Ziua 338: Numărul deținuților trimiși în război e secret de stat la Kremlin. Pregătiri pentru o nouă ofensivă majoră

Ziua 338: Numărul deținuților trimiși în război e secret de stat la Kremlin. Pregătiri pentru o nouă ofensivă majoră
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ziua 338 de război a început cu un nou apel al lui Volodimir Zelenski către statele occidentale să lărgească „coaliția tancurilor”. Deja 12 state s-au angajat să trimită astfel de vehicule militare Ucrainei, dar Zelenski cere ca livrările să fie făcute rapid și să fie cât mai mari, pentru a pune capăt războiului.

De cealaltă parte, Vladimir Putin pregătește o nouă ofensivă majoră în Ucraina și este hotărât să întindă războiul pe mai mulți ani, potrivit unor oficiali ruși citați de Bloomberg. Iar propaganda Kremlinului a început să-i pregătească pe cetățeni de scenariul unui război cu SUA și aliații săi.

Ucraina încă se resimte puternic după ploaia de rachete de joi, fiind pene de curent în 10 regiuni din cauza avariilor înregistrate.

Îngrijorările sunt în creștere în zona centralei nucleare de la Zaporojie, unde au avut loc mai multe explozii în ultimele 24 de ore.

Situația pe front

  • Rușii fac noi victime - Explozii puternice au fost auzite în Herson vineri după-amiază. În Donețk, două persoane au fost ucise și cinci rănite în urma unui bombardament al rușilor în orașul Chasov Iar.
  • Beznă și frig - În 10 regiuni din Ucraina sunt pene de curent de urgență, după atacurile de ieri ale rușilor.
  • Explozii lângă centrala nucleară - Rafael Grossi, șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care a vizitat Ucraina săptămâna trecută, a declarat că observatorii AIEA au raportat joi explozii puternice în apropierea centralei nucleare ucrainene Zaporojie, ocupată de ruși, și a reînnoit apelurile pentru crearea unei zone de securitate în jurul centralei. Rusia și Ucraina se acuză reciproc.
  • Germania antrenează ucraineni - Primul grup de soldați ucraineni a ajuns în Germania pentru a fi antrenați pe vehiculele de infanterie Marder. Berlinul a anunțat că va trimite 40 de astfel de mașinării de luptă în Ucraina. Antrenamentul va dura în jur de 8 săptămâni. Sunt programate antrenamente și pentru folosirea vehiculelor militare americane Bradley.
  • Coaliția tancurilor - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut un nou apel pentru furnizarea de ajutor militar suplimentar Ucrainei dincolo de tancurile de luptă pe care aliaţii Kievului s-au angajat să le furnizeze, menţionând că 12 ţări fac parte deja din „coaliţia tancurilor": „Agresiunea rusă poate fi oprită doar cu arme adecvate. Statul terorist nu înţelege altfel. Doar armele neutralizează teroriştii”.
  • Încă 60 de tancuri din Polonia - Biroul lui Zelenski a anunțat că Polonia a fost de acord să trimită în Ucraina, pe lângă cele 14 tancuri Leopard promise, și 60 de tancuri PT-91 Twardy, o versiune modernizată a tancurilor sovietice T-72.
  • Putin vrea război lung - Bloomberg scrie că Putin pregătește o nouă ofensivă în Ucraina, ce ar putea avea loc în februarie-martie, și că e pregătit să țină Rusia în război ani la rând. Potrivit unor oficiali și consilieri ruși, propaganda Kremlinului pregătește populația pentru ideea unui conflict cu SUA și aliații săi.
  • Mii de dezertori ruși - Peste 6.500 de militari ruşi au intrat în contact, în ultimele luni, cu forţe ucrainene, pentru a se preda, printr-un centru de apeluri telefonice – denumit „I Want to live” (”Vreau să trăiesc”), anunță Kievul. Detalii AICI.
  • Armele rușilor - Rusia a negat vineri că trupele sale s-ar confrunta cu o penurie de muniţie şi rachete, susţinând că şi-a mărit producţia de material militar de mai multe ori: „Ceea ce spun inamicii noştri că Rusia a rămas fără rachete, muniţie şi alte lucruri este un nonsens complet".
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Tot ce face Putin e secret de stat - Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus că decretele semnate de putin pentru grațierea deținuților care luptă în Ucraina sunt clasificate.
  • Rușii, captivii Kremlinului - În mai multe regiuni din Rusia cetățenii reclamă că durează foarte mult să le fie emise pașapoarte și acuză autoritățile că le încalcă drepturile. Sunt invocate defecțiuni tehnice.
  • Comuniștii vor să-l dea jos pe Putin - Vladimir Putin este contestat nu numai de organizațiile care militează pentru democrație, ci chiar și de adepții comunismului. Aceștia acuză incompetența Puterii și amenință că „poporul va schimba Guvernul”. Detalii AICI.
  • Haine confiscate pentru armată - Guvernul Rusiei a propus un proiect de lege ce prevede ca hainele confiscate la vămi să fie folosite pentru armată și „ajutoare umanitare”.
  • Cât de stresați sunt rușii - Un sondaj făcut printre ruși de Fundația „Opinia Publică” arată că 50% dintre ei trăiesc în teamă și anxietate, în timp ce 45% spun că se simt liniștiți. Principalul client al acestei Fundații este Administrația lui Putin.
  • Propaganda vs tancuri - Televiziunea rusă de stat a început să difuzeze tot felul de materiale satirice la adresa Germaniei și SUA, după ce au anunțat că trimit tancuri în Ucraina. Jurnaliștii de la Rossiya 24 spun că tancurile nemțești sunt „Leoparzi fără dinți”, mai primitive, grele și cu o rază de acțiune mai scurtă decât T-90-urile rusești. În timp ce pe ecran era prezentată o luptă fictivă între tancuri Leopard și T-90, prezentatorul spunea că jumătate dintr-un pluton NATO ar fi nimicit înainte să ajungă pe câmpul de luptă. Sunt prezentate ca neperformante și tancurile americane Abrams. Vezi imagini, detalii, și cum a răspuns Ucraina, AICI.
  • Copii ucraineni în „orfelinatul Auschwitz” - Cel puțin 14 orfani din Herson au fost luați de ruși și duși la orfelinatul Elocika din Crimeea. Acești copii au fost identificați după ce orfelinatul a postat fotografii cu ei pe site-ul Adopții în Moscova, ca parte a unei campanii de Crăciun. Acest orfelinat a fost acuzat în trecut de familiile care au adoptat copii de aici că cei mici erau înfometați. Presa a comparat condițiile de aici cu cele din lagărul de la Auschwitz.
  • CIA și FBI, interzise - Site-urile FBI și CIA au fost blocate în Rusia, după ce șeful CIA David Marlow a anunțat că agenția vrea să racoleze ruși care sunt împotriva războiului. „Căutăm în toată lumea ruși care sunt la fel de dezgustați de acest război cum suntem și noi. Suntem deschiși cooperării”, anunțase în noiembrie anul trecut șeful CIA.
  • Manifestație patriotică bizară - În orașul Nizhny Novgorod din vestul Rusiei, mai mulți tineri au organizat o manifestație în sprijinul Kremlinului. Ei s-au așezat astfel încât să formeze conturul unui tanc, au recitat mesajele propagandei și în final i-au mulțumit lui Putin că le trimite frații și tații să moară pentru patrie.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Sancțiuni prelungite - UE a extins cu încă 6 luni sancțiunile împotriva Rusiei.
  • Arme pentru Ucraina - Belgia a anunțat asistență militară suplimentară pentru Ucraina. Pachetul în valoare de 93,6 milioane de euro include rachete sol-aer, arme anti-tanc, mitraliere, grenade și muniție.
  • Abramovici negociatorul - Wall Street Journal scrie că oligarhul rus Roman Abramovici, care a participat la negocierile de pace dintre Kiev și Moscova, continuă să fie persoană de legătură între cele două părți implicate în conflict, însă acum doar în chestiuni ce țin de acordul pe cereale și schimburile de prizonieri.
  • Rusia a rămas cu micii aliați - Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a sosit, joi, în Eritreea, pentru o vizită surpriză de o zi, a anunţat guvernul acestei ţări închise şi autoritare din Cornul Africii, care a votat în martie 2022, alături de Rusia, Belarus, Siria și Coreea de Nord, împotriva rezoluţiei ONU de condamnare a invadării Ucrainei: „Discuţiile s-au concentrat pe dinamica războiului din Ucraina şi pe consolidarea relaţiilor bilaterale în sectoarele energiei, mineritului, tehnologiei informaţiei, educaţiei şi sănătăţii".
  • Sărbătoare desființată pentru bani la armată - Guvernul din Danemarca intenţionează să elimine sărbătoarea religioasă cunoscută sub numele de Ziua Marii Rugăciuni, care este respectată încă din secolul al XVII-lea și în care angajații au liber, pentru a creşte bugetul apărării până la obiectivul NATO de 2% din PIB până în 2030, în loc de 2033, aşa cum era planificat anterior. Asta i-a înfuriat pe cetățeni: „Este o mare ameninţare la adresa modelului de bunăstare danez”. Detalii AICI
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇