Salariile pe care le propun sindicatele pentru profesori încep de la 4.000 de lei pentru debutanți

Salariile pe care le propun sindicatele pentru profesori încep de la 4.000 de lei pentru debutanți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Preşedintele Federaţiei sindicatelor din Educaţie „Spiru Haret”, Marius Nistor, afirmă că profesorii debutanţi ar trebui să aibă salarii echivalente salariului mediu pe economie (4.000 de lei net), în timp ce salariul net unui profesor aflat la final de carieră ar trebui să ajungă la aproape 7.000 de lei lunar.

Nistor spune că profesorii au respins categoric propunerea Guvernului de acordare a unor „stimulente” profesorilor debutanţi şi celor care lucrează în zona defavorizate, subliniind că profesorii nu sunt asistaţi social.

ADVERTISING

Întrebat duminică seară, într-o emisiune la B1 TV, care sunt salariile angajaţilor din Educaţie, Marius Nistor a dat exemple concrete: cel mult 2.000 de lei pentru personalul nedidactic (îngrijitoare, bucătărese, infirmiere, fochişti), 2.580 de lei salariul unui profesor debutant, la care se adaugă alocaţia de hrană, ajungându-se la aproximativ 2.700 lei. Aproape 3.800 de lei pentru un profesor cu gradul didactic I şi vechime de 25 de ani şi 4.200 - 4.500 de lei net pentru un cadru didactic aflat la final de carieră. 

ADVERTISING

”Când s-a discutat grila de salarizare la nivelul Ministerului Educaţiei, am plecat de la acel reper: salariul debutantului cu studii superioare trebuie să fie echivalentul salariului mediu brut pe economie.

Ce înseamnă în cifre nete pentru un debutant? Că de la 2.500-2.700 de lei ar ajunge la aproape 4.000 de lei net. Acesta ar fi salariul de intrare în sistem. Şi categoric te duci pe partea de final de carieră existând o creştere progresivă, colegii care ar ieşi din sistem ar ajunge pe undeva la 6.900-7.000 de lei salariu net.

ADVERTISING

Acestea sunt salariile”, spune Marius Nistor, întrebat care ar fi salariile pe care şi le doresc cadrele didactice. 

Acesta precizează că profesorii au respins categoric ideea acordării de stimulente unor categorii de cadre didactice, avansată de oficialii guvernamentali la discuţiile de duminică. 

”A existat o astfel de propunere din partea guvernanţilor, nişte stimulente care să fie acordate personalului didactic debutant şi colegilor noştri care au lucrat în medii sociale sau în medii mai defavorizate, adică zone izolate, cu anumite probleme.

Fără supărare, reacţia colegilor noştri din teritoriu a fost foarte clară: nu avem nevoie de aşa ceva, nu suntem asistaţi social, nu asta cerem noi în momentul de faţă. (...) Nu suntem asistaţi social, suntem angajaţi în învăţământ. Nu acceptăm să fim trataţi în acest mod. Asta este reacţia majorităţii colegilor noştri din teritoriu”, a adăugat Marius Nistor.

Premierul Nicolae Ciucă a discutat duminică cu sindicatele din Educaţie, în condiţiile în care de luni era anunțată grevă generală. La întâlnire a participat şi ministrul Muncii, Marius Budăi, dar și viitorul premier, Marcel Ciolacu. Executivul a făcut câteva propuneri pe termen scurt și și-a asumat un calendar pentru îndeplinirea revendicărilor din Educație. Sindicatele au respins oferta Guvernului și au anunțat că greva continuă și cât va dura depinde de Executiv.

Declarații după negocierile avute la Guvern

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Duminică, 21 mai 2023

Tensiunile sunt mari, având în vedere că în scurt timp urmează să înceapă examenele pentru elevii din anii terminali. Întâlnirea a avut şi o miză politică importantă, în condițiile în care sâmbătă, Marcel Ciolacu a anunțat că vrea stoparea rotativei până când se rezolvă cu revendicările profesorilor și reforma pensiilor speciale.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇