"Vrăjitoarea" din Bahmut: Femeia care stârnește infernul asupra trupelor ruse (Foto&Video)

"Vrăjitoarea" din Bahmut: Femeia care stârnește infernul asupra trupelor ruse (Foto&Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Olga Bigar s-a înrolat ca voluntar în armata ucraineană a doua zi după începerea războiului. Acum conduce un pluton de mortiere în Bahmut care „îi toacă” pe ruși.

„Vrăjitoarea”, femeia care conduce un pluton de mortiere din Brigada 241 a Forțelor de Apărare Terestră ale Ucrainei, a devenit unul dintre luptătorii remarcabili care își apără țara. Olga Bigar s-a înrolat în armată a doua zi după începerea invaziei Rusiei în Ucraina. La mai bine de un an de atunci, ea și-a câștigat o reputație feroce pe unul dintre cele mai sângeroase fronturi ale războiului.

Cu peste 120.000 de urmăritori pe TikTok, ucraineanca de 31 de ani este una din cele 60.000 de femei din forțele armate ucrainene și a devenit un simbol al miilor de civili care s-au înrolat fără ezitare pentru a-și apăra țara, relatează Insider.

Gândirea într-o fracțiune de secundă, o armă în plus

Cu 15 luni în urmă, Olga Bigar ducea o viață complet diferită. Era avocată și studia pentru doctorat la Kiev, dar trăia deja cu experiența invaziei - originară din regiunea Donbas, ea a fost puternic traumatizată de invazia mascată pe care Rusia a declanșat-o acolo în 2014.

ADVERTISING

Pe 24 februarie, în ziua în care a început războiul, ea s-a dus imediat să se înroleze, împreună cu mama și fratele său mai mic, dar coada era așa de mare, încât a trebuit să se întoarcă a doua zi.

Bigar n-a luat-o de la zero. Avea ceva experiență de tragere și lucrase ca voluntar la identificarea pozițiilor ruse din Donbas. Pentru a conduce un grup de bărbați, ea ar fi trebuit să treacă printr-un stagiu de instruire, însă ofensiva rușilor a forțat-o să ia primele lecții chiar pe câmpul de luptă.

Prima fază a experienței a venit la începutul războiului, în bătălia de la Moșciun, unde Brigada 72 ucraineană a respins atacul trupelor ruse care avansau spre Kiev. După apărarea capitalei și retragerea rușilor, Olga și ceilalți recruți și-au continuat pregătirea în est.

ADVERTISING

"Ne-am antrenat intens în păduri, am creat noi terenuri de pregătire, am folosit clădiri abandonate", a spus ea, adăugând că personalul cu experiență din Ucraina și Marea Britanie le-a supervizat periodic evoluția. Spre sfârșitul verii, "bobocii" erau pregătiți pentru etapa următoare: Bahmut.

Depășită numeric, armata ucraineană a fost nevoită să adopte tactici flexibile de luptă, calitate care s-a numărat printre factorii majori ai apărării sale neașteptat de robuste. Gândirea într-o fracțiune de secundă a fost factorul-cheie cu care Brigada 241 a respins unul dintre celebrele atacuri în valuri ale mercenarilor din grupul Wagner la Bahmut, spune Bigar.

ADVERTISING

"Rușii aveau termen să ia Bahmut până de Anul Nou. Iar sarcina noastră era să nu-i lăsăm…. Erau absolut disperați", povestește ea.

Staționați la periferia orașului cu plutonul de mortiere în ziua de Anul Nou, Bigar și camarazii ei s-au aflat permanent la datorie, având sarcina de a slăbi inamicul cu lovituri de artilerie.

Plutonul ei a respins atunci un atac masiv al Grupului Wagner. Deși erau doar 18 oameni contra 70 de mercenari și aveau un stoc limitat de muniție, ucrainenii s-au mișcat la perfecție și i-au lovit în plin pe atacatori. "La început, orcii au încercat să înainteze. Dar când am deschis focul, au început să fugă și și-au abandonat și luptătorii răniți", povestește "Vrăjitoarea".

Femeia care dă foc cerului

Bătălia de Anul Nou este doar una dintre luptele la care a participat Olga. În octombrie, a luat parte la o luptă de trei zile pentru apărarea unei fabrici de asfalt din Bahmut, iar într-o zi a sprintat spre poziția rușilor și a aruncat câteva grenade spre ei, fugind înainte ca artileria acestora să răspundă.

"Vrăjitoarea" nu dă niciodată înapoi. Firește că se teme, dar teama, spune ea, este normală: "Problema e când o persoană nu simte teama. Înseamnă că deja are o traumă".

"Le dăm oamenilor timp să înțeleagă că războiul e o slujbă. Trebuie să înveți bine, trebuie să exersezi bine, trebuie să te pregătești bine și trebuie să-ți urmezi ordinele la literă. Așa rămâi în viață", explică, arătând că odată cu experiența vine și încrederea. "De exemplu, oamenii mei mă întreabă înainte de noile misiuni: 'putem să riscăm un pic mai mult?'."

Olga și-a promis că va explica doar după terminarea războiului cum a primit indicativul de apel "Vrăjitoarea". "Dar când sunt întrebată", zice ea zâmbind, "spun că îl am pentru că pot să dau foc cerului".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇