Ziua 468. "Bombă ecologică de distrugere în masă". Americanii nu știu de ce a explodat barajul. Rusia susține că a oprit contraofensiva și recunoaște niște pierderi

Ziua 468. "Bombă ecologică de distrugere în masă". Americanii nu știu de ce a explodat barajul. Rusia susține că a oprit contraofensiva și recunoaște niște pierderi
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 468 de război a debutat cu explozia unui imens baraj din Ucraina. Barajul Nova Kahovka, care alimentează cu apă Crimeea şi centrala Zaporojie, a fost aruncat în aer. Zone extinse sunt inundate, iar mii de oameni au fost evacuați.

Președintele Volodimir Zelenski vorbeşte despre „o bombă ecologică de distrugere în masă”, iar americanii nu știu cine şi de ce a aruncat barajul în aer, în timp ce Ucraina şi Rusia se acuză reciproc.

  • Vezi AICI filmul zilei şi consecințele bombardării barajului

În primele ore ale zilei, sirenele de raid aerian au fost activate în toată Ucraina. La Kiev au fost auzite mai multe explozii. Noaptea trecută, Rusia a lansat 35 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei, dar toate au fost doborâte de apărarea aeriană.

Ministerul rus al Apărării s-a lăudat că a respins două ofensive ucrainene de mare anvergură, duminică şi luni, în sudul Donbasului, şi că a ucis "peste 1.500 de militari ucraineni" şi a distrus "28 de tancuri". Dar șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spune că aceste afirmații sunt "elucubraţii". Ulterior, Șoigu a admis din pierderile umane, susținând că în ultimele 3 zile au murit 71 de soldați și 210 au fost răniți. Kievul se amuză pe seama lui Șoigu, arătând că nici nu a pornit măcar contraofensiva, deci nu aveau ce să oprească rușii.

ADVERTISING

În Rusia au avut loc noi explozii în Belgorod, iar Serviciul Federal de Securitate al țării a acuzat Ucraina că plănuiește un atac cu „bombă murdară".

Situația pe front

  • Baraj aruncat în aer - Un imens baraj din epoca sovietică situat într-o regiune din sudul Ucrainei controlată de Rusia a fost aruncat în aer marți, eliberând un potop de apă în zona de război. Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer uriașul baraj Nova Kahovka care furnizează apă atât Crimeii, cât și centralei nucleare Zaporojie. 24 de localități au fost deja inundate, dar ar putea urma multe altele. Detalii AICI.
  • Bombă ecologică - Preşedintele Volodimir Zelenski a descris ruperea barajului Kahovka drept "o bombă ecologică de distrugere în masă" şi a spus că doar eliberarea întregii ţări ar putea garanta că noi acte "teroriste" nu vor mai avea loc.
  • Americanii nu ştiu ce s-a întâmplat - Casa Albă a declarat, marţi, că nu poate spune în mod concludent ce a cauzat distrugerea barajului, dar evaluează informaţiile potrivit cărora explozia ar fi fost cauzată de Rusia, care-l ocupă încă de anul trecut.
  • Ucraina nu renunță la contraofensivă - Distrugerea barajului hidrocentralei Kahovka de către Rusia nu va împiedica începerea contraofensivei, a anunțat armata ucraineană, adăugând că are tot echipamentul necesar.
  • Kremlinul acuză Ucraina că a sabotat barajul Nova Kahovka. „Putem afirma fără echivoc că vorbim despre sabotaj deliberat din partea Ucrainei”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului. El a spus că Ucraina a distrus barajul cu scopul de a priva Crimeea controlată de ruși de apă potabilă și de a distrage atenția de la contraofensivă.
  • Forţele ucrainene au avansat în jurul Bahmut, a declarat Hanna Maliar, ministrul adjunct al Apărării, descriind oraşul din estul ţării drept "epicentrul ostilităţilor". Ea nu a precizat dacă a început contraofensiva mult aşteptată.
  • Alerte în toată Ucraina - În primele ore ale zilei de marţi, sirenele de raid aerian au fost activate în toată Ucraina. La Kiev au fost auzite mai multe explozii, iar oficialii au raportat că sistemele de apărare aeriană sunt în funcţiune în regiunea capitalei.
  • 35 de rachete doborâte - Rusia a lansat 35 de rachete de croazieră împotriva Ucrainei noaptea trecută, toate fiind doborâte de apărarea aeriană, au anunțat Forțele Aeriene ucrainene.
  • Creștere substanțială a luptelor - Ministerul britanic al Apărării a raportat o "creştere substanţială a luptelor în numeroase sectoare pe frontul" din Ucraina în ultimele 48 de ore. Această creştere se referă şi la "zonele relativ liniştite din ultimele luni", a scris ministerul pe Twitter, în actualizarea sa zilnică a informaţiilor despre războiul din Ucraina. În comunicat nu au fost oferite detalii şi nici nu s-a precizat dacă luptele erau legate de o contraofensivă ucraineană aşteptată împotriva trupelor ruse care au ocupat o mare parte din ţară.
  • Prigojin atacă iar Rusia - Şeful grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, a calificat marţi drept "elucubraţii" bilanţurile privind pierderile ucrainene revendicate de Moscova, care a afirmat că a respins două ofensive majore în două zile. "Nu sunt decât nişte elucubraţii", a declarat Prigojin, într-un mesaj pe Telegram. Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse afirmase că a respins două ofensive ucrainene de mare anvergură, duminică şi luni, în sudul Donbasului, şi că a ucis "peste 1.500 de militari ucraineni" şi a distrus "28 de tancuri".
  • Șoigu recunoaște pierderi - Ministrul Apărării din Rusia, Serghei Șoigu, spune că forțele sale au reușit să împiedice contraofensiva ucraineană. El a recunoscut și că Rusia a suferit pierderi în aceste operațiuni din ultimele 3 zile: 71 de militari au fost ucişi, iar (alţi) 210 au fost răniţi.
  • Kievul râde de Șoigu - Consilierul lui Zelenski, Mihail Podoliak, a comentat afirmația lui Șoigu: „E foarte amuzant, pentru că nici nu am început măcar contraofensiva”
ADVERTISING

Ce se mai întâmplă în Rusia

  • Noi explozii au avut loc în Belgorod:
  • Bomba murdară - Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a acuzat marți Ucraina că plănuiește un atac cu „bombă murdară" în Rusia.

Alte informații relevante

  • Mesajul lui Zelenski pentru papa - Un armistiţiu în Ucraina „nu va conduce la pace”, îi declară marţi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski emisarului special al papei Francisc, cardinalul italian Matteo Zuppi, care se află într-o vizită la Kiev. Zelenski îndeamnă Sfântul Scaun „să contribuie la implementarea unui plan de pace ucrainean”, care constă în recucerirea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.
  • Restricțiile pe cereale - Comisia Europeană a anunţat luni că prelungeşte până la 15 septembrie acordul prin care cinci dintre vecinii UE ai Ucrainei, inclusiv România, pot restricţiona importurile de cereale ucrainene. Detalii AICI.
  • UE a decis să prelungească cu un an avantajele comerciale acordate Ucrainei, dar măsurile preventive excepţionale referitoare la importurile de cereale vor fi eliminate până în 15 septembrie.
  • Relația Rusia-România - Ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, Valeri Kuzmin, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă că autorităţile române nu sunt atât de dure în relaţiile cu Rusia ca alte state membre NATO şi, din punctul de vedere al Moscovei, rămâne o uşă întredeschisă pentru relaţii în viitor.
  • Finlanda expulzează spioni ruşi - Finlanda a anunţat, marţi, expulzarea a nouă diplomaţi din cadrul Ambasadei Rusiei din Helsinki, suspectaţi de activităţi de spionaj, pe fondul tensiunilor bilaterale. Decizia a fost luată de preşedintele Sauli Niinisto cu ocazia unei reuniuni a Comitetului guvernamental finlandez pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇