Țara europeană care va fi împânzită de camere pentru măsurarea zgomotului produs de mașini (Video)

Țara europeană care va fi împânzită de camere pentru măsurarea zgomotului produs de mașini (Video)

Vești proaste pentru șoferii din Marea Britanie obișnuiți să conducă cu muzica dată la maximum sau să monteze sisteme ilegale de evacuare, foarte zgomotoase, a gazelor de eșapament: autoritățile vor monta mai multe detectoare de zgomot pe arterele rutiere.

Într-o primă fază, autoritățile au montat astfel de dispozitive în Bradford, iar în următoarele săptămâni operațiunea va continua în Birmingham, Bristol și unele zone din comitatul Norfolk.

Dacă rezultatele vor fi bune, vor urma și alte regiuni din Marea Britanie, relatează Sky News.

Autoritățile încearcă astfel să-i descurajeze pe cei care depășesc limita legală de zgomot sau folosesc sisteme ilegale de evacuare pentru a produce sunete foarte puternice.

ADVERTISING

Conform normelor rutiere, autovehiculele trebuie să fie întreținute corespunzător și să nu aibă un nivel modificat de producere a zgomotului. Nerespectarea acestor prevederi se sancționează cu amendă de 50 de lire sterline (57,23 euro), aplicată în urma constatării pe loc a contravenției.

Tehnologia poate fi folosită și în scopuri mai limitate, de pildă pentru detectarea mașinilor care staționează cu motorul pornit în apropierea școlilor și grădinițelor.

Cum funcționează detectoarele de zgomot

  • Spre deosebire de camerele de măsurare a vitezei, care folosesc senzori montați pe carosabil sau sisteme radar, detectoarele de sunet utilizează microfoane pentru a detecta zgomotul mașinilor care circulă pe drum.
  • Aceste aparate vor avea, de asemenea, o cameră video care va înregistra plăcuțele de înmatriculare ale autovehiculelor, ca probă pentru emiterea sancțiunilor de către poliție.
  • Înregistrările audio vor fi suficient de precise pentru a dovedi exact ce mașină a produs zgomotul foarte puternic, fie că acesta provine de la motor, de la sistemele audio sau din folosirea excesivă a claxonului.
  • Detectoarele vor putea deosebi sunetele mașinii de cele din mediul înconjurător.
  • Înregistrarea audio va fi asociată cu cea video, creând "un pachet digital de dovezi", a anunțat Ministerul britanic al Transporturilor.
  • Poliția va examina probele și va decide sancțiunea care trebuie emisă.

"Va fi o combinație între Shazam și o cameră care înregistrează numerele de înmatriculare. Camera face ceea ce face cel mai bine, uitându-se la numărul de înmatriculare, la ce fel de vehicul este. Microfonul poate identifica tipul de zgomot pentru a detecta dacă este un vehicul cu un zgomot excesiv și nu o clădire sau un pieton care trece și ascultă muzică foarte tare", a explicat Sharon Kidleysides, directoarea executivă a organizației Chartered Institute of Logistics and Transport.

ADVERTISING

Aceasta a precizat că în prima fază a proiectului va fi necesară o mai mare folosire manuală a sistemului, până când se va vedea că acesta funcționează.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇