Președintele Ucrainei crede că liderul de la Kremlin va fi ucis de cei mai apropiați aliați ai săi când lucrurile vor ajunge într-un punct care îi va obliga să acționeze.
Zelenski a vorbit despre soarta lui Putin în documentatul „Year”, produs de jurnalistul ucrainean Dmytro Komarov și lansat vineri, la un an de la declanșarea invaziei Rusiei. Președintele ucrainean a prezis că va veni un moment de „fragilitate” al regimului de la Kremlin care îi va determina pe acoliții lui Putin să acționeze împotriva acestuia.
"Carnivorii îl vor devora pe carnivor. Este foarte important, iar ei vor avea nevoie de un motiv pentru a justifica asta. Își vor aminti vorbele (...) lui Zelenski… Își vor aminti. Vor găsi un motiv ca să-l ucidă pe ucigaș. O să meargă? Da. Când? Nu știu", a spus Zelenski.
În ultimele luni au apărut mai multe speculații pe seama unor neînțelegeri în cercurile de putere de la Kremlin, pe măsură ce invazia din Ucraina s-a transformat într-un război de uzură iar armata rusă a suferit pierderi catastrofale, victoria proclamată devenind incertă, notează Newsweek.
Washington Post a scris în decembrie că cei mai apropiați colaboratori ai lui Vladimir Putin au devenit tot mai frustrați fiindcă acesta nu știe ce face și nu are planuri solide pentru a avansa în Ucraina. Potrivit surselor citate de publicația americană, frustrările au crescut după decizia președintelui rus de a-și anula discursul de Revelion privind starea națiunii. Tradiția anuală a fost întreruptă pentru că Putin nu avea nicio veste bună despre Ucraina și niciun plan nou de împărtășit.
De la începutul războiului, experții în spionaj au subliniat posibilitatea ca Putin să fie înlăturat de apropiații săi. Fostul oficial CIA Daniel Hoffman a spus în vară pentru Daily Beast că eliminarea lui Putin de către acoliții lui ar fi o mișcare abruptă și ascunsă. "Oamenii aceștia care o vor face vor păstra foarte bine secretul pentru ca Putin să nu-i găsească și să-i ucidă. Totul se va întâmpla brusc. Iar el va fi mort", a spus acesta.
Evgheni Prigojin, fondatorul grupului de mercenari Wagner, a încercat în decembrie să-i încalce autoritatea lui Putin, punându-l într-o lumină defavorabilă, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Prigojin a susținut atunci că s-a dus în apropiere de Bahmut pentru a discuta cu Zelenski despre controlul teritoriilor din zonă.
Oligarhul nu l-a criticat niciodată în mod direct pe liderul de la Kremlin pentru că acesta nu a dorit sau reușit să discute direct cu Zelenski sau pentru că nu s-a dus pe front, însă vizita lui la Bahmut concomitent cu cea a lui Zelenski a fost de natură să-i strice imaginea lui Putin.
Ivan Klyszcz, analist în cadrul Centrului Internațional pentru Apărare și Securitate, a declarat că este posibil ca Prigojin să se ridice împotriva lui Putin. "Probabil că va urmări să-și extindă influența în politica federală. În acest sens, Putin va fi obligat să-i facă pe plac. În caz contrar, Putin riscă să îndepărteze un aliat puternic care s-ar putea întoarce împotriva lui sau cel puțin va înceta să mai colaboreze", a spus Klyszcz pentru Newsweek.
Gruparea paramilitară a lui Prigojin a pierdut susținerea Kremlinului și nu mai este alimentată cu muniție. De asemenea, nu mai are voie să recruteze deținuți din închisorile Rusiei. Potrivit analiștilor, relația lui Prigojin cu Kremlinul a devenit tot mai fragilă după ce acesta s-a lăudat cu singurele succese obținute în vară în Ucraina, dar apoi nu a mai avansat pe front, criticând, în schimb, conducerea armatei și acuzând-o de trădare.
Kremlinul nu a abordat niciodată informațiile despre nemulțumirile din cercurile de putere de la Moscova, prezentând doar o versiune pozitivă asupra invaziei din Ucraina.
T.D.