Un american a început să vorbească cu accent irlandez după ce a fost diagnosticat cu cancer. Cum explică cercetătorii

Un american a început să vorbească cu accent irlandez după ce a fost diagnosticat cu cancer. Cum explică cercetătorii

Un american a început să vorbească involuntar cu accent irlandez după ce a fost diagnosticat cu cancer de prostată, deși nu a vizitat niciodată Irlanda.

Potrivit cercetătorilor, bărbatul trecut de 50 de ani, care între timp a murit, ar fi suferit de sindromul accentului străin, notează BBC, citând un studiu publicat în British Medical Journal. Bărbatul a rămas cu acest accent până la sfârșitul vieții.

”Din cunoștințele noastre, este primul caz de sindrom al accentului străin întâlnit la un pacient cu cancer de prostată și al treilea la un pacient cu malignitate”, spun autorii studiului.

ADVERTISING

Ei precizează că bărbatul a locuit în Anglia când era mai tânăr și avea prieteni și rude mai îndepărtate din Irlanda, însă nu a vorbit niciodată cu accent străin. Potrivit cercetătorilor, pacientul a dezvoltat accentul irlandez ”incontrolabil” după aproape doi ani de tratament împotriva cancerului, iar acesta nu l-a mai părăsit până la moarte, care s-a produs câteva luni mai târziu.

”Nu avea nicio anomalie neurologică, niciun istoric psihiatric și RMN-ul nu a arătat anomalii cerebrale la instalarea simptomelor”, mai precizează autorii.

ADVERTISING

Cercetătorii bănuiesc că modificarea vocii a fost cauzată de o afecţiune denumită "tulburare neurologică paraneoplazică" (PND).

PND se produce atunci când sistemul imunitar al pacientului diagnosticat cu cancer atacă părţi ale creierului, muşchi, nervi şi măduva spinării.

Mai multe cazuri similare au fost înregistrate în ultimii ani la nivel global.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇