Delfinii suferă și ei de Alzheimer. Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie

Delfinii suferă și ei de Alzheimer. Cum au ajuns oamenii de știință la această concluzie
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

După ce au studiat creierul mai multor delfini eșuați, cercetători de la Universitatea din Glasgow, de la cea din Edinburgh și de la Institutul de Cercetare Moredun au venit cu o concluzie neașteptată: creaturile ar fi suferit de Alzheimer, boală despre care, până acum, s-a crezut că afectează doar oamenii.

Cercetarea a demarat din dorința de a se afla motivul pentru care delfinii și balenele eșuează, exemplare fiind găsite pe coastele Scoției, dar nu numai.

Oamenii de știință cred că doar prezența afecțiunii la liderii grupurilor poate explica motivul pentru care aceștia își conduc semenii spre o moarte aproape sigură pe țărmuri. Cel mai probabil, aceștia pur și simplu își pierd orientarea.

ADVERTISING

În plus, o parte dintre indivizii studiați – din trei specii - au prezentat semne cheie ale bolii Alzheimer, așa cum sunt plăcile de beta-amiloid sau grupurile de celule gliale care provoacă inflamația creierului, după cum scrie The Guardian.

În mod deloc ciudat, indivizii afectați de boală se distingeau printr-o vârstă foarte înaintată, se arată într-un raport publicat de revista European Journal of Neuroscience.

În prezent, este imposibil să se stabilească dacă boala a provocat schimbări în comportamentul lor, la fel ca în cazul oamenilor.

ADVERTISING

Ce e cert însă e faptul că delfinii, la fel ca oamenii, pot trăi încă mult timp după sfârșitul perioadei de reproducere. Se poate presupune că sunt, de asemenea, predispuși la boli legate de vârstă.

O altă teorie spune că activitatea creierului la mamiferele marine poate fi afectată din cauza hipoxiei în timpul scufundărilor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇