Guvernul aprobă, joi, o hotărâre pentru asigurarea mecanismelor de alocare a banilor pentru fermierii afectați de invazia cerealelor din Ucraina. „La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial fermierii pot depune actele la APIA și să beneficieze de acest ajutor financiar”, spune Nicolae Ciucă.
În şedinţa de guvern, ministrul Petre Daea şi-a rugat patetic colegii: „Să nu mă lăsați, fraților, în luptă singur, că sunt multe puști pe mine”. Iar premierul l-a asigurat că nu va fi singur „nici de-aci înainte”.
20 de milioane de euro pentru fermieri
Premierul a anunţat că se va adopta HG prin care se asigură mecanismele de alocare a celor 10 milioane de euro de la Comisia Europeană, alături de alte 10 milioane de la bugetul Ministerului Agriculturii.
”Au avut loc o serie întreagă de demersuri atât în ceea ce priveşte dialogul nostru cu Comisia Europeană, cât şi cu partea ucraineană, ministrul Daea a avut un dialog permanent, fiecare dintre aceste subiecte au fost abordate astfel încât să găsim acele soluţii prin care fermierii români să nu fie afectaţi şi să continuăm sprijinul pentru Ucraina, care are nevoie de ajutorul din partea vecinilor, comunităţii internaţionale.
Ieri am primit răspuns la scrisoarea transmisă doamnei preşedinte a Comisiei Europene. Este vorba despre măsuri care confirmă preocuparea la nivelul Comisiei, astfel încât să putem să avem un mod de acţiune coordonat, unitar şi solidar.
Scrisoarea confirmă alocarea unui al doilea pachet de sprijin de aproximativ 100 de milioane de euro pentru fermierii afectaţi de importurile de produse agricole din Ucraina. (..)
În baza acelor discuţii de ieri şi a răspunsului formulat în scrisoarea de la doamna preşedinte, au fost de asemenea o serie de măsuri anunţate, inclusiv măsuri de salvgardare pe patru produse agricole: grâu, porumb, floarea soarelui şi rapiţă. Şi, de asemenea, au fost anunţate măsuri care pot fi luate la nivelul Comisiei, în urma unei analize şi investigaţii, conform procedurii, în perioada imediat următoare”, a spus şeful Executivului, citat de News.ro.
Ciucă a arătat că este menţionată intensificarea eforturilor pentru facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina, facilitatea şi asigurarea trasabilităţii acestor produse, cu accent pe îmbunătăţirea infrastructurii şi scăderea costurilor logistice şi desigur o mai bună coordonare între toţi actorii care asigură mecanismele acestea de tranzitare.
”Ceea ce doresc să menţionez în urma acestei scrisori este solicitarea ca la nivelul fiecărei ţări să se ia în considerare evitarea măsurilor unilaterale şi să putem să avem un dialog care cu certitudine va fi concretizat săptămâna viitoare, pe 25, la întâlnirea miniştrilor Agriculturii şi în felul acesta cu certitudine, pe baza dialogului şi a consultărilor politice, se vor identifica acele soluţii prin care să se protejeze fermierii, să se realizeze un echilibru de piaţă şi desigur continuarea sprijinului pentru Ucraina”, a mai spus premierul.
Banii vin repede
Banii vor ajunge repede la fermieri.
”La 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial, fermierii pot să îşi depună documentele la APIA şi să beneficieze de acest ajutor financiar.
Ulterior, pe baza acestei hotărâri şi pe măsura aprobării fondurilor suplimentare din tranşa a doua de la Comisia Europeană, vom aloca şi celelalte fonduri, menţinând dialogul pentru a avea permanente informarea corectă şi reală despre ceea ce se întâmplă în sectorul agricol, ţinând cont că (sic!) campania agricolă este în plină desfăşurare. Este un foc continuu şi nu ne putem permite să nu avem soluţii pentru toate aceste probleme”, a precizat premierul Ciucă.
Daea, apel patetic
În contextul acestor discuţii şi cum în spațiul public au apărut informații cum că PSD ar intenționa schimbarea ministrului Agriculturii, Petre Daea a făcut un apel patetic la colegii săi.
„Vă cer sprijin, stimați colegi, să nu mă lăsați în luptă singur! O pot duce, dar...”, a spus Petre Daea, citat de Mediafax.
„Presupun că până acum nu v-ați simțit singur... Nici de-aci înainte, domnule ministru, nu o să fiți singur”, a replicat premierul.
„Păi să nu mă lăsați, fraților, că sunt multe puști pe mine”, a încheiat ministrul Daea.