Profesorii anunță grevă generală. Mâine fac grevă de avertisment

Profesorii anunță grevă generală. Mâine fac grevă de avertisment

Reprezentanţii federaţiilor sindicale din educaţie au anunţat, marţi, că vor declanşa greva generală începând cu 22 mai. Ea va fi precedată de o grevă de avertisment, miercuri, între orele 11:00 şi 13:00.

Decizia de a recurge la protest a fost luată în urma unui referendum organizat de federațiile sindicale în rândul angajaţilor din sistem.

„În urma referendumului organizat de cele două federații din învățământul preuniversitar, peste 160.000 de membri de sindicat s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale. Acțiunea va fi precedată de o grevă de avertisment de 2 ore pe 17 mai, în intervalul orar 11:00 – 13:00”, a anunțat Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, marți pe Facebook.

ADVERTISING

Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a declarat că peste 71% dintre membrii de sindicat s-au pronunțat pentru această formă de protest.

„Nemulţumirile sunt arhicunoscute, nu cred că mai e momentul să le amintim: de la salarii umilitoare, prăbuşirea puterii de cumpărare din cauza inflaţiei, anomalii în ceea ce priveşte salarizarea celor care ocupă funcţii de conducere şi altele.

Prin urmare, în urma acestui referendum, la nivelul Federaţiei Sindicatelor din Învăţământ procentul de grevă este de 71,29% din totalul membrilor de sindicat, ceea ce înseamnă foarte mult. (…) Acesta este rezultatul, este voinţa oamenilor de a declanşa conflictul colectiv de muncă şi de a intra în grevă generală”, a declarat Hăncescu, marți, într-o conferință de presă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El le-a cerut părinților să înțeleagă decizia de a recurge la grevă generală și le-a transmis elevilor să nu se sperie.

„Dragi părinți, vă cerem să ne înțelegeți că am apelat la această formă extremă de protest ca ultimă soluție pentru a-i determina pe acești guvernanți să nu ne mai ignore, să nu mai fie indiferenți și să nu mai amâne luarea unor decizii vitale nu doar pentru noi și pentru sistemul de învățământ, ci și pentru viitorul copiilor dumneavoastră.

Dragi elevi, să nu vă speriați de declanșarea acestei forme de protest. Este o acțiune îndreptățită a noastră, o acțiune de protest care vizează până la urmă o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional și asigurarea unui viitor pentru voi aici în țară”, a declarat Hăncescu.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET” și Federația Națională Sindicală „ALMA MATER“, în numele salariaților din învățământ ale căror drepturi și interese le reprezintă, vor declanșa greva generală pe termen nelimitat începând cu data de 22 mai a.c. În urma referendumului organizat de cele două federații din învățământul preuniversitar, peste 160.000 de membri de sindicat s-au pronunțat pentru declanșarea grevei generale. Acțiunea va fi precedată de o grevă de avertisment de 2 ore pe 17 mai a.c., în intervalul orar 11:00 – 13:00.

Publicată de Federatia Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” pe Marţi, 16 mai 2023

Săptămâna trecută, aproximativ 10 mii de sindicalişti din Educaţie veniţi din toată ţara au protestat la Guvern.

ADVERTISING

Revendicările federaţiilor sindicale

- Majorarea salariilor personalului din învăţământ, în conformitate cu importanţa socială a muncii prestate, plecând de la principiul salariul profesorului debutant să fie cel puţin egal cu salariul mediu brut pe economie (6.845 de lei brut, 4.004 lei net), salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcţie, studii, vechime şi grad didactic;

- Instituirea regulii indexării anuale a salariilor personalului plătit din fonduri publice, cu rata inflaţiei;

- Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic;

- Acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă personalului din învăţământ;

- Acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc.);

- Creşterea anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii;

- Renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇