În timpul pandemiei, când aglomerația era periculoasă pentru sănătate, o asociație din Odorheiul Secuiesc a deschis un muzeu în aer liber, pe care turiștii îl pot vizita în siguranță, la Băile Seiche.
Se numește Mini Transilvania și conține, printre altele, 110 machete ale unora dintre cele mai cunoscute clădiri și orașe din această provincie istorică omonimă.
În plus, parcul are și multe alte surprize pentru cei care îi trec pragul.
„Eu aici am copilărit. E un loc de care sunt legat sentimental. Băile Seiche sunt, la Odorheiul Secuiesc, la fel cum sunt Băile Herculane, în orașul cu același nume (din județul Caraș-Severin - n.red.). Sunt la fel ca Băile Tușnad, ca Borsec și alte localități care, din păcate, au cam rămas în părăsire.
Și acest loc a fost părăsit, din păcate. Vilele pe care le vedeți aici, în jur, erau în ruină. Le-am cumpărat noi, cu asociația (Cultura Visus - n.red.), și le-am renovat.
Și am deschis parcul Mini Transilvania, în timpul pandemiei. A fost un moment bun, pentru că oamenii s-au bucurat să vină și să poată vizita, în aer liber”, ne-a spus Fazakas Szabolcs, unul dintre fondatorii proiectului.
Investiția în parc se ridică la 1,5 milioane de euro. Fiecare dintre dintre cele 110 machete este creată de un artizan de la Budapesta și este rezistentă la intemperii. Așa că pot rămâne expuse și în sezonul rece, iar parcul poate fi vizitat tot anul.
Copiii - dar și adulții care vor să își amintească de copilărie - pot să facă un circuit al parcului cu o mini-mocăniță cu aburi. Iar cine nu vrea să circule cu mocănița poate să viziteze parcul la pas, alee cu alee și să descopere machetele.
Unele înfățișează orașe cunoscute, cum ar fi Sighișoara sau Cluj-Napoca, dar și clădiri istorice, cum ar fi Palatul Corvinilor.
Dar sunt expuse și miniaturi ale unor clădiri despre care se scrie și se vorbește mai puțin, dar care au povești fascinante.
Printre ele, Castelul Ugron din comuna Zau de Câmpie (din județul Mureș).
„Fiecare turn indică un sezon. Sunt 356 de ferestre (câte zile sunt într-un an) și 7 terase (câte zile sunt într-o săptămână), 4 turnuri (unul pentru fiecare anotimp).
Fiul lui Ugron (Istvan -n.red.) a fost ambasador în Rusia și s-a îndrăgostit de una din fiicele țarului. Și – potrivit legendei – ea i-ar fi spus că se va muta cu el aici, în țară, doar dacă el îi va construi un castel nemaivăzut.
Și Ugron i-a făcut acest castel asimetric. Când a fost gata, fiica țarului a venit să-l vadă și i-a cerut să-i paveze aleea de vreun kilometru și jumătate până la intrarea în castel cu bani de aur.
Ugron a pavat aleea cu bani de aur. Dar fiica țarului a susținut că nu putea păși pe alee, din cauză că pe fața fiecărei monede se vedea coroana regelui. Și ea nu putea să calce pe coroană. Drept pentru care, i-a cerut lui Ugron să pună banii pe cant și să paveze în acest fel aleea.
Aceeași legendă spune că Ugron s-a apucat să paveze alee cu monedele de aur puse pe muchie. Dar pe la jumătatea aleii i s-au terminat banii. Și nu s-a mai însurat cu fața țarului”, a povestit Dumitru Chisăliță, autorul seriei de volume „Cu familia prin România”.
Tot în parcul Mini Transilvania puteți găsi cea mai mică scenă sculptată a Nașterii Domnului din România. A fost realizată de artista Ileana Sădean. Iar creatorii Mini Transilvania au expus scena într-un cufăr pe care l-au pictat două artiste locale.
Până la acest moment, numărul anual de vizitatori a ajuns la 130.000 și continuă să crească. Iar asta ajută și restaurantele și pensiunile din zonă.
Fazakas Szabolcs a început deja amenajarea unei secțiuni a muzeului dedicată insectelor uriașe. Sunt insecte din Transilvania, realizate la scară mare, astfel încât vizitatorii să le poată studia în detaliu alcătuirea.
În plus, tot aici se va deschide în curând și un muzeu Lego.
Cinema cu desene animate, pentru copii și părinți
Absolvent de facultate de Film, Fazakas Szabolcs a lucrat și în televiziune. Și mai târziu și-a folosit experiența ca să creeze „Legendarium”, un serial românesc de animație creat integral în țară.
Szabolcs e scenarist și a studiat inclusiv cu specialiști în animație din SUA pentru a creat serialul. De asemenea, echipa care lucrează la animație s-a pregătit ani la rând pentru a realiza episoadele în forma de astăzi.
Serialul de animație urmărește povestea a doi copii, Rika și Zete, care descoperă legendele locului și luptă pentru salvarea lor.
Parte dintre personajele de desene animate îi întâmpină pe vizitatori încă de la intrarea în parc.
Mai multe puteți afla de pe site-ul Legendarium.ro.