• Suveranizarea Europei. „Mult din ceea ce se întâmplă acum are rădăcini adânci. Suveranitatea Europei va fi restabilită, dar se pare că va dura ceva timp”, a spus Putin la o întâlnire fesebistă cu studenții Universității din Moscova.
De fapt, Putin vorbește despre suveranitatea Germaniei, cea ,,ocupată” de forțele americane. Pentru a da o oarecare brumă de logică frazei mincinoase, individul uită sau pune sub obroc câteva amănunte reale.
Unu, în Germania sunt trupe americane din NATO staționate acolo cu acordul nemților.
Doi, Germania este un stat din UE, iar membrele UE nu sunt decât state suverane.
Și trei, suveranitatea unui stat și alianțele sale politice și militare sunt prerogativa statului respectiv, nu a Rusiei.
Cât despre timpul necesar ,,suveranizării” Europei, oricine știe să pronunțe cuvântul niciodată și știu ce înseamnă.
• Colonii penale în teritoriile ocupate. Guvernul rus zice că vrea să înființeze 24 de colonii penale în teritoriile ocupate ale Ucrainei. Și mai dă și decret pe chestia asta.
Acestea sunt, de fapt, lagăre de muncă forțată, nu colonii penitenciare, numele nu schimbă realitatea. Înainte se numeau gulaguri și erau lagăre de sorginte stalinistă. Erau lagăre în care erau închiși opozanții regimului comunist, acum în ele vor fi adunați cu forța cei ce se opun războiului din Ucraina: prizonieri ucraineni, ucraineni din teritoriile cucerite, demonstranți ruși împotriva războiului, soldați ruși atinși de gândul dezertării ca să nu-și piardă viața într-un conflict inutil și sângeros.
Ca să fie clar, nu există decât diferențe de organizare între complexul nazist Auschwitz-Birkenau și salba de gulaguri din Kolîma. Scopul a fost același, exterminarea unor ființe umane care nu erau de acord cu fasciștii sau cu comuniștii. Și probabil cele 24 de "colonii” penale vor fi aidoma sutelor de gulaguri din Siberia.
Ce mă întreb sună cam așa: dacă arhipelagul gulag din Rusia nu a înfrânt dorința de libertate a poporului rus, cum vor putea coloniile astea penitenciare să înfrângă dorința de libertate a ucrainenilor?
• Invazia din Ucraina a dărâmat relația ruso-germană. Dmitri Peskov declară că trimiterea de tancuri germane în Ucraina dăunează relațiilor ruso-germane.
Domnul Peskov se face că uită că trimiterea de tancuri germane în Ucraina este o consecință a invadării acestei țări suverane și cu granițe recunoscute internațional, inclusiv de Rusia cea de dinainte de 2014, cea doar gânditor agresoare.
Zicând ce a zis, domnul Peskov lasă de înțeles că până la trimiterea de tancuri germane pe frontul ucrainean ar mai fi fost o brumă de relație cu Germania. Și aici minte, presupusa relație cu Germania se baza pe speranța ca frica acesteia de a nu escalada războiul și prețul mare la gaz o vor îngenunchea și o vor sili să adopte o poziție de neimplicare în conflict.
Gata, domnule Peskov, s-a terminat cu speranțele deșarte, planul șefului matale de la Kremlin s-a dovedit falimentar. Apropo, aveți aprobarea mea să-l demiteți pe mărețul gânditor al acestei strategii.
• Atacul rus pe direcția Luțk-Liov. Vă mai amintiți nevroza re-invadării Ucrainei din Belarus pe direcția Luțk-Liov de acum două săptămâni? Aia care tăia căile de aprovizionare cu armament occidental pe ruta Polonia. Ideea ar fi fost isteață dacă n-ar fi fost nerealistă. Iar acum, odată cu sosirea tancurilor occidentale în Ucraina, ea pare și mai fantastică.
Trimiterea de tancuri ruse în Belarus nu are ca scop invazia, ci blocarea de armament greu ucrainean atât pe direcția Kiev, cât și pe cea Luțk-Liov. Are ca scop scăderea presiunii ucrainene pe frontul din Donbas ca maica Rusia să mai cucerească niște sate pe acolo. Sate prin care să sape tranșee de apărare cu ,,penalii” din coloniile pe care vrea să le înființeze în teritoriile ocupate. Ca să-și apere liniile de aprovizionare spre Crimeea.
• Mobilizarea a juma' de milion de răcani ar fi de ajuns.. Murphy, cel pe care îl respect pentru panseurile sale, zicea că în general oamenii au idei puține și fixe. Precum rușii pe chestiunea mobilizării.
Dacă mobilizarea a 300.000 de novici nu a fost de ajuns, pentru că nu a schimbat semnificativ soarta războiului, domnii de la Kremlin supralicitează numărul la 500.000.
Dacă sunt scoși din luptă, răniți sau uciși, cam 300 de soldați ruși pe zi, s-ar ajunge la impresionanta cifră de aproximativ 10.000 pe lună. Cam prin aprilie-mai rezervele trimise pe front se vor fi epuizat. Apoi, ca să atace, rușii trebuie să ajungă la o superioritate de trei la unul pe front. Având în vedere dotarea armatei ucrainene cu armament occidental, probabil că rușii și-ar dori o superioritate de cinci la unu. Cam 350.000 de combatanți ar fi suficienți ca să echilibreze frontul și să permită o ofensivă câștigătoare, se îmbată dumnealor cu apă nepotabilă din Nipru.
Dacă acest calcul simplist și cinic stă la baza mărețelor planuri ruse de denazificare, ăia de la Kremlin pot să vină cu mamele lui Surovikin, Gherasimov, Medvedev și Putin la un loc și nu vor întoarce soarta războiului. A mai fost unul care se lăuda cu un milion de soldați prin Orientul Mijlociu și a sfârșit ascuns ca un șarpe, într-o groapă din deșert înainte de a fi capturat.
• Concluzii personale. Unu, gânditul în stil imperialist și propagandistic dăunează sănătății mentale a poporului rus și a ,,elitei” politice.
Doi, rușii ar trebui să urmeze sfatul lui Biden, să tragă obloanele acestei prăvălii în care vând fantasme, să meargă acasă și să se îmbete cu votcă în locul visurilor imperiale. Spre deosebire de visele imperialiste votca are darul de a nimici doar ficatul consumatorului, nu și pe al celorlalți.