Numărul de viroze va mai crește. Rafila cere părinților să evite să ajungă la camera de gardă

Numărul de viroze va mai crește. Rafila cere părinților să evite să ajungă la camera de gardă
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, se aşteaptă, în săptămâna care urmează, la o creştere a numărului de viroze respiratorii, după ce în ultima săptămână s-au înregistrat „puţin peste o sută de mii de cazuri”, în timp ce numărul de decese cauzate de gripă se apropie de 20.

În context, ministrul Sănătății le-a solicitat părinților să nu meargă cu copiii la camera de gardă, dacă aceștia au simptome ușoare și a anunțat că va solicita CNAS să deconteze mai mult de 28 de consultații zilnic pentru medicii de familie în această perioadă.

Probabil că săptămâna aceasta ca exista o nouă creștere a numărului de cazuri de gripă, față de precedenta, dar cu siguranță, la sfârșitul lunii vom intra pe un trend descendent și lucrurile vor intra în normal, a spus ministrul Sănătății duminică, într-o intervenție la Antena 3.

„Nu sunt mai dure cazurile faţă de alţi ani. Este devansat sezonul gripat cu trei-patru săptămâni faţă de ce a fost în 2018-2019, când a fost un sezon gripal cu circulaţie intensă. Atunci am avut şi o săptămână când am avut 170.000 de cazuri. Acum maxima a fost 140.000”, a spus Rafila.

ADVERTISING

Conform ministrului în săptămâna dinainte de Revelion au fost înregistrate 140.000 de cazuri de viroze, iar în ultima săptămână au fost raportate „puţin peste 100.000 de cazuri”. 

Rafila a anunțat și creșterea numărului de decese - dacă joi, erau 15 decese, între timp, s-au mai înregistrat câteva decese, e „undeva în jur de 20 de decese până în momentul de faţă”. O cifră exactă va fi comunicată joi, când e ziua de raportare, însă e de remarcat că e o cifră mult mai mică față de sezonul 2018-2019, când s-au înregistrat 200 de decese din cauza infecţiei gripale. În sezonul actual, toate cazurile de deces au fost la persoane care nu au fost vaccinate, a mai spus Rafila

Evitați deplasările la camerele de gardă

În context, Rafila le-a recomandat părinţilor ai căror copii au simptomele unor viroze să încerce să evite deplasările la camerele de gardă, dacă copilul nu este deshidratat. Mai întâi să se adreseze medicului de familie și dacă totuși merg la camera de gardă să o facă mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend.

„E o situaţie preocupantă. În general, atunci când este un sezon gripal - la fel a fost şi în 2018-2019 -  există o perioadă critică în ceea ce priveşte acordarea asistenţei medicale. Rugămintea şi sfatul meu este ca dacă infecţia durează de câteva zile sau evoluează necorespunzător din punctul de vedere al părinţilor, după ce s-au adresat la medicul de familie, să încerce să acceseze serviciile medicale mai degrabă în timpul săptămânii decât în weekend pentru că, într-adevăr, în weekend sunt mai limitate din punct de vedere al accesabilităţii”, a explicat Rafila, citat de News.ro.

ADVERTISING

Acesta a subliniat că o simptomatologie relativ uşoară nu impune deplasarea la camerele de gardă şi la unităţile de primiri urgenţe, pentru că „beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze”.

„O simptomatologie relativ uşoară, chiar dacă copilul face febră 38 dar are o stare generală bună, nu e deshidratat, nu impune în niciun fel deplasarea la unităţile de primiri urgenţe, la camerele de gardă ale spitalelor, nu numai pentru că aşteaptă foarte mult acolo, dar beneficiul real este foarte limitat şi, pe de altă parte, există şi riscul contractării altor viroze, pentru că ştiţi bine că acum circulă mai multe în paralel, circulă infecţia cu noul coronavirus, cu virusul gripal sau alte viroze sezoniere. Eu nu mă refer la situaţiile care impun deplasarea la camera de gardă pentru că evoluţia copilului e necorespunzătoare şi îngrijorează părinţii. Dar, acolo unde este posibil, să facă acest lucru la medicul de familie. Marea majoritate a cazurilor de viroză la copii evoluează banal, nu e vorba de infecţii care să necesite spitalizarea”, a adăugat medicul. 

ADVERTISING

Alexandru Rafila a mai explicat că viroza evoluează în timp, că nu există „o reţetă minune” şi că la unii pacienţi tratamentul are eficacitate mai bună, în timp ce la alţii eficacitatea este limitată.

Medicii de familie să poată acorda zilnic mai mult de 28 de consultaţii decontate

Ministrul Sănătăţii a mai spus că va avea discuţii cu reprezentanţii Casei de asigurări de Sănătate pentru a găsi o soluţie în vederea decontării mai multor consultaţii pentru medicii de familie în această perioadă în care numărul pacienţilor este foarte mare. Rafila a anunțat și că din sezonul următor se schimbă modul în care populaţia va avea acces la vaccinul antigripal gratuit.

„Aşa e contractul pe care îl au ei cu Casa de Asigurări de Sănătate, nu cu Ministerul Sănătăţii. Au 28 de consultaţii pe care le pot face zilnic, sigur că dânşii pot să consulte şi mai mulţi pacienţi, e vorba de consultaţiile care sunt decontate de Casa de Asigurări. O să discutăm cu cei de la Casă, dacă în perioada asta este posibil să facem o excepţie de la acest contract. (...) Se consideră că o consultaţie durează minim 15 minute şi atunci nu poţi să faci mai mult de patru pe oră, despre chestiunea asta e vorba. Dar sunt şi situaţii când medicii de familie – şi acuma există o prevedere clară în noul contract-cadru -  pot să facă şi servicii de telemedicină, să monitorizeze pacienţii sau să dea sfaturi la distanţă. Trebuie să găsim o astfel de soluţie. Noi avem în România 11.000 de medici de familie şi, într-o perioadă cum este cea de acum, adresabilitatea la medicul de familie este mai mare”, a spus ministrul Sănătăţii.  

Ministrul a anunţat de asemenea că a fost găsită o soluţie pentru ca mai multe persoane să beneficieze gratuit de vaccin antigripal. 

„Am găsit formula, există această formulă, ea va fi aplicată chiar din sezonul următor. Noi l-am distribuit gratuit la medicii de familie, am avut 1,5 milioane de doze. În sezonul precedent se cumpăraseră 2,5 milioane de doze şi un milion de doze a rămas nefolosit. Şi atunci, ca să evităm, pe de o parte risipa şi pe de altă parte oricine doreşte să aibă acces la vaccinul gripal, am adoptat o lege care permite compensarea vaccinului, lucru care nu a fost posibil până în momentul de faţă. Şi în felul ăsta, oricine are o boală cronică, sau are o anumită vârstă, peste 65 de ani, poate să obţină o reţetă să obţină gratuit vaccinul de la farmacie. Pentru restul populaţiei, tocmai ca să creştem acoperirea vaccinală şi cine doreşte să se vaccineze, să putem să acoperim un procent, rămâne de văzut care, probabil în jur de 50%, încât vaccinul să fie accesibil şi să nu mai stăm cu liste şi cu alte lucruri de genul ăsta, cine doreşte se duce, îşi procură vaccinul şi se vaccinează la medicul de familie sau în farmacie”, a explicat Rafila. 

În ceea ce priveşte perioada optimă pentru vaccinarea antigripală, medicul a explicat că aceasta este până în luna decembrie, amintind că Ministerul a început campania de vaccinare prin medicii de familie încă din septembrie anul trecut, iar în cadrul acestei campanii au fost folosite aproape toate dozele de vaccin achiziţionate de Ministerul Sănătăţii pentru populaţia încadrată în categoriile de risc.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇