Degringoladă la Kremlin după scurgerile de la Pentagon

Experți militari și jurnaliști au afirmat că datele din documentele americane, ajunse pe rețelele sociale, au un impact negativ asupra Rusiei, mai ales pentru că arată cât de penetrate sunt agențiile Moscovei de cele occidentale. La scurt timp, se observă primele efecte - demiteri ale unor lideri militari, raiduri ale FSB și arestări în Rosvgardia, armata personală a lui Putin.
Degringoladă la Kremlin după scurgerile de la Pentagon
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum
  • Din declarațiile oficialilor SUA reiese că au avut loc discuții între aliați pe marginea rapoartelor secrete, publicate de soldatul american, dat nu au apărut tensiuni.
  • În data de 19 aprilie agenții FSB și MVD, direcția de securitate a Ministerului de Interne, au efectuat o descindere la Departamentul de Afaceri Interne din Moscova și la mai multe secții de poliție.
  • Serghei Șoigu, ministrul Apărării din Rusia, l-a demis pe amiralul Serghei Avakiants, comandantul forțelor ruse din Pacific.
  • Blogger rus: Trupe speciale, antrenate pentru alte tipuri de misiuni, sunt folosite ca infanterie, în lipsa unei forțe profesioniste pentru operațiuni la sol.
  • Unitățile de elită ale Kremlinului, Spetsnaz, și-au diluat în mod semnificativ eficacitatea din cauza numărului mare de pierderi înregistrate și înlocuirea acestora cu recruți și voluntari slab pregătiți.

Pentru prima dată Lloyd Austin, secretarul de stat al Apărării din SUA, a făcut referiri publice la documentele scurse de la Pentagon în fața aliaților sosiți în Germania pentru întâlnirea „Ramstein 11”

Aceasta are loc la baza militară cu același nume, devenind o modalitate periodică de comunicare între cele peste 50 de state care susțin cauza Ucrainei.

ADVERTISING

Aici se decid amploarea ajutorului militar, modalitățile de transfer al acestuia, necesarul de arme și muniție, dar se fac și planurile de coordonare între statele aliate pentru un sprijin eficient.

Cea de a 11-a întâlnire începută în data de 20 aprilie a fost și prima care a avut loc după scurgerea documentelor de la Pentagon.

„Știu că mulți dintre dumneavoastră au urmărit rapoartele privind dezvăluirea neautorizată de materiale sensibile și clasificate”, a declarat Lloyd Austin.

„Iau această chestiune foarte în serios. Și vom continua să lucrăm îndeaproape și cu respect pentru partenerii noștri, pe care-i prețuim profund. Când am discutat această problemă cu aliații, am fost impresionat de solidaritatea și de hotărârea de a respinge încercările de a ne diviza. Și nu vom permite nimănui să distrugă această unitate”, a adăugat secretarul de stat al Apărării din SUA. 

Lloyd Austin-Carlito Galvez Jr meeting in Washingt
RAMSTEIN 11. Lloyd Austin, secretarul Apărării din SUA, a vorbit pentru prima dată despre documentele de la Pentagon în fața aliaților la baza americană din Germania - Foto: Hepta.ro

Arestări și demiteri în cadrul Rosvgardia, armata personală a lui Putin

Dar declarația politică nu poate opri efectele și impactul documentelor de la Pentagon.

Cel puțin deocamdată, observăm că Rusia a preluat în plin șocul produs de informațiile postate de soldatul american pe rețelele sociale prin revelația adusă în atenția publicului că serviciile de informații occidentale au acces la deciziile luate la aproape toate nivelurile militare de la Kremlin.

În data de 19 aprilie, agenții FSB și MVD, direcția de securitate a Ministerului de Interne, au efectuat o descindere la Departamentul de Afaceri Interne din Moscova și la mai multe secții de poliție din cauza „scurgerilor de date de la forțele de securitate rusești către cetățeni ucraineni”, se arată într-un raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

Mai mulți ofițeri de poliție au fost arestați în urma acestor raiduri, fiind acuzați de divulgarea unor informații secrete către persoane interesate, inclusiv agenți ucraineni, se arată în raportul citat.

„Raidurile FSB și MVD au loc pe fondul unei serii de arestări și de demiteri ale unor membri proeminenți ai conducerii Rosgvardia (Garda Națională Rusă)”, mai precizează documentul.

Russia Ukraine Treason Detention
FSB RUSIA. Agenții poliției secrete au făcut mai multe arestări în Moscova printre polițiști, acuzați că au livrat ucrainenilor documente secrete - Foto: Hepta.ro

Explicația posibilă pentru o acțiune de o asemenea amploare are legătură cu faptul că documentele scurse de la Pentagon sugerează că aliații occidentali au o capacitate ridicată de a strânge informații valoroase din tabăra Rusiei.

Se cere schimbarea comandanților ruși cu unii mai tineri

Un alt eveniment important, petrecut în aceste zile, care ar putea avea legătură cu datele din documentele americane ajunse în spațiul public, este retrogradarea amiralului Serghei Avakiants, comandantul forței ruse din Pacific.

„Una din explicații poate fi legată de performanța slabă a infanteriei navale a Flotei Pacificului, cum ar fi brigăzile 155 și 40 de infanterie navală, din jurul localității Vuhledar, la începutul anului 2023”, atunci când Kremlinul a pierdut zeci de tancuri, se arată într-un alt raport publicat de Institutul pentru Studiul Războiului.

O altă posibilitate este aceea ca amiralul Avakiants, demis din funcție de ministrul Apărării Serghei Șoigu, să fi eșuat în ce privește desfășurarea exercițiilor din oceanul Pacific, se mai spune în analiza institutului, citându-l pe blogger-ul Igor Girkin, fost ofițer FSB, care descrie incompetența amiralului, dar și pe cea a lui Șoigu. 

Russia Putin Navy Vessels Commissioning
DEMIS. Amiralul Serghei Avakiants, comandantul flotei ruse din Pacific, a fost demis de Serghei Șoigu, ministrul Apărării - Foto: Hepta.ro

Un alt blogger militar din Rusia s-a bucurat că amiralul Avakiants a fost demis, cerând o schimbare de generație a comandanților ruși, făcând comparație cu Ucraina, care are la conducerea serviciilor de informații un ofițer tânăr, e vorba de Kiril Budanov. 

Tot în legătură cu importanta schimbare de la vârful forțelor navale ruse, un alt blogger militar, citat de ISR, a criticat folosirea greșită de către Kremlin a infanteriei navale, a forțelor speciale Spetsnaz, dar și a celor aeropurtate, VDV.

Acesta susține că trupe antrenate pentru alte tipuri de misiuni sunt folosite în operațiuni de infanterie, în lipsa unei forțe profesioniste pentru această armă.

Bloggerul rus „a afirmat că armata Kremlinului nu va putea să normalizeze liniile de comandă, managementul și planificarea operațiunilor militare până când nu va stabili roluri clare pentru unitățile VDV, de infanterie navală și Spetsnaz”, se arată în raportul ISR.

Kyrgyzstan Military Drills
TRUPE SPECIALE. Militari ruși din Spetsnaz se îmbarcă într-un elicopter pentru a fi duși cât mai aproape de linia frontului - Foto: Hepta.ro

„Armata rusă a format, în realitate, unități de infanterie ușoară fără mijloace de transport asociate, în ciuda faptului că forțele ruse se concentrează în ce privește operațiunile desfășurate la sol, din punct de vedere al doctrinei militare, pe unități de infanterie mecanizată”, se mai arată în raportul citat.

De asemenea, din analizele militare anterioare publicate de institutul american reiese că trupele VDV și Spetsnaz și-au diluat în mod semnificativ eficacitatea în luptă și specializarea din cauza numărului mare de pierderi înregistrate pe front și înlocuirea acestora cu recruți și voluntari slab pregătiți.

Vladimir Putin și susținerea din sondajele de opinie

Într-o declarație făcută în urmă cu câteva zile, Volodimir Zelenski amintea că oamenii se întrebau în urmă cu un an cât va rezista Ucraina în fața Rusiei, iar acum se întreabă când va câștiga.

Transformarea este rezultatul a ceea ce s-a întâmplat pe front, a victoriilor înregistrate de militarii ucraineni, dar și a solidarității din rândul aliaților, care au reușit să transfere echipament militar și muniție.

Pierderile Rusiei sunt în jurul a 200.000 de soldați și ofițeri, uciși în luptă sau răniți grav. 

Nimeni nu și-ar fi imaginat la începutul invaziei, atunci când întreaga lume era șocată că Putin avea 150.000 de militari ruși la granițele Ucrainei, că acea forță plus, cel puțin, 12 brigăzi de luptă vor fi distruse.

Deși interesul pentru război a scăzut în intensitate pentru o parte a opiniei publice, asta nu înseamnă că nu continuă să producă transformări puternice în interiorul Rusiei.

În ultimele zile, mai ales după apariția, analizarea și dezbaterile din jurul documentelor scurse de la Pentagon, se constată fisuri rapide în ce privește relațiile din interiorul armatei ruse.

DocumentPentagonReteleSociale-1
PENTAGON. Informațiile ajunse pe rețelele sociale, postate de soldatul american, au, cel puțin deocamdată, un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra SUA și a aliaților

Agenția TASS, canalul oficial de comunicare al Kremlinului, a publicat vineri rezultatele unui amplu sondaj de opinie în care susținerea pentru Vladimir Putin era cotată la 80%, mai mare decât în primele zile de război, atunci când armata rusă înregistra o serie de victorii, cucerind teritorii importante din Ucraina.

Sondajul arată mai mult ca o strategie de comunicare de criză, realizată cu scopul de a cârpi imaginea lui Putin, afectat de pierderile masive de pe front, dar și de situația tot mai tensionată din interiorul Rusiei.

„Timp de mai bine de un an, forțele ucrainene și-au apărat țara și concetățenii, dar ele au apărat și principiul de bază conform căruia autocrații nu au dreptul să-și atace vecinii mai mici. Iar valoarea și îndemânarea trupelor ucrainene au inspirat întreaga lume”, a declarat Lloyd Austin, secretarul Apărării din SUA, la întâlnirea aliaților de la baza militară Ramstein din Germania.

„De la bătălia de la Kiev până la eliberarea orașului Herson, Ucraina a demonstrat din nou și din nou puterea unui popor liber, care luptă pentru a-și apăra țara”, a mai adăugat oficialul american.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇