Ministerul Educaţiei a depus prea târziu recursul şi a pierdut definitiv procesul în care premierul Nicolae Ciucă a obținut anul trecut suspendarea analizei tezei sale de doctorat, care este suspectă de plagiat.
Edupedu se întreabă dacă este vorba despre o greșeală de proporții sau o mână de ajutor acordată de Ministerul Educaţiei şefului de la Guvern.
Ce s-a întâmplat: Pe 19 ianuarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul ministerului într-un dosar intentat de premierul Nicolae Ciucă, pentru că respectiva contestație fusese depusă în afara termenului legal.
Conform deciziei Curții de Apel București, recursul putea să fie depus în termen de 5 zile de la comunicarea sentinței.
Dar cum termenul a fost depăşit judecătorii ICCJ nu au mai analizat motivele recursului, iar acțiunea a fost respinsă din start de instanţa supremă.
Ministerul condus la acel moment de Sorin Cîmpeanu (el însuţi acuzat de plagiat) a depus două recursuri, pe 8 și 11 iulie, ambele în afara termenului legal.
Amintim că, în acest dosar, premierul Ciucă obținuse, în martie 2022, suspendarea analizei tezei sale de doctorat pentru care jurnalista Emilia Șercan prezentase că era plagiată masiv.
Aşa se încheie unul dintre cele două demersuri prin care premierul a luptat ca să nu îi fie analizată teza de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU).
Mai există însă un proces, în care premierul a obținut, tot în primă instanță (în iunie 2022), anularea celor trei sesizări care fuseseră depuse în vederea verificării tezei sale.
Și acest dosar se află pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, tot în urma unui recurs depus de Ministerul Educației. Primul termen e abia pe 31 octombrie 2023.