Războiul de agresiune al lui Vladimir Putin a fost un eșec strategic major și se va transforma într-un dezastru pentru el.
Totuși, pentru a înțelege ce a fost și este încă în joc, merită să luăm în considerare un scenariu alternativ: ce s-ar fi întâmplat dacă „operațiunea militară specială” a Kremlinului reușea, scrie fostul premier suedez Carl Bildt în Project Syndicate.
Subtitlurile aparțin redacției.
Scenariul alternativ: Dacă Rusia ar fi câștigat…
”Președintele rus Vladimir Putin nu a bifat niciunul dintre obiectivele strategice la care a făcut aluzie atunci când și-a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în urmă cu un an. De fapt, nicio persoană rezonabilă nu poate nega că războiul a fost o dezamăgire completă pentru Rusia.
Totuși, merită să luăm în considerare scenariul alternativ. Dacă forțele ruse nu s-ar fi împotmolit? Unde am fi acum dacă rezistența ucraineană s-ar fi prăbușit sau dacă Occidentul ar fi răspuns nu cu unitate, ci cu confuzie și dezordine?
Printr-o acțiune rapidă și decisivă a forțelor sale speciale – și poate cu ajutorul colaboratorilor din teren – Rusia ar fi câștigat controlul Kiev într-o zi sau două, ar fi procedat la instalarea unui guvern marionetă și ar fi organizat parade ale victoriei.
20 de milioane de refugiați ucraineni
În acest scenariu, președintele Ucrainei ales democratic, Volodimir Zelenski, ar fi fost cel mai probabil ucis de forțele speciale ruse sau încarcerat după un proces rapid. În cel mai bun caz, el ar fi condus un guvern în exil, din Varșovia sau în altă parte.
Fluxul celor care ar fi fugit din țară ar fi fost cu un ordin de mărime mai mare decât a fost. Ar fi fost, probabil, 20 de milioane de ucraineni împrăștiați în Europa și în Occident, depășind toate celelalte crize globale recente ale refugiaților la un loc.
Ucraina, ca entitate politică, ar fi încetat să mai existe
În afară de câteva țări, nimeni nu ar fi recunoscut autoritățile marionetă din Kiev. În timp, probabil că Ucraina ar fi dispărut pur și simplu, încorporată în Rusia ca o colecție de noi districte federale.
Ucraina, ca entitate politică, ar fi încetat să mai existe, revenind la statutul pe care l-a avut sub imperialismul rus din secolul al XIX-lea – care pare să fie modelul lui Putin.
Totuși, cea mai mare parte a restului lumii ar fi continuat să recunoască un guvern ucrainean în exil și mulți ar fi fost pregătiți să-i acorde sprijin pentru operațiuni militare, mai mult sau mai puțin deschise, împotriva ocupanților ruși.
Rusia avea deja listele oficialilor ucraineni
Efortul rus de a controla Ucraina ar fi fost extrem de brutal. Judecând după ceea ce s-a întâmplat în Bucea, Irpin și multe alte orașe ocupate de ruși, ar fi avut loc execuții sumare a mii – poate chiar zeci de mii – de politicieni, jurnaliști, oficiali locali și alții ucraineni.
Această situație nu este doar ipotetică: Rusia avea deja lungi liste de oficiali ucraineni întocmite înainte de a lansa invazia. Zeci – sau sute – de mii de alți ucraineni ar fi fost trimiși în așa-numitele lagăre ”de filtrare”, unde ar fi fost supuși interogatoriilor, torturii și tratamentului brutal din partea forțelor de securitate ruse.
În multe cazuri, copiii ar fi separați de părinți și trimiși în Rusia pentru a li se șterge moștenirea ucraineană prin reeducare. Din nou, știm acest lucru pentru că este exact ceea ce s-a întâmplat în puținele teritorii pe care Rusia le ocupă în prezent.
Sancțiuni mult mai extinse
În această situație, sancțiunile împotriva Rusiei ar fi fost, probabil, și mai extinse decât sunt deja, pentru că ar fi fost mult mai greu pentru țări precum India sau Africa de Sud să își justifice continuarea comerțului cu agresorul.
Mai mult, costurile directe asociate cu ocuparea Ucrainei ar fi fost enorme. În septembrie anul trecut, Putin a ordonat o mobilizare masivă a recruților ruși în urma eșecului invaziei inițiale. Dar acest lucru ar fi fost necesar chiar și în cazul unei operațiuni de succes, doar pentru a controla țara.
În condițiile în care ucrainenii ar fi continuat să conducă o insurgență, menținerea moralului armatei ruse ar fi devenit mai dificilă cu timpul.
În pragul unui război mult mai mare
Pentru restul Europei – în special în acele țări mai apropiate de Ucraina – o invazie rusă de succes ar fi introdus amenințarea iminentă a unei agresiuni suplimentare împotriva Moldovei, Poloniei sau statelor baltice.
Toate aceste state s-ar fi aflat pe picior de război, iar un număr substanțial de forțe americane și alte forțe europene ar fi fost desfășurate permanent pentru a-le consolida apărarea.
Forțele ucrainene rămase s-ar fi retras dincolo de granițele țării, în Polonia și alte țări vecine, deplin hotărâte să continue lupta: Europa de astăzi ar fi în pragul unui război mult, mult mai mare.
Citeşte mai departe analiza Și dacă Rusia ar fi câștigat războiul din Ucraina – scenariu de Carl Bildt pe Curs de Guvernare