Greva profesorilor: Sindicaliștii fac apel la părinți, elevii îi susțin, reacții întârziate și deplasate de la guvernanți

Greva profesorilor: Sindicaliștii fac apel la părinți, elevii îi susțin, reacții întârziate și deplasate de la guvernanți
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Anunțul sindicatelor din Educație privind declanșarea grevei generale a fost primit cu susținere de elevi, însă reacția politică a fost întârziată și extrem de slabă.

Sindicaliştii au făcut un apel către părinţi să nu îşi trimită copiii la şcoală în perioada grevei generale anunţată a fi declanşată din 22 mai, ei arătând că în unele unităţi toţi dascălii au semnat pentru participarea la grevă şi există riscul ca elevii să rămână nesupravegheaţi. În timpul grevei de avertisment, care va fi declanşată miercuri, între orele 11:00 şi 13:00, elevii vor fi supravegheaţi, însă în clase nu se vor desfăşura activităţi didactice.

Liderii de sindicat au precizat că, în perioada grevei, nu vor fi puse absenţe.

Sindicaliştii au cerut părinţilor înţelegere, explicând că au apelat la această formă de protest „ca ultimă soluţie” pentru a-i determina pe guvernanţi să nu mai amâne luarea unor decizii vitale pentru sistemul de învăţământ.

Liderii de sindicat le-au transmis elevilor că acţiunea de protest nu este una care să îi sperie, că aceasta este îndreptăţită şi că are rolul de a le asigura lor, elevilor, un viitor mai bun în ţară prin asigurarea unei finanţări corespunzătoare pentru educaţie.

ADVERTISING

Elevii cer salarii mai mari pentru profesori

O primă reacție de susținere a demersului a venit de la Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), care a cerut, printr-un comunicat, mărirea salariilor profesorilor, explicând că acest lucru se va reflecta în actul de educație pe care îl vor primi.

„Asociaţia Elevilor din Constanţa îşi exprimă susţinerea faţă de începerea unei greve a profesorilor şi solicită mărirea salariilor acestora! (...) Ne arătăm solidari faţă de profesori şi ne exprimăm susţinerea necondiţionată faţă de începerea grevei. Considerăm că mărirea salariilor profesorilor este mai mult decât necesară, precum şi benefică pentru elevi. Fără compensaţii materiale optime, direct proporţionale cu munca pe care cadrele didactice o depun, actul educaţional ajunge să sufere o scădere”, se arată în comunicat. 

AEC susţine că actul educaţional se degradează în urma predării de către personal necalificat. 

„Mai mult, la momentul actual, tinerii nu se simt motivaţi în a urma o meserie în învăţământ din cauza salariilor mici. Astfel, aceştia ajung să se orienteze spre alte cariere, urmând ca acest fapt să cauzeze o criză în numărul de profesori în următorii ani. În lipsa cadrelor didactice, şcolile ajung să fie nevoite să angajeze persoane fără pregătire.

ADVERTISING

Elevii ajung să fie direct afectaţi de această problemă, actul educaţional degradându-se în urma predării de către personal necalificat. Astfel, rezultatele lor şcolare, inclusiv la examenele naţionale, ajung să fie afectate. Tinerii nu pot fi stimulaţi să devină profesori decât prin oferirea unui pachet de debutant atractiv. Solicităm mărirea salariilor profesorilor şi ne exprimăm susţinerea faţă grevă!”, au adăugat elevii.

Ministrul Educației, reacție întârziată

La ore bune a venit cu o reacție şi ministrul Educației, Ligia Deca, și doar după insistențele jurnaliștilor.

Ministrul a anunţat că va invita reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a începe discuţii pentru contractul colectiv de muncă, menţionând că restul revendicărilor sindicaliștilor țin de competența Guvernului, nu a ministerului.

„Noi am discutat împreună cu reprezentanţii federaţiilor sindicale din învăţământ, pe 9 mai, am avut şi o întâlnire cu toţi liderii la Ministerul Educaţiei. Ne-au prezentat revendicările. Ministerul Educaţiei a colaborat cu federaţiile şi a lucrat împreună cu ele la o grilă pentru viitoarea Lege a salarizării, o grilă care să se aplice sectorului învăţământ, am şi transmis-o către Ministerul Muncii, pentru a se putea începe discuţiile cu fiecare sector în parte, în vederea realizării unui draft de Lege a salarizării unitare.

ADVERTISING

Noi susţinem o salarizare decentă şi motivantă pentru toate cadrele didactice, însă considerăm că dialogul este soluţia pentru această chestiune. Ştim că Legea salarizării este şi jalon în PNNR. Sunt convinsă că se va avansa pe acest subiect şi nu cred că ar trebui pusă în pericol în niciun fel structura anului şcolar sau procesul educaţional”, a afirmat Ligia Deca. 

Ea a fost întrebată dacă s-ar putea ajunge la îngheţarea anului şcolar.

„Eu sunt convinsă că va exista un dialog constructiv. Noi vom face toate eforturile şi, din punctul de vedere al Ministerului Educaţiei, noi vom lupta atât pentru o salarizare decentă, cât şi pentru ca anul şcolar să se desfăşoare în condiţii optime şi să se finalizeze aşa cum e structura prevăzută”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebată când ar putea creşte salariilor profesorilor, Ligia Deca a răspuns: „Aceasta este o decizie pe care coaliţia de guvernare trebuie să o ia, în dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale. Înţeleg că deja au fost discuţii vis-a-vis de posibile întâlniri în zilele următoare. Noi suntem la dispoziţia Guvernului pentru a oferi toate detaliile care ţin de finanţare, impact bugetar şi aşa mai departe. Sunt convinsă că se vor găsi soluţii”.

Ligia Deca a mai fost întrebată ce poate face Ministerul Educaţiei pentru a-i mulţumi pe profesori şi pe sindicaliştii din învăţământ.

„Astăzi am semnat ordinul de ministru privind componenţa echipei de negociere a contractului colectiv de muncă. Federaţiile sindicale mi-au solicitat, conform legii, demararea negocierilor pentru contractul colectiv de muncă în învăţământ. Am semnat acest ordin de ministru chiar astăzi şi vom invita în zilele următoare reprezentanţii federaţiilor sindicale pentru a demara discuţiile pe această componentă.

Contractul colectiv de muncă are prevederile specifice sectorului învăţământ şi suntem convinşi că prin dialog cu reprezentanţii federaţiilor sindicale vom găsi cele mai bune formule. De altfel, aceasta era şi principala revendicare pe care federaţiile o aveau faţă de Ministerul Educaţiei, să demarăm această discuţie.

Mai sunt şi alte chestiuni care ţin de sporuri, de măriri punctuale, de ore suplimentare numai că aceste chestiuni sunt stabilite prin acte normative la nivelul Guvernului, hotărâri de Guvern şi trebuie iniţiate eventuale modificări de către Ministerul Finanţelor. Suntem în dialog cu toţi partenerii noştri şi instituţional şi cu partenerii din zona federaţiilor sindicale pentru a identifica soluţii la revendicări”, a declarat Ligia Deca.

Cât vor crește salariile profesorilor

Ea a mai fost întrebată ce salariu crede că ar trebui să aibă un profesor pentru a putea fi motivat.

“În aceste grile pe care le-am şi transmis Ministerului Muncii, am plecat de la principiul că întreaga grilă din învăţământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. Asta înseamnă, per ansamblu, o creştere în medie de 60 la sută pentru cadrele didactice, cu o reaşezare a anumitor poziţii. De exemplu, directorii de şcoală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilităţile pe care şi le asumă şi cu rolul lor hotărâtor în succesul procesului educaţional.

Plecând de la aceste principii, sigur că pe fiecare funcţie didactică şi grad putem să găsim salariul motivant. Din punctul nostru de vedere, aceasta este soluţia. Sigur că înţelegem că pot fi constrângeri bugetare, de aceea am şi spus că suntem gata să ne aşezăm la masa dialogului cu celelalte ministere care au un cuvânt de spus: Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor şi, sigur, cu federaţiile sindicale”, a mai explicat Ligia Deca.

Ciolacu cere răbdare și responsabilitate de la profesori

Despre greva din învățământ a fost întrebat și Marcel Ciolacu, cel care, cel mai probabil, va preluat funcția de premier la finalul lunii și va trebui să rezolve revendicările profesorilor.

„Am avut o discuţie cu unii dintre lideri, presupun că în cursul zilei de joi o să am şi o întâlnire”, a spus Marcel Ciolacu, arătându-și speranța că va fi o discuţie şi cu premierul Nicolae Ciucă.

„Aş vrea o abordare, totuşi, responsabilă faţă de copiii noştri, faţă de actul de învăţământ şi ţinând cont că până în luna ianuarie Parlamentul României va trebui să vină cu o nouă lege a salarizării şi cred că acesta este contextul logic în care trebuie să ne încadrăm”, a afirmat Ciolacu, adăugând că s-a depăşit o pandemie şi o criză energetică şi speră să se depăşească şi inflaţia.

„Cred că trebuie să ne aşezăm cu toţii la masă şi să avem o abordare responsabilă în ceea ce priveşte România. Abordările prin care fiecare apucă ceva în funcţie de interesele lui, după 30 de ani de democraţie, cred că ar fi cazul să fi luat sfârşit”, a completat el, fără a fi clar la ce se referă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇