Ziua 403 de război: Explozie la o cafenea din Sankt Petersburg. Un blogger militar a murit, cel puțin 25 răniți (Video)

Ziua 403 de război: Explozie la o cafenea din Sankt Petersburg. Un blogger militar a murit, cel puțin 25 răniți (Video)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 403 de război a fost marcată de o explozie puternică la o cafenea din Sankt Petersburg, unde a murit un cunoscut blogger de război și au fost rănite zeci de persoane.

De asemenea, autoritățile din Ucraina au anunțat decesul unui campion mondial. Vitali Merinov, de patru ori campion mondial la kick boxing, care a luptat pe frontul din Ucraina, a murit din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă. În context, ministrul ucrainean al Sportului a spus că până acum, 262 de sportivi ucraineni au murit în război și 363 de unități sportive au fost distruse.

Într-o discuție telefonică, de aproximativ o oră, Volodimir Zelenski și Emmanuel Macron au stabilit cum pot colabora mai departe pentru organizarea unui summit privind pacea. În timpul ăsta, o delegație a Africii de Sud, a făcut o vizită de lucru în Rusia, unde a discutat despre „reajustarea ordinii mondiale”.

Sâmbătă, în ziua 402 de război, Rusia a preluat președinția Consiliului de Securitate al ONU, mișcare catalogată de Ucraina drept ”o glumă proastă”. Iar steagul Wagner a fost arborat în centrul Bahmutului.

Explozie la Sankt Petersburg

O explozie a avut loc duminică într-o cafenea din Sankt Petersburg, Street Bar Cafe. A fost ucis un blogger militar rus - Vladlen Tatarsky - care a raportat din prima linie din Ucraina, relatează presa rusă, citată de BBC.

Cel puțin 25 de persoane au fost rănite în explozia Street Bar Cafe, potrivit rapoartelor emise de autorități, din care 19 sunt internate în spital.

Cafeneaua este într-o zonă centrală a orașului, iar media rusă informează că localul i-ar fi aparținut lui Evgheni Prigojin, șeful grupării de mercenari ruşi Wagner și bloggerul ținea un discurs, la care putea să asiste oricine, intrarea fiind liberă.

ADVERTISING

Videoclipurile postate pe rețelele de socializare arată o explozie și oameni răniți pe stradă.

Vladlen Tatarsky (pe numele real Maxim Fomin) avea peste 500.000 de urmăritori pe Telegram și era un susținător vocal al invaziei Rusiei în Ucraina.

El a transmis din prima linie și a câștigat o notorietate deosebită anul trecut, după ce a postat un videoclip filmat în interiorul Kremlinului în care spunea: „Îi vom învinge pe toți, îi vom ucide pe toți, îi vom jefui pe toți, după cum este necesar. Așa cum ne place”.

Bloggerul a făcut această înregistrare la o ceremonie de la Kremlin găzduită de președintele Vladimir Putin, cu ocazia proclamării anexării de către Rusia a patru regiuni parțial ocupate din Ucraina.

Totuși, el și alți bloggeri militari au criticat aspecte ale campaniei ruse din Ucraina.

Surse din Ministerul rus de Interne, citate de agenția de presă RIA, spun că bomba ar fi fost ascunsă într-o statuie oferită lui Tatarsky într-o cutie cadou.

Momentul în care Tatarsky primește statueta în care se presupune că a fost bomba.

Un grup numit Cyber Front Z, autointitulându-se „trupele informaționale ale Rusiei” pe Telegram, a declarat că a închiriat cafeneaua pentru o seară.

ADVERTISING

"A avut loc un atac terorist. Am luat anumite măsuri de securitate, dar, din păcate, nu au fost suficiente", se arată în postarea de pe Telegram.

Ucraina a negat implicarea în acest atentat.

Evoluții pe front

  • Civili uciși - Bombardamentele Rusiei au ucis cel puțin doi civili în regiunea Donețk din estul Ucrainei în ultimele 24 de ore, a declarat sâmbătă Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiune într-o postare pe Telegram. Cei doi, între care un bebeluș de 5 luni, au murit în orașul Avdiivka. De asemenea, un civil a fost rănit în orașul Druzhkivka, relatează CNN.
  • Morți în estul Ucrainei - Şase civili au fost ucişi şi opt au fost răniţi în urma bombardamentelor ruseşti de la Kostiantinivka, în estul Ucrainei, duminică dimineaţă, a declarat un oficial ucrainean de rang înalt, relatează Reuters. Kostiantinivka se află la doar 20 km vest de Bahmut și a fost bombardat masiv de ruși. Au fost avariate 16 blocuri de apartamente, opt case, o grădiniţă şi o clădire administrativă.
  • A murit un campion mondial - Vitali Merinov, de patru ori campion mondial la kickboxing, care a luptat pe frontul din Ucraina, a murit din cauza rănilor suferite pe câmpul de luptă, a declarat Ruslan Martsynkiv, primarul oraşului Ivano-Frankivsk, citat de CNN. ”Vitali Merinov a plecat la război în prima zi a invaziei pe scară largă. (...) El a suferit o rană de la şrapnelul unei arme de foc la un picior, în timpul uneia dintre bătălii. Merinov s-a recuperat şi s-a întors pe front şi a apărat Ucraina până la ultima suflare”, a arătat acesta. Sportivul a lăsat în urmă o soţie şi pe fiica lor de doi ani. Detalii AICI.
  • Sute de sportivi au murit în război - 262 de sportivi ucraineni au murit până acum în război și 363 de unități sportive au fost distruse, a declarat ministrul ucrainean al Sportului, Vadim Huttsait, relatează Reuters. Printre cei ucişi în acest an s-au numărat patinatorul artistic Dmitro Sharpar, care a murit în luptă lângă Bahmut, şi Volodimir Androşciuk, un campion la decatlon în vârstă de 22 de ani. Ucraina a declarat vineri că sportivii săi nu vor avea voie să participe la evenimentele de calificare pentru Jocurile din 2024 dacă trebuie să concureze împotriva ruşilor, o decizie pe care CIO a criticat-o.
  • Rușii mor pe front de ... alcool - De la startul războiului din Ucraina armata rusă a suferit pierderi semnificative, aproximativ 200.000 de decese, dintre care multe au venit după incidente legate de consumul de alcool, potrivit Ministerului britanic al Apărării, informează The Guardian. Forţele ruse au înregistrat un număr “extrem de mare” de incidente – inclusiv decese – atribuite beţiei în timpul războiului, a precizat ministerul. Alte cauze principale ale deceselor în afara luptei includ probabil pregătirea insuficientă în ceea ce priveşte mânuirea armelor, accidentele rutiere şi leziuni legate de vreme, cum ar fi hipotermia.
ADVERTISING

Ajutoare și declarații

  • Planuri de pace - Emmanuel Macron și Volodimir Zelenski au discutat, sâmbătă la telefon, aproximativ o oră, despre "eforturile diplomatice care trebuie depuse pentru organizarea unui summit privind pacea", informează AFP. Cei doi şefi de stat au trecut în revistă situația militară din Ucraina și au analizat „următoarele etape pentru punerea în aplicare" a planului său de pace în zece puncte. "Ne-am coordonat acţiunile pentru viitoarele evenimente internaţionale", a spus Zelenski.

Alte informații relevante

  • Africa de Sud și ajustarea ordinii mondiale - Congresul Naţional African (ANC), la putere în Africa de Sud, a trimis înalţi reprezentanţi în Rusia pentru o "vizită de lucru" la partidul Rusia Unită al preşedintelui Vladimir Putin, informează AFP. Potrivit ANC, vizita include discuţii privind „o reajustare a ordinii mondiale pentru a inversa consecinţele neocolonialismului şi lumii unipolare care a predominat înainte". Africa de Sud este criticată de la începutul războiului din Ucraina pentru apropierea de Moscova. Africa de Sud a găzduit în februarie exerciţii navale cu Rusia şi China în largul coastelor sale, stârnind "îngrijorare" pe scena internaţională.
  • Rusia critică Franța - Rusia a calificat drept "zel antirusesc" votul din Adunarea Naţională franceză prin care se recunoaşte drept genocid Holodomorul, marea foamete provocată la începutul anilor 1930 în Ucraina de către autorităţile sovietice, foamete ce a cauzat milioane de morţi, informează AFP. "Zelul antirusesc al deputaţilor francezi este cu atât mai respingător cu cât Franţa însăşi nu a închis încă pagina crimelor sale din perioada colonială", a spus Maria Zaharova. Ea a denunţat "dublele standarde ale 'Occidentului colectiv'" şi "o acţiune goală şi lipsită de sens" a Franţei, "organizată în grabă, pentru a plăcea regimului de la Kiev".
  • România, la conducerea misiunii de Poliție Aeriană - România și Portugalia au preluat conducerea celei de-a 62-a rotații a misiunii de Poliție Aeriană sub comandă NATO în Țările Baltice, anunță MApN. Ceremonia de predare - primire a avut loc la Baza Aeriană din Šiauliai, Lituania. Aici, detașamentul român „Carpathian Vipers”, condus de comandor Cosmin Vlad, a primit, împreună cu detașamentul din Portugalia, Cheia Spațiului Aerian Baltic, de la aliații polonezi și francezi. Cheia reprezintă un simbol și o garanție a angajamentului NATO de a asigura protecția și integritatea statelor membre în fața oricăror posibile amenințări.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇