Legile Educației: S-a votat - fără telefoane mobile în timpul orelor de curs. Blocaj la admitere și Bac

Legile Educației: S-a votat - fără telefoane mobile în timpul orelor de curs. Blocaj la admitere și Bac
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Dezbaterea pe Legile Educaţiei merge mai departe la Comisia de învăţământ a Camerei Deputaţilor.

Luni s-au votat o serie de interdicţii pentru elevi, dar discuţiile privind admiterea la liceu şi Bacalaureat s-au amânat, iar ministrul Ligia Deca a promis să clarifice tehnic nişte chestiuni.

Azi s-a adoptat un amendament al PNL, PSD şi al Ministerului Educaţiei, care prevede mai multe obligaţii pentru elevi, transmite Agerpres.

Elevii din învăţământul preuniversitar sunt obligaţi:

  • să frecventeze toate cursurile şi să se pregătească la fiecare disciplină de studiu în vederea dobândirii competenţelor şi însuşirii cunoştinţelor prevăzute de programele şcolare;
  • să respecte regulamentele şi deciziile unităţii de învăţământ preuniversitar;
  • să se prezinte la şcoală într-o ţinută vestimentară decentă şi adecvată;
  • să manifeste înţelegere, toleranţă şi respect faţă de întreaga comunitate şcolară, elevi şi personalul unităţii de învăţământ;
  • să sesizeze reprezentanţii unităţii de învăţământ şi, după caz, autorităţile competente cu privire la orice ilegalităţi în desfăşurarea procesului de învăţământ şi a activităţilor conexe acestuia sau cu privire la orice situaţie care ar pune în pericol siguranţa elevilor şi a personalului şcolii.
  • să păstreze curăţenia, liniştea şi ordinea în spaţiul şcolar,
  • să cunoască şi să respecte, în funcţie de nivelul de înţelegere şi de particularităţile de vârstă şi individuale ale acestora, normele de securitate şi sănătate în muncă, normele de prevenire şi de stingere a incendiilor, normele de protecţie civilă, precum şi normele de protecţie a mediului,
  • să anunţe, în caz de îmbolnăvire, profesorul diriginte, direct sau prin intermediul părinţilor, tutorilor sau susţinătorilor legali
  • să se prezinte la cabinetul medical şi, în funcţie de recomandările medicului, mai ales în cazul unei afecţiuni contagioase, să nu pună în pericol sănătatea colegilor şi a personalului din unitate.
ADVERTISING

Elevilor le este interzis:

  • să distrugă, să modifice sau să completeze documentele şcolare, precum cataloage, foi matricole, carnete de elev şi orice alte documente din aceeaşi categorie
  • să deterioreze bunurile din patrimoniul unităţii de învăţământ;
  • să introducă şi să difuzeze, în unitatea de învăţământ preuniversitar, materiale care, prin conţinutul lor, atentează la independenţa, suveranitatea, unitatea şi integritatea naţională a ţării, care cultivă violenţa, intoleranţa sau care lezează imaginea publică a unei persoane; să blocheze căile de acces în spaţiile de învăţământ;
  • să deţină sau să consume droguri, băuturi alcoolice sau alte substanţe interzise, ţigări, substanţe etnobotanice
  • să participe la jocuri de noroc în perimetrul unităţii de învăţământ.
  • să introducă şi/sau să facă uz în perimetrul unităţii de învăţământ de orice tipuri de arme sau alte produse pirotehnice, precum muniţie, petarde, pocnitori sau altele asemenea, spray-uri lacrimogene, paralizante sau altele asemenea care, prin acţiunea lor, pot afecta integritatea fizică şi psihică a elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ.
  • să difuzeze materiale electorale, de prozelitism religios, cu caracter obscen sau pornografic în incinta unităţilor de învăţământ sau în cadrul activităţilor desfăşurate în mediul online;
  • să aibă comportamente jignitoare, indecente, de intimidare, de discriminare şi să manifeste violenţă în limbaj şi în comportament faţă de colegi şi faţă de personalul unităţii de învăţământ;
  • să provoace, să instige şi să participe la acte de violenţă;
  • să părăsească perimetrul unităţii de învăţământ în timpul programului şcolar, cu excepţia elevilor majori şi a situaţiilor prevăzute de regulamentul de organizare şi funcţionare al unităţii de învăţământ;
  • să invite sau să faciliteze intrarea în şcoală a persoanelor străine, fără acordul conducerii şcolii şi al diriginţilor;
  • să promoveze idei, concepţii, doctrine, un limbaj, simboluri şi materiale (…) în conformitate cu prevederile Legii nr. 2/2022 cu modificările ulterioare.
ADVERTISING

Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale.

Telefoane interzise

Potrivit amendamentului votat luni, utilizarea unui telefon mobil sau a oricărui alt echipament de comunicaţii electronice de către un elev este interzisă pe perioada cursurilor din învăţământul preşcolar, primar şi gimnazial inclusiv în timpul activităţilor educaţionale care se desfăşoară în afara unităţilor de învăţământ, cu excepţia utilizării acestora în scop educativ sau în spaţiile autorizate explicit de regulamentul intern al unităţii de învăţământ.

În licee, regulamentul intern al unităţii de învăţământ poate interzice folosirea de către un elev a dispozitivelor menţionate în întregul sau parţial din incinta unităţii de învăţământ, precum şi în timpul activităţilor care se desfăşoară în afara acesteia. Aceste prevederi nu se aplică echipamentelor pe care elevii cu CES sunt autorizaţi să le folosească.

ADVERTISING

Blocaj la Bac şi admiterea în liceu

Comisia pentru învăţământ a amânat luni decizia în cazul mai multor articole referitoare la examenul de Bacalaureat şi la admiterea la liceu.

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care a participat la dezbaterile din comisie, a declarat că urmează să clarifice tehnic nişte chestiuni şi vor reveni pe aceste capitole.

"Urmează să clarificăm tehnic nişte chestiuni şi, în funcţie de discuţiile care vor avea loc astăzi şi, probabil, mâine, vom reveni pe aceste capitole. Am vrut să găsim cea mai bună soluţie în aşa fel încât să putem şi corela articolele. După cum vedeţi, este un text destul de lung şi atunci când operăm o modificare undeva trebuie să ne asigurăm că în tot cuprinsul legii lucrurile sunt armonizate", a declarat Ligia Deca, citată de News.ro.

Despre solicitările cultelor religioase, ministrul Educaţiei a precizat: "Încercăm ca varianta care trece de comisia de învăţământ să fie una care adresează îngrijorările unui număr cât mai mare de actori din sistem şi actori legitimi din afara acestuia”. 

Întrebată dacă se va reveni asupra deciziei privind definiţia diversităţii în care s-a înlocuit sintagma "identitare" cu "religioasă", Ligia Deca a spus că în acest moment există o definiţie agreată a diversităţii în lege, care include o serie de particularităţi. 

"Dorinţa noastră era să reflectăm că sistemul educaţional ia în considerare şi preţuieşte diversitatea fiecărui copil. Cred că avem în acest moment acest lucru în lege", a spus ea. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇