Alzheimerul, în strânsă legătură cu o boală gingivală

Alzheimerul, în strânsă legătură cu o boală gingivală
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

În ultimii ani, un număr tot mai mare de studii vin în sprijinul ipotezei că Alzheimerul nu este deloc o boală, ci mai degrabă o infecție.

Într-o lucrare coordonată de Jan Potempa, un microbiolog de la Universitatea din Louisville, SUA, cercetătorii anunță descoperirea unui agent patogen, aflat în spatele parodontitei cronice (o boală gingivală), în creierele pacienților care au fost diagnosticați cu Alzheimer și au decedat.

Nu e prima dată când cei doi factori au fost asociați, dar cercetătorii au analizat ideea îndeaproape de această dată, conform Science Alert.

ADVERTISING

În cadrul unor experimente efectuate pe șoareci, infecția orală cu agentul patogen a dus la colonizarea creierului de către bacterii, împreună cu o producție crescută de beta-amiloid (Aβ), proteinele asociate în mod obișnuit cu Alzheimer.

”Agenții infecțioși au fost implicați în dezvoltarea și progresia bolii Alzheimer și anterior, dar dovezile de cauzalitate nu au fost convingătoare. Acum, pentru prima dată, avem dovezi solide care fac legătura între agentul patogen intracelular Gram-negativ, P. gingivalis, și patogeneza Alzheimer”, a declarat unul dintre experții implicați în studiu, Stephen Dominy.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇