Cum să plimbi copiii în siguranță pe motocicletă. Reguli și sfaturi de urmat

Cum să plimbi copiii în siguranță pe motocicletă. Reguli și sfaturi de urmat

Ești pasionat de moto și, ca părinte, îți dorești să-ți inițiezi și copiii în acest domeniu? Principala ta grijă va fi protejarea lor, iar pentru a-i plimba pe motocicletă în siguranță trebuie să știi câteva reguli importante. În general, se recomandă transportul pe motor al copiilor care au peste 8 ani și dacă există ataș. În magazinele de specialitate, sunt disponibile și scaune speciale sau centuri care oferă un plus de protecție. De asemenea, greutatea și înălțimea lor este relevantă, dar indiferent de ani sau de kilograme, echipamentul moto nu trebuie să le lipsească. 

Iată ce trebuie să știi astfel încât să-ți plimbi copiii în siguranță pe motocicletă: 

ADVERTISING

Vârsta, greutatea și înălțimea copiilor pe motocicletă 

Siguranța Rutieră este stipulată în lege pentru orice persoană, inclusiv pentru copii. Înainte de toate, este important să consulți regulamentul rutier din acest punct de vedere. În general, copiii sub 8 ani n-ar trebui să fie transportați pe motocicletă. Cel mai bine este să te documentezi din punct de vedere legislativ și să ții cont de vârsta, greutatea și înălțimea copiilor tăi. 

Investește într-un echipament moto adecvat pentru protecția copiilor

Dacă ai ajuns la concluzia că pruncii tăi sunt suficient de mari pentru a-i lua la plimbare pe motocicletă, următorul pas este să-i echipezi corespunzător. Cea mai importantă componentă din echipamentul moto este, la fel ca în cazul adulților, casca moto. O cască moto pentru copii trebuie să-i protejeze în întregime capul, să fie realizată din materiale de calitate, stabilă și suficient de ușoară cât sa asigure confortul necesar. Atenție! Casca trebuie să-i vină perfect de cap, să fie mărimea potrivită. 

ADVERTISING

După alegerea căștii moto, poți completa echipamentul cu jachetă, mănuși și ghete moto pentru un plus de protecție la drum. Echipamentele pe care le alegi trebuie să fie obligatoriu specifice pentru copii. Din gama largă, fac parte și diverse accesorii, cum ar fi armura moto - o carcasă construită cu o structura de grilă integrată în spate pentru a absorbi și disipa forțele de impact. De asemenea, găsești genunchiere pentru copii sau protecție pentru gât. Acestea din urmă sunt mai degrabă destinate utilizării în cazul copiilor care practică offroad pentru categoria lor de vârstă. 

Explică-i copilului ce tip de comportament trebuie să adopte

Echipamentul moto complet este esențial pentru siguranța copiilor tăi. La fel de importantă este și o discuție cu ei în care să le explici responsabilitatea de a urca pe motocicletă. Dacă sunt suficient de mari pentru a călători cu tine pe motocicletă, explică-le poziția corectă în mers, la viraje, la frânare sau în momentul accelerării. 

ADVERTISING

Adaptează-ți stilul de condus 

Siguranța pe motocicletă înseamnă și un stil de condus responsabil. Când alegi să-ți plimbi copiii, e indicat să-ți triplezi doza de responsabilitate. Frânează din timp, anticipând orice eventual pericol și accelerează treptat. De asemenea, virajele trebuie să fie luate cât mai larg. 

Sunt câteva reguli de care trebuie să ții cont atunci când îți iei copiii la plimbare pe motocicletă. În primul rând, trebuie să cunoști legislația rutieră în vigoare și să o respecți. Apoi, să îi echipezi corespunzător, cu echipament moto adaptat nevoilor fiecărui copil. Casca de calitate nu trebuie să lipsească! De asemenea, un mic instructaj înainte de a urca pe motor este binevenit. Pregătește-i pentru a ști cum să reacționeze în anumite situații cum ar fi virajele sau frânarea mai bruscă. Încurajează-i să-ți adreseze toate întrebările, astfel încât experiența pe motocicletă să fie una atât sigură, cât și inedită.