Grindeanu vrea să suspende taxa de pod de la Fetești timp de 3 luni. Statul ar pierde 10 milioane de euro

Grindeanu vrea să suspende taxa de pod de la Fetești timp de 3 luni. Statul ar pierde 10 milioane de euro

Ministerul Transporturilor, condus de Sorin Grindeanu, a pus în dezbatere un proiect de ordin prin care vrea să suspende taxa de pod de la Fetești de pe Autostrada Soarelui timp de trei luni, fix în sezonul estival: 1 iunie – 31 august.

Având în vedere afluxul mare de maşini care merg vara pe litoral, MT estimează că fără încasările din această taxă ar pierde faţă de 2022 vreo 10 milioane de euro, mai exact 51.737.435 de lei, sume pe care nu le-ar mai colecta de la şoferi.

Acesta este impactul financiar estimat ca urmare a aplicării acestei măsuri.

ADVERTISING

„Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) aplică tarife de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă, Giurgeni – Vadu Oii și Giurgiu - Ruse, care se constituie ca venituri proprii pentru finanţarea lucrărilor de administrare, exploatare, întreţinere, consolidare, reparaţii şi modernizare a drumurilor de interes naţional aflate în administrarea sa.

În prezent, se efectuează lucrări de reabilitare a Podului peste brațul Borcea și au fost instituite restricții de circulație pe A2 între Fetești și Cernavodă, fiind închis sensul de circulație Constanța – București, circulația vehiculelor desfășurându-se pe podul alăturat pe o singură banda pe sens, între km 147+015 și km 144+235.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În perioada estivală se estimează o creștere substanțială a numărului de vehicule pe Autostrada București – Constanța, cu vârfuri ridicate de trafic pe sensul București – Constanța la sfârșit de săptămână.

În aceste condiții, pentru evitarea aglomerărilor formate începând cu zona de instituire a restricției (pe fiecare sens de mers) și în vederea fluidizării traficului, prin prezentul proiect de ordin se propune suspendarea aplicării tarifului de trecere pentru utilizarea podurilor peste Dunăre între Fetești și Cernavodă”, arată documentul publicat de MT.

ADVERTISING

Proiectul de ordin prevede ca taxa să fie suspendată de la 1 iunie, pentru toate categoriile de vehicule, până la finalizarea lucrărilor de reabilitare a podului peste brațul Borcea, dar nu mai târziu de 31 august 2023.

Sorin Grindeanu a anunţat încă de la începutul lunii mai că taxa de la Feteşti va fi suspendată, dar atunci CNAIR l-a contrazis.

„În prezent taxa de pod la Feteşti este obligatorie, având în vedere faptul că pentru suspendarea achitării acesteia sunt necesare anumite demersuri juridice. Astfel, până la suspendarea efectivă a taxei de trecere a podurilor dunărene, cei care le tranzitează trebuie să achite această taxă, în caz contrar fiind emis PVC (Proces Verbal de contravenție)”, a transmis CNAIR pe 11 mai.

Compania a mai anunţat atunci că va comunica public momentul şi perioada în care achitarea taxei de pod de la Feteşti va fi suspendată. Rămâne să vedem dacă ordinul de ministru va fi aprobat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇