Motanul Larry a împlinit 12 ani de serviciu în Downing Street și a transmis un mesaj emoționant (Foto&Video)

Motanul Larry a împlinit 12 ani de serviciu în Downing Street și a transmis un mesaj emoționant (Foto&Video)

Premierii vin și pleacă, dar unul dintre cei mai statornici angajați din serviciul public al Marii Britanii a rămas fidel datoriei sale: motanul Larry a intrat în al 13-lea său an de activitate la reședința din Downing Street 10.

Celebrul motan Larry a depășit o bornă importantă, împlinind 12 ani de activitate la reședința oficială a prim-miniștrilor din Marea Britanie, relatează NPR.

"A fost o plăcere să vă slujesc pe toți în acești ultimi 12 ani", este mesajul postat pe contul de Twitter al motanului. "În cazul în care ești vreodată întrebat dacă ai o pisică, dar nu ai bucuria de a avea una acasă, știi că poți răspunde da; pentru că sunt al tău și voi fi mereu", a transmis contul lui Larry.

În cei 12 ani de când a preluat postul, la reședința din Downing Street numărul 10 s-au perindat cinci premieri: David Cameron, Theresa May, Boris Johnson, Liz Truss și Rishi Sunak, al cărui mandat a început în luna octombrie.

ADVERTISING

Longevitatea sa o eclipsează și pe cea a foștilor primi-miniștri Margaret Thatcher, Tony Blair, Winston Churchill și Benjamin Disraeli.

Motanul Larry a fost adus la reședința premierului britanic pe 15 februarie 2011, la scurt timp după ce camerele posturilor TV au surprins un șobolan la intrare. Cabinetul premierului David Cameron l-a preluat pe Larry de la adăpostul de animale Battersea Dogs & Cats Home și i-a acordat titlul "oficial" de "Chief Mouser" ("Prinzător-șef de șoareci").

"Larry își petrece zilele primind oaspeții la cabinet, inspectând dispozitivul de apărare și testând mobila veche pentru un somn de calitate. Responsabilitățile lui zilnice includ și analizarea unei soluții pentru șoarecii ocupanți ai cabinetului", se arată în profilul său de pe site-ul guvernului Marii Britanii.

Însă nici măcar Larry nu este străin de controverse. În 2011, David Cameron a fost nevoit să arunce cu tacâmurile într-un șoarece în timpul unei cine cu miniștrii, din cauza aparentului dezinteres al motanului în rezolvarea problemei rozătoarelor. Iar în 2017 Larry a fost fotografiat de jurnalişti în timp ce se juca cu un şoarece pe care l-a lăsat să fugă, potrivit The Telegraph.

ADVERTISING

Deși iubitorii de pisici îl consideră pe Larry cel mai bun vânător de șoareci, mai mulţi angajaţi de la Downing Street 10 au spus atunci că l-au văzut în trecut dormind liniştit, în timp ce mai mulţi şoareci alergau chiar prin faţa nasului său. Totuși, el și-a salvat reputația în octombrie anul trecut, când a apărat reședința premierului de incursiunea unei vulpi, pe care a alungat-o fără să ezite:

În 2016, o vizită la veterinar a indicat că starea de sănătate a motanului s-a deteriorat, însă o înregistrare video apărută în urmă cu patru luni a dovedit că Larry încă se ține foarte bine. "Locuiesc aici permanent, politicienii sunt locatari temporari. Unii dintre ei sunt foarte temporari", a transmis contul său de Twitter în noiembrie.

Larry este succesorul altor feline de la Downing Street 10. El e primul motan căruia i s-a acordat oficial acest titlu, după ce Humphrey - adoptat în 1989 după ce a trăit pe lângă reşedinţa ocupată atunci de Margaret Thatcher - "s-a pensionat" în 1997.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇