Pierderea în greutate nu este mereu sănătoasă, atrag atenția specialiștii. Potrivit acestora, slăbitul la vârste înaintate vine la pachet cu riscul crescut de deces.
Un studiu realizat pe aproape 17.000 de adulți cu vârste de cel puțin 70 de ani din Australia și peste 2.000 de adulți din SUA care aveau cel puțin 65 de ani a arătat că pierderea în greutate, în cazul vârstnicilor, este asociată cu moartea timpurie și cu afecțiuni care duc la reducerea speranței de viață, scrie CNN, care citează un raport publicat de publlicat în JAMA Network Open.
Medicii s-au arătat întotdeauna îngrijorați atunci când persoanele în vârstă, cu probleme de sănătate, pierd în greutate, dar cercetătorii nu cunoșteau impactul schimbării greutății asupra adulților în vârstă sănătoși. Se pare că nici în cazul acestora slăbitul nu e deloc de dorit.
„Studiul nostru a constatat că și o pierdere în greutate de 5% crește riscul de mortalitate, în special la bărbații în vârstă”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Monira Hussain, epidemiolog clinic și cercetător principal în domeniul sănătății publice și al medicinei preventive la Universitatea Monash din Melbourne, Australia.
În cadrul studiului, nu au fost luate în considerare persoanele care sufereau de afecțiuni precum boli cardiovasculare, demență, dizabilități fizice sau boli cronice. „De asemenea, nu au fost luați în considerare cei cu spitalizări recente, ceea ce este important pentru că spitalizarea este adesea urmată de pierderea în greutate din cauza afecțiunilor acute”, a precizat un alt cercetător implicat în studiu, Perri Halperin, director de nutriție clinică pentru Mount Sinai Health System.
Pierderea în greutate poate fi un semn de avertizare pentru afecțiuni precum cancerul și demența și este „deseori legată de reducerea apetitului influențată de inflamații și hormoni”, a avertizat autorul studiului.
Greutatea poate fi afectată de o serie întreagă de factori, de la problemele de mobilitate la efectele secundare ale medicamentelor sau chiar izolare.
Totuși, medicii au atras atenția că o astfel de corelație nu e totuna cu cauzalitatea. Pierderea în greutate a fost asociată cu mortalitatea, ceea ce înseamnă că este corelată, dar asta nu înseamnă că pierderea în greutate a cauzat moartea unei persoane, avertizează cercetătorii.
În plus, mai menționează autorii studiului, creșterea în greutate nu ar scădea neapărat riscul de mortalitate.