pregătească pentru a nu fi copleșite de cereri pentru compensații. În schimb, Miguel Gotor, consilier pentru cultură în Roma, consideră că decizia Curții a fost „excesivă", întrucât „era greu de identificat responsabilitatea directă a administrației publice pentru efectele vieții de noapte".
T.D.