Legătura dintre medicamentele pentru somn și demență

Legătura dintre medicamentele pentru somn și demență
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Oameni din ce în ce mai tineri iau pastile pentru somn, arată statisticile. În SUA, 8,4% dintre toți adulții cu vârsta de peste 18 ani iau în mod regulat medicamente pentru a putea dormi.

În rândul adulților în vârstă, consumul este mai mare, 11,9% dintre cei peste 65 de ani utilizând medicamente pentru somn, scrie Medical News Today. Iar situația nu e foarte diferită în restul lumii.

Numai că un studiu recent, realizat la Universitatea din California, vine cu un avertisment. Acestea, utilizate frecvent, pot crește riscul de demență, au stabilit oamenii de știință.

ADVERTISING

În cadrul studiului, au fost analizate mai multe feluri de medicamente pentru somn, de la antihistaminice fără prescripție medicală până la medicamente eliberate pe bază de rețetă, cum ar fi antidepresive, antipsihotice și benzodiazepine.

Subiecții, peste 3.000 de femei și bărbați, cu vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani, nu aveau, la începutul studiului, diagnostic de demență. Aceștia au fost monitorizați timp de 9 ani, la fel și consumul lor de astfel de medicamente.

Oamenii de știință au atras atenția că nu există o legătură între utilizarea ocazională a medicamentelor pentru somn și demență. Riscul apare doar în cazul utilizării frecvente sau permanente.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇