Primul magistrat reținut după anunțul procurorului general. Tocmai candidase pentru un loc în CSM

Primul magistrat reținut după anunțul procurorului general. Tocmai candidase pentru un loc în CSM

Fostul procuror șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Corabia, Sorin Lia, a fost reținut pentru 24 de ore. El este acuzat de abuz în serviciu, favorizarea făptuitorului, trafic și cumpărare de influență. A fost reținut și Sorin Bulintis, fost șef al Poliției Rutiere Corabia, și un om de afaceri din aceeași localitate.

Informația a fost prezentată pe surse de presa locală. Jurnaliștii locali o citează și pe Maria Pițurcă, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, care a refuzat să confirme clar la acest moment, spunând doar că „acțiunea este în deplină desfășurare” și că va fi transmis un comunicat de presă în câteva ore.

ADVERTISING

Reținerea vine la doar o zi după ce procurorul general Alex Florenţa a anunţat că există două noi dosare de corupţie în care suspecţi sunt magistraţi. Florenţa a precizat că dosarele se află în lucru la noua structură din cadrul Parchetului General, creată după desfiinţarea Secţiei Speciale, iar acestea vizează fapte de corupţie şi asimilate corupţiei.

Cine este Sorin Lia

Amintim că Lia a candidat fără succes pentru un loc în CSM, dorind să fie cel care reprezenta parchetele de pe lângă judecătorii.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În proiectul de candidat, el a detaliat că este absolvent al Academiei de Poliție București, promoția 2004, iar în perioada 2011- 2018 a lucrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Slatina, din 2018 fiind prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Corabia.

„În ultimii ani am asistat cu toții la un asalt continuu împotriva justiției, campanii mass media împotriva judecătorilor și procurorilor, cu scopul de a denatura activitatea desfășurată în special în dosarele penale și a se putea influența astfel soluționarea acestor dosare. Am asistat, și asistăm și în prezent, la duelul interpretărilor legislative conforme sau neconforme dreptului comunitar ori Constituției și am trăit momente care, la un moment dat, ni s-ar fi părut inimaginabile”, arată procurorul în proiectul său de candidat, potrivit Gazeta Oltului.

ADVERTISING

În anul 2018, Sorin Lia a co-înființat, alături de procurorul militar Bogdan Pîrlog, o asociația Inițiativa pentru Justiție.

În septembrie anul trecut Sorin Lia a fost reclamat la CNCD de o judecătoare care îl acuza de discriminare împotriva mamelor care au născut copii cu privire la care paternitatea nu este legal stabilită.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇