Iohannis ar fi convins-o pe Ursula von der Leyen să reanalizeze fondurile pentru fermierii României

Iohannis ar fi convins-o pe Ursula von der Leyen să reanalizeze fondurile pentru fermierii României
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană va reveni asupra cifrelor alocate fermierilor români, după ce Klaus Iohannis a intervenit la Bruxelles, au declarat, joi seară, surse oficiale citate de agenţiile de ştiri.

Klaus Iohannis a prezentat, în marja Consiliului European, preşedintelui Comisiei Europene (CE), Ursula von der Leyen, situaţia dificilă în care se află fermierii romani, care trebuie sprijiniţi ca urmare a pierderilor suferite, potrivit unor surse oficiale.

„Preşedintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situaţiei”, au precizat sursele citate.

Sursele oficiale au arătat că Ursula von der Leyen a anunţat în timpul reuniunii Consiliului European că acum Comisia va reanaliza şi va reveni asupra cifrelor pentru România.

Înainte de participarea la reuniunea Consiliului European de primăvară, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, cu privire la suma propusă de Comisia Europeană (CE) pentru România drept compensaţie pentru fermieri, că este posibil ca datele furnizate de Ministerul Agriculturii să nu fi fost „gândite profund”, adăugând, totodată, că ar fi trebuit ca CE să ţină cont de „sacrificiile imense” făcute pentru a înlesni exportul de cereale din Ucraina spre pieţele lumii.

ADVERTISING

Comisia a anunţat luni că doreşte să recurgă la o rezervă de criză pentru a sprijini fermierii din Polonia, România şi Bulgaria, în valoare totală de 56,3 milioane de euro, finanţată din rezerva Politicii Agricole Comune (PAC), pentru compensarea "pierderilor economice datorate creşterii importurilor de cereale şi oleaginoase" venite din Ucraina şi "limitarea impactului dezechilibrelor pieţei".

A fost propusă alocarea unei sume de 29,5 milioane de euro Poloniei, 16,75 de milioane de euro Bulgariei, iar României 10,05 milioane de euro. În plus, CE autorizează cele trei ţări să dubleze aceste sume prin ajutoare de stat.

ADVERTISING

Europarlamentarul Dacian Cioloş a explicat, într-un interviu pentru SpotMedia.ro, că problema a fost că România nu a trimis la timp date Comisiei Europene și, când a trimis, a trimis date irelevante pentru despăgubirea reală a fermierilor afectați de prețul mic al cerealelor din Ucraina.

Interviul îl puteți urmări integral aici - Cerealele ieftine din Ucraina: De ce România primește despăgubiri mai mici decât Polonia

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇