Un nou tratament cu celule stem s-a dovedit că încetinește scleroza multiplă

Un nou tratament cu celule stem s-a dovedit că încetinește scleroza multiplă

O terapie inovatoare, care se bazează pe celule stem neuronale, dă speranțe suferinzilor de scleroză multiplă. Testele de până acum au arătat că aceasta permite blocarea progresiei bolii prin regenerarea țesutului nervos deteriorat.

Scleroza multiplă este o boală inflamatorie degenerativă a sistemului nervos central, care implică o pierdere progresivă a controlului muscular. Este declanșată de sistemul imunitar, care, din motive încă necunoscute, este hiperactivat, determinând distrugerea mielinei, substanță a învelișului protector care acoperă fibrele nervoase și care permite transmiterea corectă a impulsurilor.

ADVERTISING

Totodată, este o boală complexă și imprevizibilă, care poate apărea la orice vârstă, mai cu seamă la tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Conform celor mai recente estimări, aproximativ 2,5 - 3 milioane de oameni din întreaga lume sunt afectați de această afecțiune.

Acum, o nouă speranță pentru pacienți vine în urma dezvoltării unei terapii experimentale bazată pe celule stem neuronale, dezvoltată de cercetătorii italieni de la Unitatea de Cercetare în Neuroimunologie și Centrul de Scleroză Multiplă a Spitalului IRCCS din Italia.

ADVERTISING

Rezultatele studiului clinic, publicat în Nature Medicine, au arătat că acest tratament este sigur și capabil să încetinească progresia bolii, permițând regenerarea țesutului nervos lezat.

Concret, terapia experimentală constă într-o perfuzie de celule stem neuronale printr-o puncție lombară direct în lichidul cefalorahidian.

”De aici celulele migrează în zona în care există pagubele cauzate de boală și acționează secretând molecule neuroprotectoare. Prin urmare, funcționează ca un fel de farmacie ambulantă”, a explicat Gianvito Martino, directorul științific al San Raffaele.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇