Ministrul de Finanțe (PSD) spune că toate instituțiile financiare recomandă României trecerea la impozitarea progresivă. PNL nici nu vrea să audă

Ministrul de Finanțe (PSD) spune că toate instituțiile financiare recomandă României trecerea la impozitarea progresivă. PNL nici nu vrea să audă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă, susţine ministrul de Finanțe, Adrian Câciu (PSD).

„Vom avea această dezbatere (despre introducerea impozitării progresive – n.red.). Nu trebuie să ne ascundem că nu vom avea această dezbatere. Nu este momentul să discutăm în acest moment că va fi introdusă mâine impozitarea progresivă, dacă ar fi agreată de coaliție. Nu trebuie să ne ascundem de faptul că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea într-o perioadă medie de timp la impozitarea progresivă”, a declarat Adrian Câciu, citat de News.ro.

ADVERTISING

Întrebat ce înseamnă perioadă medie, ministrul de Finanțe a spus că este vorba de „trei-cinci ani”.

Şi este adevărat că în raportul Băncii Mondiale apare această recomandare.

Pentru ”a crește echitatea și pentru a îmbunătăți stimulentele de muncă pentru lucrătorii cu venituri mici”, Banca Mondială propune:

  • Renunțarea la cota unică de impozitare – ”Reevaluați avantajele structurii actuale a ratei impozitului pe venitul personal și luați în considerare introducerea unui program progresiv de cote pentru veniturile din muncă.”
  • Eliminarea scutirilor pentru lucrătorii din sectoarele agricultură, construcții și IT.
  • Reducerea sarcinii totale impuse lucrătorilor cu venituri mici prin: fie eliminarea contribuției de 10% la sănătate (și finanțarea integrală a asistenței medicale), fie prin introducerea unui credit rambursabil pentru impozitul pe venitul câștigat care să compenseze o parte din povara contribuțiilor pentru sănătate și/sau pensie pentru lucrătorii cu venituri mici.
ADVERTISING

PNL: Nu se pune problema renunțării la cota unică

Însă partenerii PSD de la guvernare nu vor să audă de aşa ceva.

„Nu se pune problema renunțării la cota unică, pentru că PNL este cel care a introdus-o și care o susține în continuare.

Cota unică a fost un instrument și este în continuare care a funcționat, a funcționat în realitate, în economie, acolo unde contează, este cea mai prietenoasă formulă fiscală, dacă putem să spunem așa, atât pentru cetățeni, cât și pentru firme.

Colectarea unei cote mai mici și unice la nivel de economie a adus mult mai mulți bani la buget decât această impozitare progresivă”, declara tot miercuri Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, la RFI România.

ADVERTISING

El consideră că impozitarea progresivă dorită de PSD este „o iluzie”.

"Acuma, dacă vreţi o părere sinceră şi personală, această impozitare progresivă este o iluzie. Este un sistem de impozitare extrem de complicat, sună bine doar în teorie, îţi creează probabil iluzia că vei colecta mai mulţi bani la bugetul de stat, dar atenţie, ţările care au ajuns, apropo de comparaţiile astea care se fac în plan public, ţările care au ajuns la acest nivel de dezvoltare economică foarte bun au capacitatea să aplice aşa ceva, doar acelea”, a adăugat Stroe.

Şi Alina Gorghiu spunea marţi că PNL exclude orice fel de impozitare progresivă.

„Poziția PNL este că exclude orice fel de impozitare progresivă, motiv pentru care suntem în continuare partidul care protejează mediul privat, antreprenorii privați, angajații din sistemul privat și nu considerăm că ei trebuie pedepsiți în vreun fel.

În același timp, nu spunem Nu reducerii unor cheltuieli în sistem public, care nu sunt justificate, însă această analiză va trebui făcută în Guvern, de către fiecare minister în parte”, a precizat Alina Gorghiu, citată de Mediafax.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇