Ziua 370: Putin cere să se lupte cu „întreg arsenalul împotriva scursurilor”, Ucraina înăsprește controlul la frontiera cu Transnistria

Ziua 370: Putin cere să se lupte cu „întreg arsenalul împotriva scursurilor”, Ucraina înăsprește controlul la frontiera cu Transnistria
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 370 de război a început cu veşti surprinzătoare din Rusia, unde spaţiul aerian a fost închis pe o rază de 200 de km în jurul metropolei Sankt Petersburg.

Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar toate zborurile. Ruşii au ridicat avioanele de luptă pentru a investiga un obiect necunoscut.

În plus, în unele regiuni din Rusia a fost anunţată o alertă aeriană la radio şi TV. Oficialii spun că este opera unor hackeri şi alarma era falsă. Iar despre situația din Sankt Petersburg, varianta oficială este... exercițiu de antrenament.

Pe front, situația din Bahmut devine tot mai dificilă, după cum a declarat Volodimir Zelenski, care a făcut un nou apel către Occident să livreze avioane moderne Ucrainei.

Armata ucraineană a avertizat că Rusia și-a dublat numărul de nave desfășurate în Marea Neagră, așteptându-se la noi atacuri cu rachete. Iar șeful serviciului de informații al Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, a dezvăluit că datele culese până acum arată că doar Iranul furnizează arme Rusiei, de la alte state primind chiar refuz, cum ar fi cazul Serbiei.

La Moscova, Putin a susținut un discurs la ședința conducerii FSB, cerând să se lupte cu întreg arsenalul împotriva „scursurilor” care vor să divizeze Rusia. Pe de altă parte, apar dezvăluiri despre planurile sale de acum un an, când spera că va cuceri rapid Kievul. El avea două variante de nume pentru președinția Ucrainei.

Panică în Rusia

  • Discurs furios al lui Putin - Vladimir Putin a luat cuvântul la ședința conducerii FSB. El le-a cerut ofițerilor să oprească tentativele „scursurilor care încearcă să divizeze societatea rusă”: „Occidentul nu s-a ferit niciodată să profite de extremiști, i-au folosit mereu împotriva noastră. E necesar să răspundem eficient și decisiv, ofensiv, cu întreg arsenalul. Este necesar să dezvoltăm sisteme regionale pentru combaterea terorismului, inclusiv în noile regiuni (cele anexate ilegal - n.red.)”.
  • Putin recunoaşte pierderile FSB - Președintele rus a recunoscut „pierderi în rândurile noastre”, în timp ce le mulțumea membrilor FSB pentru combaterea extremismului în interiorul țării, precum și pentru că au lucrat în teritoriile ocupate de Rusia.
  • Alertă aeriană anunţată la radio şi TV - Hackerii au atacat posturi regionale de radio şi TV ca să lanseze un avertisment fals, îndemnând oamenii să se adăpostească de un atac cu rachete, a declarat Ministerul pentru Situaţii de Urgență din Rusia: „Această informație este falsă și nu corespunde realității.” Printre regiunile în care au fost difuzate mesajele false se numără Crimeea. La televiziunea regională a fost difuzată o imagine cu simbolul unui bărbat care alergă să se adăpostească de rachete și un mesaj pe care scria „Toți la adăpost, acum”.
  • Zboruri interzise la Sankt Petersburg - Spaţiul aerian este închis pe o rază de 200 de km în jurul metropolei Sankt Petersburg. Mai multe zboruri interne cu această destinație s-au întors din drum, potrivit Flight Radar. Cel puțin 5 zboruri Moscova-Sankt Petersburg au revenit în Capitală, după ce inițial s-au învârtit în aer. Aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg a suspendat temporar toate zborurile. Postul de știri online rus Baza susține că un obiect neidentificat a fost zărit pe cer și că avioanele de luptă au fost trimise pentru a investiga, însă Ministerul Apărării din Rusia a anunțat că au avut loc antrenamente pentru a testa modul în care comunică autoritățile civile de control al traficului aerian cu celelalte structuri implicate în astfel de scenariu.
  • Rafinărie în flăcări - Serviciile de urgență au stins azi-noapte un incendiu la o rafinărie Rosneft din regiunea Krasnodar de la Marea Neagră, după ce o dronă a fost văzută zburând prin zonă. Incendiul din orașul rus Tuapse s-a extins pe 200 mp înainte de a fi stins. „Rezervoarele de petrol nu au fost afectate. Nu a existat nicio scurgere de produse petroliere. Nicio rănire”, a spus Serghei Boyko, care conduce administrația locală. Tuapse se află pe coasta de sud a Rusiei, la aproximativ 240 km sud-est de Crimeea. Detalii AICI.

Situația pe front

  • Atacuri cu morți și răniți, încă o grădiniță distrusă - Cel puțin doi oameni au murit și un altul a fost rănit după ce rușii au bombardat o zonă rezidențială din Herson. Rușii au bombardat și Kupianskul, din regiunea Harkov. Un bărbat de 63 de ani a murit și mai multe clădiri au fost avariate, inclusiv o grădiniță.
  • Rusia și-a dublat navele în Marea Neagră - Marina militară rusă şi-a dublat numărul de nave desfăşurate în Marea Neagră, inclusiv două portavioane de rachete submarine cu opt rachete de croazieră Kalibr la bord, susține Comandamentului Operaţional Sud al Ucrainei: „Numărul de nave inamice din Marea Neagră s-a dublat. În prezent, 12 nave rămân la o distanţă sigură de coasta controlată de Ucraina. Printre acestea se numără două portavioane de rachete submarine cu opt Kalibr la bord şi trei nave mari de debarcare".
  • Tot mai dificil în Bahmut - Situația din orașul Bahmut, situat pe linia frontului estic, devine „din ce în ce mai dificilă", a declarat președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski. Forțele ruse încearcă să cucerească orașul de peste șase luni: „Inamicul distruge în mod constant tot ceea ce poate fi folosit pentru a ne proteja pozițiile".
  • Zelenski cere avioane - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că ţara sa are nevoie de avioane de luptă moderne pentru a se proteja de teroarea rusească. ”Apărarea anti-aeriană este completă doar când este sprijinită de aviaţie. Aviaţie modernă. Vom putea proteja complet cerul atunci când tabu-ul aviaţiei în relaţia cu partenerii noştri este eliminat”.
  • Provocare cu ''substanţe chimice toxice''- SUA plănuiesc o provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice, susţine Ministerul Apărării de la Moscova. Ministerul l-a citat pe fostul ambasador american în Rusia John Sullivan cu afirmaţia: "trupele ruse intenţionează să folosească arme chimice în regiunea operaţiunii speciale". "Privim această informaţie ca pe o intenţie a SUA şi a complicilor lor de a pune în practică o provocare în Ucraina folosind substanţe chimice toxice", a declarat Igor Kirilov, şeful trupelor ruse de protecţie nucleară, chimică şi biologică.
  • Ucraina înăspreşte controlul la frontiera cu Transnistria, unde armata ucraineană a început să ridice o reţea de fortificaţii, a declarat purtătorul de cuvânt al Serviciului pentru graniţa de stat, Andrei Demcenko. "La frontiera cu Republica Moldova există un astfel de segment ca Transnistria. De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, forţele de apărare ucrainene au consolidat această direcţie. Nu doar că se întăreşte controlul, ci şi se construieşte o reţea de fortificaţii", a declarat Demcenko.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Pe cine voia Putin la Kiev - Publicația ucraineană Pravda citează surse de la nivel înalt care spun că Planul A al lui Putin era să-l dea jos pe Zelenski și să-l aducă la putere pe „nașul” său Viktor Medveciuk. Planul B era reinstalarea fostului președinte Viktor Ianukovici.
  • Lukașenko cere pace, din China - Alexander Lukașenko, un susținător al lui Putin, a surprins, într-un interviu în presa chineză, cu un apel la pace: „Trebuie să profităm de acest moment în care Rusia nu și-a pus economia pe picior de război. E un moment unic și s-ar putea să nu se mai repete. Oricum, orice război se termină cu pace. Și acesta se va încheia prin pace. Singura întrebare e câți oameni mai trebuie să moară în numele a ceea ce trebuie să moară”.
  • Turneu american în foste republici sovietice - Secretarul de Stat al SUA Antony Blinken a sosit în Kazahstan, în noaptea de luni spre marţi, în cadrul unui turneu de consolidare a amprentei Statelor Unite în fostele republici sovietice, prinse între puternicul lor vecin rus şi influenţa crescândă a Chinei. El a fost primit pe aeroportul din capitala Astana de autorităţile ţării. La câteva zile de la împlinirea unui an de la invazia rusă a Ucrainei, secretarul de Stat american se va întâlni marţi cu omologii săi din cele cinci foste republici sovietice din Asia Centrală, în capitala kazahă (Kazahstan, Uzbekistan, Tadjikistan, Kârgâzstan, Turkmenistan).
  • Kremlinul vede NATO inamic - Rusia nu va relua participarea la tratatul New START de reducere a armelor nucleare cu Statele Unite până când Washingtonul nu va asculta poziţia Moscovei, a declarat marţi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov: „Atitudinea Occidentului colectiv, condus de Statele Unite, trebuie să se schimbe faţă de Moscova. Securitatea unei ţări nu poate fi asigurată în detrimentul securităţii alteia. NATO, prin înarmarea Ucrainei, acţionează ca un bloc unic nu ca oponenţii noştri condiţionali, ci ca inamici".
  • SUA atacă China - Vizita de stat în China a dictatorului belarus Alexander Lukaşenko, considerat extrem de loial Kremlinului, este o confirmare suplimentară a modului în care conducerea de la Beijing încearcă să aprofundeze contactele cu Rusia pe fondul războiului brutal pe care aceasta îl duce împotriva Ucrainei. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price: „Faptul că RPC se angajează acum cu Lukaşenko, care, de fapt, şi-a cedat propria suveranitate Rusiei, este doar un alt element al angajamentelor tot mai profunde ale RPC cu Rusia, cu toţi cei care sunt implicaţi şi susţin războiul brutal al Rusiei împotriva Ucrainei", a declarat Price.
  • Serbia a refuzat Rusia - Guvernul sârb, de la care mulţi din Rusia aveau mari aşteptări, a refuzat să trimită arme Moscovei în contextul invaziei în curs din Ucraina, susține şeful Direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării, Kirilo Budanov, care a vorbit cu Vocea Americii: „De fapt, aproape singura ţară care chiar transferă arme mai mult sau mai puţin serioase este Iranul. Nu vă voi spune nimic nou aici. Au existat informaţii că ar veni ceva din Coreea de Nord, dar nu avem nicio confirmare în acest sens. În ceea ce priveşte alte ţări, Rusia încearcă doar să cumpere orice de oriunde - pentru că problemele lor sunt, într-adevăr, semnificative. Serbia, pentru care toată lumea din Rusia îşi punea mari speranţe, a refuzat să le trimită arme. Acum încearcă cu Myanmar”.
  • Ucraina contrazice SUA - Budanov a mai spus că nu crede că China va fi de acord cu transferul de arme către Rusia: „Nu văd niciun semn că astfel de lucruri sunt măcar discutate”. Amintim că Directorul Agenţiei centrale de informaţii a SUA (CIA), William Burns, s-a declarat „convins" că Beijingul are în vedere să furnizeze arme Rusiei în războiul din Ucraina.
  • Pică planurile lui Putin în Moldova - Acelaşi oficial ucrainean spune că Moldova a luat măsuri eficiente şi planurile Moscovei de a înlocui conducerea de la Chişinău sunt sortite eşecului.
  • Putin nu se gândește la alegeri - Preşedintele rus Vladimir Putin nu a spus până acum dacă va candida din nou la alegerile prezidenţiale programate pentru 2024, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului. „Preşedintele Putin nu este în dispoziţie de campanie, deoarece în prezent era foarte ocupat. Încă nu l-am auzit să spună dacă va candida sau nu. Asta înseamnă că este încă puţin devreme”, a afirmat Peskov pentru cotidianul moscovit Izvestia.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇