Decizia muzeului care a expus timp de 200 de ani scheletul unui bărbat îngrozit de gândul că va ajunge un exponat

Decizia muzeului care a expus timp de 200 de ani scheletul unui bărbat îngrozit de gândul că va ajunge un exponat

Atunci când Hunterian Museum de la Royal College of Surgeons, Marea Britanie, își va redeschide porțile în martie, după ce va fi trecut printr-un amplu proces de renovare, vizitatorii nu vor mai găsi expus cel mai faimos – și controversat – exponat al său: scheletul ”Uriașului Irlandez”.

Așa a rămas cunoscut Charles Byrne, un irlandez înalt de 2,3 metri care a trăit în secolul al XVIII-lea.

Byrne a avut o tumoră nediagnosticată la glanda pituitară, corpul său producând din acest motiv o cantitate prea mare de hormoni de creștere, bărbatul ajungând astfel să sufere de acromegalie și gigantism, notează CNN.

ADVERTISING

Şi-a asumat titlul de ”Uriașul Irlandez” și își câștiga existența pe de urma curioșilor care plăteau să-l vadă.

Înainte de a muri, în 1783, la vârsta de 22 de ani, a cerut ca trupul său neînsuflețit să fie închis într-un sicriu din plumb și aruncat în mare, temându-se că oamenii de știință vor dori să-i studieze corpul.

Însă fondatorul muzeului londonez, chirurgul și anatomistul John Hunter, care obișnuia să plătească hoții de morminte să-i aducă cadavre exhumate, a cumpărat corpul lui Byrne de la prietenii acestuia și trei ani mai târziu a expus scheletul irlandezului în instituția sa.

ADVERTISING

”În perioada în care muzeul a fost închis, Consiliul de Administrație al Colecției Hunterian a discutat diferitele perspective privind expunerea și păstrarea scheletului lui Charles Byrne. Consiliul a decis că scheletul nu va mai fi expus atunci când muzeul se va redeschide, însă va fi în continuare disponibil pentru cercetări medicale de bună-credință privind acromegalia și gigantismul pituitar”, au transmis reprezentanții instituției într-un comunicat de presă.

Expunerea rămășițelor lui Byrne a ridicat întrebări de natură etică și au existat de-a lungul anilor mai multe apeluri ca ele să fie repatriate sau chiar ca dorința uriașului să fie respectată și osemintele sale să fie lăsate să se odihnească în mare.

C.S.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇