Test eșuat pentru racheta hipersonică a SUA. Programul ar putea fi în pericol

Test eșuat pentru racheta hipersonică a SUA. Programul ar putea fi în pericol

Testul rachetei hipersonice efectuat de armata americană pe 13 martie a fost un eșec.

Anunțul a fost făcut de Frank Kendall, liderul politic al Forțelor Aeriene ale SUA, în cadrul unei audieri în Comisia de Buget a Camerei Reprezentanților, potrivit Defense News.

Kendall a spus că programul de arme cu răspuns rapid AGM-183A lansat de Lockheed Martin ar putea fi în pericol.

„Eforturile sunt direcționate mai degrabă către HACM (Racheta de croazieră de atac hipersonic, celălalt program major de arme hipersonice al SUA) în acest moment decât față de ARRW”, a spus el, adăugând că ARRW „a avut câteva dificultăți în programul de testare”.

ADVERTISING

Urmează acum să fie făcută analiza testului și să fie stabilite cauzele eșecului și apoi să fie luată o decizie dacă programul va continua.

Acesta a fost al doilea test. După primul, care a avut loc pe 9 decembrie anul trecut, Forțele Aeriene americane au anunțat un succes.

Forțele Aeriene mai au două prototipuri ARRW pe care intenționează să le testeze după terminarea analizei privind testul eșuat, a spus Kendall.

Armele hipersonice călătoresc la viteze care depășesc Mach 5 și sunt extrem de manevrabile, ceea ce le face dificil de urmărit și doborât. China și Rusia au investit resurse considerabile în dezvoltarea acestor arme pentru armatele lor, iar mai mulți parlamentari americani și-au exprimat îngrijorarea că țara nu face suficient pentru a-și dezvolta propriile capacități hipersonice.

ADVERTISING

Forțele Aeriene au primit aproape 115 milioane de dolari pentru cercetarea, dezvoltarea și evaluarea ARRW, în anul fiscal 2023, în scădere față de 308 milioane de dolari cât primiseră în anul precedent.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇