După ce președintele Joe Biden a fost ferm în refuzul de a furniza avioane de luptă Kievului, americanii au totuși o veste bună pentru ucraineni.
Potrivit unor oficiali americani citați de Reuters, săptămâna aceasta ar urma să fie anunțat un ajutor militar în valoare de peste 2 miliarde de dolari pentru Ucraina, care ar urma să includă pentru prima dată rachete cu rază de acțiune mai mare (150 de kilometri), precum și echipamente de sprijin pentru sistemele de apărare antiaeriană Patriot, muniții ghidate cu precizie și arme antitanc Javelin.
Rachetele din pachet sunt GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb), produse de Boeing în parteneriat cu SAAB.
Reuters a relatat încă de a finalul lunii noiembrie a anului trecut că Boeing a propus Pentagonului să furnizeze astfel de arme. La acel moment se spunea că bombele ar putea ajunge pe câmpul de luptă până în primăvara asta.
Ce știu să facă rachetele Boeing-SAAB
GLSDB are o rază de acțiune de aproximativ 150 de kilometri și reunește bomba cu diametru mic GBU-39 (SDB) și motorul rachetei M26.
GLSDB a fost dezvoltată în colaborare cu SAAB, care o descrie ca fiind „excepțional de flexibilă, foarte eficientă și precisă pe distanțe lungi".
„Precizia GLSDB este atât de ridicată încât poate lovi în diametrul unei anvelope auto", arată producătorul.
Racheta este ghidată prin GPS, are un sistem avansat anti-bruiaj, poate fi folosită în orice condiții meteo și e eficientă împotriva vehiculelor blindate, potrivit informațiilor de pe site-ul SAAB.
GBU-39, care acționează pe post de focos, are mici aripi pliabile care îi permit să zboare peste 100 de kilometri, dacă e aruncată din avion, și să nimerească inclusiv ținte foarte mici, de 1 metru în diametru. Astfel, va putea lovi, cu precizie chirurgicală, ținte ce până acum nu erau la îndemâna ucrainenilor.
Este independentă din punct de vedere al lansatorului, ceea ce înseamnă că poate fi lansată dintr-o soluție containerizată, ca și de orice lansator capabil de a folosi containerul de lansare de tip M26, de exemplu HIMARS, M270 sau ChunMoo.
Soluția containerizată poate fi de asemenea folosită la bordul navelor, asigurând posibilitatea ca această rachetă să fie lansată și de pe apă.
Unul dintre principalele atuuri este și prețul. O astfel de rachetă costă 40.000 de dolari, un preț foarte mic comparativ cu alte arme livrate Ucrainei. În plus, motorul de rachetă folosit de GLSDB este disponibil în cantități mari în depozitele de armament americane.
Kremlinul reacționează
Kremlinul s-a grăbit să comenteze informația, încercând să minimizeze impactul pe care noile rachete îl vor avea în cursul războiului.
„Da, este calea sigură spre escaladarea tensiunilor. Va trebui să facem eforturi suplimentare, dar nu va schimba cu nimic cursul evenimentelor. Operațiunea militară specială va continua”, a spus purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, fiind întrebat pe subiect de jurnaliștii prezenți la conferința zilnică, informează Interfax.