Elevii nu vor religie la Bac și se revoltă după ce cultele s-au erijat în „experți în educație”

Elevii nu vor religie la Bac și se revoltă după ce cultele s-au erijat în „experți în educație”
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Consiliul Naţional al Elevilor susţine cu fermitate principiul incluziunii, al diversităţii şi al non-discriminării şcolare, privind orice fel de criteriu: rasă, etnie, sex, orientare sexuală, convingeri religioase.

Precizările vin în contextul în care reprezentanţii cultelor religioase şi ai Bisericii Ortodoxe Române au propus introducerea disciplinei „religie” în programa examenului de Bacalaureat şi eliminarea principiului diversităţii care guvernează sistemul de învăţământ preuniversitar.

„Este îngrijorător faptul că în România încă există dezbateri pe acest subiect, în condiţiile în care în celelalte ţări europene este înrădăcinat deja principiul diversităţii în societate, fapt ce se reflectă şi în asigurarea respectării lui şi în şcolile din respectivele state.

ADVERTISING

Privim cu dezamăgire cum profesorii nu sunt încurajaţi astfel să adopte o atitudine non-discriminatorie faţă de elevi, lucru ce poate conduce inclusiv la un număr sporit de cazuri de bullying în rândul elevilor, pe acest subiect.

Mai mult decât atât, veridicitatea propunerilor venite din partea cultelor religioase este contestată de CNE, luând în calcul atribuţiile acestora, care nu se află în concordanţă cu activitatea din sectorul de educaţie”, mai indică sursa citată.

Sursa menţionată mai spune că „introducerea posibilităţii elevilor, pe lângă cei de la specializările teologice, să susţină examenul de Bacalaureat la disciplina religie este criticată drastic de către elevi”.

ADVERTISING

România este singura ţară europeană unde opţiunea este aceea de a te retrage de la a studia disciplina religie la şcoală, pe când în toate celelalte state există opţiunea de a alege să studiezi religia ca materie şcolară.

Acest lucru ne arată cum, în ciuda faptului că educaţia din România ar trebui să se bazeze pe un sistem laic, democratic şi independent, încă este susţinută ideea de a studia această disciplină în mod fundamental, cazurile de elevi care nu aleg să o facă fiind rare”, mai transmite Consiliul Naţional al Elevilor, în comunicatul de presă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇