Pași importanți în diagnosticarea precoce a Alzheimerului

Pași importanți în diagnosticarea precoce a Alzheimerului

Cursa în ceea ce privește diagnosticarea timpurie a demenței de tip Alzheimer este una care se desfășoară în toată lumea. În mai multe colțuri ale globului se înregistrează succese, așa că e doar o chestiune de (puțin) timp până ce boala va putea fi diagnosticată doar cu ajutorul unui test de sânge.

Oamenii de ştiinţă americani au anunțat că au pus la punct un test de sânge pentru a diagnostica boala Alzheimer, fără a fi nevoie de imagistică cerebrală costisitoare sau de o puncţie lombară dureroasă, în care se ia o mostră de lichid cefalorahidian (LCR) din partea inferioară a spatelui.

ADVERTISING

De menționat e faptul că în prezent, Alzheimerul, cea mai frecventă formă de demenţă, e dificil de diagnosticat, în special în stadiile incipiente ale bolii.

În prezent se recomandă detectarea a trei markeri distincţi: acumulări anormale de proteine amiloide şi tau, precum şi neurodegenerare, pierderea lentă şi progresivă a celulelor neuronale în anumite regiuni ale creierului. Acest lucru poate fi realizat printr-o combinaţie de imagistică cerebrală şi analiză a LCR.

Cu toate acestea, o puncţie lombară poate fi dureroasă şi oamenii pot avea dureri de cap sau de spate după procedură, în timp ce imagistica cerebrală este costisitoare şi durează mult timp pentru a fi programată.

ADVERTISING

Dezvoltarea unui test de sânge fiabil ar fi un pas important înainte. ”Un test de sânge este mai ieftin, mai sigur şi mai uşor de realizat”, a declarat profesorul Thomas Karikari de la Universitatea din Pittsburgh, Pennsylvania, SUA, care a fost implicat în studiu, conform The Guardian.

Dacă va fi validat, testul ar putea permite un diagnostic mai rapid al bolii, ceea ce înseamnă că terapiile ar putea fi iniţiate mai devreme.

Un kit de diagnosticare a Alzheimerului intră deja pe piața japoneză

În același timp, în Japonia, un kit de testare pentru aceeași boală a fost aprobat pentru vânzare, a anunţat, în urmă cu câteva zile, producătorul său. Compania japoneză Sysmex Corporation a declarat într-un comunicat că intenţionează să aducă pe piaţa japoneză acest instrument de diagnosticare minim invaziv "cât mai curând posibil".

ADVERTISING

Conform Sysmex, sistemul său permite măsurarea nivelului de acumulare în sânge a proteinei beta-amiloid, unul dintre principalii biomarkeri ai bolii Alzheimer, în puţin peste un sfert de oră.

Alte teste de sânge sunt în curs de dezvoltare în alte părţi ale lumii sau aşteaptă autorizaţia de introducere pe piaţă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇